Har flyttat in sen ett tag i hus med vedpanna och märkte någon gång att det lät som att de kokade (bubblade) i rören (vid pump) mellan pannan och ack. tankarna när den kommit upp i 80 grader, har hållit mig mestadels runt 70 grader. Kan det vara så? Pannan är ca 25 år gammal, väl omhändertagen och i bra skick annars. 70-75 grader räcker för att värma huset och vattnet, men tänker mig särskilt nu när det är kallare att man borde använda kapaciteten bättre.

Diom Vedpanna, ser ut som denna: http://cdn.blocket.com/static/0/images_full/92/9263232929.jpg

Sen undrar jag hur ofta man själv ska aska ur, läste en artikel nyligen här där de skrev att man ska "aska ur dagligen" vilket var förvånande, inte hört det innan. Sotaren kommer en gång om året, men utöver det vad och hur ofta ska jag aska ur själv? Aska hamnar både nedanför gallret, ovanpå gallret (det som hårdnar och inte trillar ner) och i rören som man kommer åt om man skruvar isär locket på framsidan. Hittills har jag tömt mest vid behov när det börjar samla sig.

Artikel: http://www.byggahus.se/varme/vedeldning-en-stimulerande-syssla
 
Fortsätt du med att aska ur vid behov. Olika pannor har olika behov. Din behöver inte askas dagligen. Aska gärna slarvigt, askan hjälper bara förbränningen igång och isolerar glöden från det kalla stålet. Vad du däremot bör göra så ofta du förmår är att sota ur de rökgångar i pannan där värmen från brasan överförs till pannans vatten.

Din panna bygger på principen vanlig gammeldags överförbränning. En robust teknik, men att kombinera användarvänlighet och effektiv förbränning i denna typ av panna är inte helt lätt. Försök att elda så att det ryker så lite som möjligt eller åtminstone inte brunt, gult eller svart. Några tips är att stapla in ved och sedan tända OVANPÅ veden mha lite stickor o bös.

Det går troligen att modifiera din panna också och därmed få upp verkningsgraden rätt kraftigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.