Vi har tre lampor, nu med 23 W lågenergi är det alltså nästan 70 W. På vintern är det mörkt i princip från 15 till 9. 18 timmar om dygnet. Det blir 1,2 kWh om dygnet, betydligt mer än 3 kronor i månaden alltså. Fast rörelsedetektorn satte vi ju upp när vi hade 75 W glödlampor i armarturerna och började räkna på elkostnaden.

Visst, med en timer skulle jag kunna släcka dem kanske mellan 1 och 5 på natten, men då försvinner deras funktion som inbrottsskydd.
 
  • Gilla
Nimajneb
  • Laddar…
Går väl att kombinera tidur eller ännu bättre skymningsrelä med rörelsedetektorer för att skrämma tjuvar?

Själv kör jag skymningsrelä hela natten men det går att ställa in så att det släcker ner efter midnatt och hoppar igång på morgonen
 
Javisst, vi har rörelsedetektor med skymmningsrelä. Men det tar ju inte bort behovet av att få snabbt ljus... När vi går ut genom ytterdörren och ska gå runt hörnet och bort längs 10 meter (normalt mörk) husvägg vill vi ju att det är ljus när vi går där, inte att det blir ljust 10 sekunder efter att vi har passerat.

Så som våra lampor fungerar så lyser de kanske 2 minuter i taget "vid behov" (d.v.s. när det är mörkt och en rörelse detekteras). Om det då är 1 minut uppstarttid på lampan blir den inte särskilt funktionell...

Så i princip så är uppstarttiden viktigare än att det är lågenergi. Men tyvärr så okynnestriggar rörelsedetektorerna en del, så att ha 3x75 W som vi hade innan kostar ju ändå 3 gånger så mycket som att ha 3x23 W.

Som sagt var, de där Osram jag tipsade om är det vettigaste jag hittat hittills. Inte jättedyra och tillräckligt snabba. Och finns på Clas O och även Jula har jag för mig. Finns "bättre" (snabbare och/eller bättre i kyla) men de blir så väldigt dyra då, och svårare att få tag på.
 
Redigerat:
hej!
gar lamporna bara pa rorelsrvakt som ar tand 15 -30 minuter per dygn sa hade jag tagit halogen, tills led blir ett alternativ.
urban
 
Om det ändå vore så väl att rörelsevakten bara triggar när nån går förbi så... men när det blåser triggar den tyvärr betydligt oftare (på grund av att luft med annan temperatur är ju en rörelse för detektorn).
 
Du kanske ska köpa en ny rörelsevakt istället.. :)
 
Och om det inte hjälper, ger du mig pengarna tillbaka då?

Problemet är också att det är två rörelsevakter, en i vardera ände av huset (man vill ju att belysningen ska tändas oavsett från vilket håll man kommer), så det kostar alltså dubbelt så mycket som EN rörelsevakt.
 
Jag köpte en vakt på XL-Bygg, kostade typ 150 kr, så det är inte mycket mer än en lampa.
 
Hej!
Alla rörelsevakter funkar dåligt när olika varma luftmassor flyttar sig.
Det brukar inte vara ett stort problem, bara vissa dagar.
Urban
 
Precis, dock fick det detektorer som har flera sensorer och på så vis kan låta bli att aktiveras när "för stora saker" rör på sig. Men de tenderar att vara dyrare, och de lär ju heller inte låta bli att trigga på katter och sånt.

Vårt okynneständande försvann delvis när vi tog bort en stor gran vars grenar hängde in över "övervakat" område, och sen för ett par veckor sen insåg jag att ena detektorn täckte mycket längre ut åt sidan än jag trodde så den reagerade när folk gick på trottoaren utanför.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.