Hej på er! Börjar med en kort sammanfattning av ett projekt vi hoppas kunna ro hem och få feedback på från er. Så här första inlägget blir ganska långt men hoppas ni orkar läsa.Har börjat att försöka få in offerter så fortfarande väldigt mkt osäkerhetskänsla på om vi är på rätt spår.. Men bakgrunden först.
30-tals hus med litet badrum med snedtak på ovanvåningen som är renoverat tidigt 90-tal (gissningsvis). Precis jämte finns en kupa vars utrymme vi vill ha in i badrummet. Detta kommer innebära uppbyggnad av ny vägg med nytt dörrhål, igensättning av gamla dörren samt rivning av en stående plankvägg. Och så måste inspektionsluckan för golvvärmeshunten flyttas. Dessutom kommer vi behöva flytta en dörr till angränsande sovrum ca 3 dm. Träbjälklag med rejäla bjälkar

Bild 1. Så här ser det ut idag. Röd linje visar ungefär där nya väggen kommer hamna
Bild 2. Sovrumsdörr som måste flyttas
Bild 3. Inspektionslucka till rörkopplingar för element och golvvärme
Bild 4 & 5. Ungefär så här tänker vi oss det nya badrummet.
Hoppas bilderna nu kommer i rätt ordning

Lutar väldigt mkt åt att ha separat duschhörna och badkar. Dels så har duschnischen tills största del snedtak så det är svårt att få till något annat på ett bra sätt i den delen av badrummet, men också pga fönstret i kupan. Känns som att bada nedanför ett fönster är lite mer förlåtande än att duscha + själva insynen då. Toan får vara kvar på samma plats som nu, också mkt pga snedtaket. som ovanför toan börjar 108 cm över golv (i duschnishen 135cm över golv). Duschdörrar i form av hörndörrar där egentligen bara den ena kommer gå att öppna, pga snedtaket..Bakom den som inte går att öppna kommer tex tvättkorg få plats. Handdukstork där nuvarande badrumsdörr finns. Handfat och spegelskåp jämte badkaret.

Kom gärna med ev andra tankar etc i ovan upplägg. Är mkt inne på 10x30 kakel, vitt. Vet dock inte om vi ska ha glans eller matt. Samt "vanliga" 15x15(?) mörka men ej svarta klinker på golvet, 10x10 i duschhörnan.

Än så länge haft 2 hantverkare hemma o kollat på det. Den ena tyckte det lättaste vore att plugga golvvärmen i inspektionsluckan o istället köra elvärme (litet utrymme, kunna starta tidigare på hösten). Den andre mena att det är inga problem att sätta luckan i sovrummet på andra sidan väggen och ha skvallerrör ut till badrummet. Använda en säkervatten låda. Han tyckte det vore synd att frångå vattenvärme när allt var framlett och shunt finns på plats. I en kattvind ser man ner i golvbjälklaget vilket båda gillade men den sista frågade om vi tyckte golven på ovanvåningen var kalla alt om det drar från innetaket på 1a våningen. Jodå, kalla golv och lite drag har vi! Golvet i badrummet som alltså har golvvärmeslinga blir varmt men luften i badrummet alltid kall. Han sa att det beror på det kraftiga bjälklaget med mkt luftighet emellan, luften cirkulerar och det drar in så värmen försvinner. Hans förslag var att lägga typ plyfa som en botten och sen gjuta med eps-betong innan man byggde upp det nya badrumsgolvet. Låter ju onekligen fint men läser att eps-betong är riktigt dyrt. Kan man inte fylla ut det största utrymmet med cellplats o sen lite mindre tjockt eps på det?

Båda ojade sig lite om att det kommer bli dyrt att bygga upp nya vägg, sätt ny dörr. Har läst runt som en galning och hört mig för. De flesta menar att vi har mkt pengar att spara på att flytta sovrumsdörren själva. Ta bort parketten i kupan. Regla upp nya vägg med plåtskenor och reglar. Köpa en billig dörr på byggmarknad (på lokala optimera har de i princip alltid försäljning av felbeställda, idag tex fanns där en jättefin solid dörr jeld wen Craft 03 dörr som skulle passat, 800 kr mot ordinarie 2500) och bygga upp väggen själva. Ev låta badrumskillarna fixa insidan. Har ni några tankar kring detta? Tycker materialkostnaderna verkar vara rätt låga för reglar etc som behövs för en vägg men kanske ett 'tråkigt' jobb för en snickare?

Om vi gör väggen själva, hur högt över nuvarande golvnivå ska jag sätta den nya dörren?

För att hålla priset nere förslogs det att vi skulle ha utanpåliggande rör. Det är det idag och vi har inga problem med det, några tankar. Är det bara det estetiska? Är det mkt dyrare att dra in det i väggarna?
 
  • badrum översikt startpunkt.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • badrum dörr flyttas.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • badrum vattenskåp.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Badrum fr badkar.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Badrum Översikt.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
sh*t va mkt text. Kortfattat.
Vad tycks om vår badrumsidé? sista två bilderna...
Är det svårt att bygga innevägg med hjälp att plåtreglar och skenor? hur högt över nuvarande golv ska en ny dörröppning sitta om den ska vara in till ett badrum?
Är det dumt att plugga befintliga rör till vattengolvvärme och köra på elgolv för att det är pilligt att flytta en inspektionslucka?
Spar vi mkt pengar på att bygga nya väggen själv samt ta hand om rivning av det gamla. Inkl den vägg som då ska komma att rivas?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.