vectrex skrev:
Nu vet jag ju visserligen inte hur det ser ut. Men är det inte enklare att bygga ett yttertak ovanpå den inredda delen? Räcker ju med ett lager underlagspapp eftersom det är skyddat från sol.

Att det yr in snö i sådana där ladugårdar är nog varken skadligt eller ovanligt!
nej precis, de som var här och kikade sa ju att det var lika vanligt att snö yrde in i nya hus som i vårt.. Via nocken och i ev underkant o så..(det var inte mycket man kunde göra enligt dem för snön va lömsk när den yrde omkring). Men de sa också att hade vi haft ett "korrekt" underlagstak så hade inte snön kommit längre än dit.. Dvs inte kommit och lagt sig i drivor på takbjälkarna under där det yrde in (som sen droppade ner och skapade genomblött virke och glashalt betonggolv)...

Aatt bygga på ett tak av nått slag på lgh är inga problem.. Egentligen!

Men vi tänkte lite större bara.. Eftersom vi ska isolera alla väggar i utrymmet ..och taket.. Sätta in klinker på golvet.. Fixa värmen.. Öppna den privata, icke byggda, baren och ställa in biljardbordet.. :)
 
Säg till när vi kan komma;)
 
På det gamla spåntaket lägger man lämpligen oljehärdad masonit.

Ett hål/springa på några mm räcker för att man ska få snödrivor inne. Snön blåser även uppåt, så det är verkligen bomtätt som gäller om man till varje pris vill stänga ute snön.

Vad gäller den nybyggda lgh öppna takisolering så är snön trivial. Gnagarna däremot, de kommer att tacka och buga och göra schweizerost/lösull av isoleringen på inte allt för lång tid. Täck in taket/isoleringen med massiva brädor. Samma sak där mot mössen som mot snön - bomtätt är det som gäller. Det är oerhört irriterande att höra mössen när de gnager upp gles, fuktspärr, gips, elrör & dosor. :mad:

Spånskivor är inte det bästa materialet heller. Mössen gnager sönder det plättlätt, och det tål inte fukt/vatten. Jag har sett takdropp som på några år slagit upp hål rätt igenom golvspån.

På skånska vischan är det sten, betong, stål och tjockt massivt trävirke som gäller, tillsammans med mycket stor noggrannhet när det gäller täthet. Det är det enda som håller gnagare och blåst stången.
(Ursäkta glidningen OT :surprised:).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.