Hej !
Har köpt ett hus med en gammal jordkällare på tomten. Funderar på att sätta den i stånd. Det jag är osäker på om det är möjligt utan altför omfattande arbete. Det jag är undrar om, är den är säker att vistas i? Taket vid ingången ser ev. ut som att vilja ge med sig. Se bild 1 och 3.
Taket är täckt med mosand och ett halvrasat tegeltak.
Det verkar som en tidigare ägare har försökt att hindra sand från att rasa mha plast
( Om detta inlägg är felplacerat, flytta gärna ).
 
  • P1000545-K25.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • P1000286-K25.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • P1000544-K25.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
M
Mja, jag vågar definitivt inte säga att det är helt säkert att vistas där. Det är dock inte det enda att tänka på om du vill börja nyttja den till lagring av rotfrukter o dyl.

- Är den mus-tät? Om inte bör det ordnas innan den börjar användas.
- Håller den någorlunda jämn temperatur så att ex. potatis inte ruttnar? Om inte så kan det bli svårt/dyrt att fixa.
- Är luftfuktigheten ok för lagring av rotfrukter? Om inte så kan det också bli komplicerat att fixa.

Om svaret är ja på dessa tre frågor tänker jag att det är värt att be någon kunnig inom området titta på den IRL för att bedöma eventuell risk för kollaps.

Här hemma har vi byggt en ny just pga att den gamla hade alla tre ovanstående fel, tråkigt som f-n att plocka in en säck potatis där mössen har tagit två tuggor på varje knöl och skitit bland dem.
 
MaxPax skrev:
Mja, jag vågar definitivt inte säga att det är helt säkert att vistas där. Det är dock inte det enda att tänka på om du vill börja nyttja den till lagring av rotfrukter o dyl. - Är den mus-tät? Om inte bör det ordnas innan den börjar användas. - Håller den någorlunda jämn temperatur så att ex. potatis inte ruttnar? Om inte så kan det bli svårt/dyrt att fixa. - Är luftfuktigheten ok för lagring av rotfrukter? Om inte så kan det också bli komplicerat att fixa. Om svaret är ja på dessa tre frågor tänker jag att det är värt att be någon kunnig inom området titta på den IRL för att bedöma eventuell risk för kollaps. Här hemma har vi byggt en ny just pga att den gamla hade alla tre ovanstående fel, tråkigt som f-n att plocka in en säck potatis där mössen har tagit två tuggor på varje knöl och skitit bland dem.
Tack för synpunkter. - - Mustät är den fn. definitivt inte då dörrarna är ruttna. Bör bli ok med justa dörrar. Jag har mus-tätat gamla hus med fogskum med gott resultat. - Temperaturen tror jag inte är något problem om jag bygger dörrar. Massivt tak och väggar + lager med mosand tror jag funkar som tillräcklig temperaturbuffert. - Fuktigheten är svår att bedöma, Det är mosand i marken där den är byggt, kan det bli för torrt ?? Golvet är torr sand.. - Och var tror du att man kan hitta någon som kan bedöma säkerheten ? Specialister på jordkällare byggda av stenblock är nog inte så vanliga nuförtiden http://bhstatic.se/smilies/confused.gif Varför försvinner min radbrytningar ???? http://bhstatic.se/smilies/mad.gif
 
M
Ok. Sand är väl bra då det inte blir alldeles för fuktigt, men fuktigt ska det vara, helst runt 95% RF. Vår har funkat nu i vinter med 98% men RF förväntas sjunka lite till nästa år.

Tror inte du behöver just en specialist på jordkällare utan nån gammal snickare/murare eller byggnadskonstruktör eller kanske rent av nån gammal bonde som har lite kunskap om detta...
 
  • Gilla
rehn
  • Laddar…
Tack för tippset om bidrag för restaurering av jordkällare. Ska kollas upp
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.