Hej,

Bor i ett hus med nyinsatt bergvärme. Huset (158 kvm) drog ca 19 000 förra året. Undrar hur vi ska få ner förbrukningen. Kan vår ventilation, Rexovent, vara en energibov? Kan man isåfall göra det mer energieffektivt på något sätt?

Tack :)
 
Du kan ju alltid ta dit en ventfirma och se till att allt är injusterat rätt. Det kan ju vara onödigt högt luftombyte. Det kan också vara för lågt och då kommer det gå mera energi... :)

I en del rexovent sitter det ett elelement som skall värma tilluften när det är riktigt kallt. Termostaten kan vara felinnställd eller trasig så att det är på när det inte behövs. Egentligen behövs den funktionen inte utan är för komfort.

Men innan du gör något så koppla in en energimätare så vet du om det är lönt att göra något.
 
En relevant fråga i sammanhanget är väl hur mycket energi som gick åt innan värmepumpsinstallationen.
Dvs hur mycket har den faktiska besparingen varit.

19.000 kWh/år låter väl inte så förskräckligt för ett stort, gammalt (?) hus långt upp i norr?
 
Förra ägaren gjorde av med ca 26000 med el och ca 5 kubik vedeldning också. Då var en äldre ved/el panna installerad. Huset är från 81.
 
Håller med KnockonWood. 19.000 kWH hörs till och med bra.

Förmodar det inkluderar hushållselen?

Annars finns det kanske utrymme för förbättringar..... :)

Men man ska kanske fundera på om man ska ta hem tekniker för felsökning eller vent. koll.
Detta kostar förmodligen ett antal 1000-lappar och det får man ställa mot vad besparingen eventuellt kan bli.
Kan kanske ta många år innan kostnaden vs besparingen är intjänad.
 
Börja att samla fakta först innan du går vidare.

Koppla in en elmätare på olika saker och mät. Själv har jag en egen 3-fas elmätare inkopplat till värmepumpen och det finns att köpa begagnade för några hundralappar och uppåt. Kopplade även in en enkel 1-fas elmätare till FTX aggregatet och den drog runt 35-40w om inte värmeelementet var aktiverat för då låg förbrukningen runt 1100W.
 
Tack för era svar. Kanske är 19000 (inkl. hushållsel) inte så farligt. Vi är en småbarnsfamilj så det går ju rätt mycket tvättmaskiner och disk såklart.
Ska fundera lite om det ändå kan vara värt att fixa en elmätare. Det kan vara intressant att se vad i huset som drar, för att göra huset så energieffektivt man bara kan.
 
Cillister, har du tittat på klimatskalet?

Tätning av fönster, isolering av vinden och liknande "enkla och billiga" åtgärder.
 
Fönstrerna är nog helt klart en förbättringsåtgärd. Vi renoverade nyligen ett rum och tyckte det drog lite från det. De har suttit fråm -81 och är aldrig rörda.
 
Hur ofta går elpatronen i Bergvärmen in? Vilken temperatur på binnen har du? Hur gammalt är din växlare? Hur mycket drar din växlare?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.