Mellan tummen och pekfingret: 5000kr
 
Ta först en funderare på om det är nödvändigt.
 
  • Gilla
Guggen62 och 1 till
  • Laddar…
Gjorde en förfrågan på det hos ett lokalt bolag här i krokarna,
fick ett pris på 12.000kr, (10.000kr efter ROT).
Då var det byte av elcentral, samt installation av jordfelsbrytare.
(det blev inget byte på den offerten iaf..)
 
Andreas_H skrev:
Ta först en funderare på om det är nödvändigt.
Om man har porslinproppar i ett gammalt hus som i princip aldrig löser ut, hur stor risk är det att snabbsäkringar beter sig annorlunda och börjar lösa ut?
 
Gängsäkringar är inte dåliga på något vis, förutom att det kanske ser omodernt ut i ett nyrenoverat hus. Ja, automatsäkringar löser lättare för tillfällig överlast. I riktigt gamla centraler kan det bli problem att installera jfb, det kan vara en anledning att byta.
 
När vi flyttade (150 m2 ink. källare) bytte vi central, bytta alla lampknappar och uttag, flyttade första telefonjacket samt drog lite nätverk mellan IT-skrubben och TVn/dator (utanpåliggande uttag). Alltsammans gick på 15000.
 
Och när jag hade hit elektrikern för att byta elcentral till en modern med snabbsäkring och jordfelsbrytare, plus att dra ny el i ett blivande badrum (lägga golvvärme, dra el till 6 takspottar, till spegelskåp och till en pax-fläkt), så gick hela rasket på 17 000 kr inkl. material. Tyvärr vet jag inte vad enbart centraljobbet skulle ha kostat,
 
  • Gilla
ullemont och 1 till
  • Laddar…
E
3-14000.
Det finns så många faktorer som spelar in att det blir jättesvårt att svara på utan att veta förutsättningarna.
 
Byte av central kan vara riktigt jobbigt då det ofta är för korta kablar så man får skarva rätt mkt,att sätta in jfb kan vara bökigt det med om du har mkt gammal utrustning typ spis,kyl,radiatorer mm. Kan bli mkt felsökning. Så allt mellan 5000 och. 13000 kr är vettigt. Diased säkringar är dock det bästa men fult är det och känns omodernt.

/Robbin
 
Mitt råd är solklart att ha kvar den gamla centralen och enbart komplettera med en JFB.

1500kr kanske det kostar. Dock står felsökning vid sidan om och det kan ta timmar att hitta fel.
Smidigast är somsagt att bara slå till grupp för grupp och se vilken som löser och sen får man försöka hitta felorsaken där. Tex Diskmaskin som är fulkopplad på Spisuttaget.
 
Håller med föregående. Byt den när du byter ut resten " kablaget"
 
Är det en lägenhet eller villa?
Hur gammal är den nuvarande centralen?
 
Angående frågan om byte är nödvändigt eller ej... i vilket UTRYMME sitter centralen i?? Man kan ju inte säga att TS inte ska byta central utan att veta förutsättningar. Kanske sitter i hallen där dom renoverar, centralen kanske är väldigt gammal, ser ut som skit med flera små centraler där kåpor sitter snett, 5 st nollor under samma plint osv. eller så sitter det en stor, fin central från 80-talet i källaren eller i en stor garderob eller dyl. och då kan jag hålla med om att det kan vara bättre att sätta upp en kapsling med en eller två jordfelsrytare.

//Patrik
 
I lgh/vill/radhus byter man central. Oavsett...
varför spara porslin? In med flera jfb. Bara bönder som sparar gamla centraler :)
 
  • Gilla
Limpansol
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.