Hej!

Slog av misstag sönder mitt handfat i min hyresrätt. Misstänker att det kommer bli saftigt dyrt om hyresvärden ska anlita hantverkare och byta kalaset, så tänkte ge mig på att byta det på egen hand. Tänkte köpa ett begagnat handfat och ersätta de fasta anslutningsrören med flexibla rör.

Någon som vet hur anslutningarna ser ut inuti blandaren? Är det slätända eller mutteranslutning?

Mutter-slätända: http://www.biltema.se/ProductImages/86/large/86-0078_l.jpg

…eller mutter-gänga: http://www.biltema.se/ProductImages/86/large/86-0077_l.jpg

…eller Mutter-mutter: http://www.biltema.se/ProductImages/86/large/86-0071_l.jpg

Är det något mer man bör tänka på? Annat än att stänga av vattnet förstås...

MVH,
Handfat
 
Redigerat:
Hej Handfat, välkommen till Bygga Hus-forumet!
Passa dig, för detta är beroendeframkallande och snart måste du köpa hus och börja renovera på heltid ;)

Beträffande din blandare på handfatet syns det väl ganska bra vad det är för anslutningar när du kikar på undersidan? Är det en gammal installation kan det vara svårt att få loss kranen, för allt har ärgat ihop.
Och vattenrören kanske inte är nutida 15 mm diameter utan gammal standard dvs 16 mm.
Eventuellt är det enklast att köpa både handfat och blandare i ett paket.
Så säljs det väl ofta på blocket, när folk byter ut allt.


Men, som sagt, välkommen till renoveringsträsket :)
 
Gjorde detta åt en bekant som tappat en parfymflaska i handfatet och gjort en spricka. Hittade ett nästintill likadant handfat på Bauhaus för en billig peng.
Återmontage med samma blandare och samma anslutningar, nya T-bultar under handfatet var det enda extra som krävdes. Nu var kopplingarna i det fallet av nyare snitt utan ärg eller defekter.
Går det att återanvända de konsoller eller komod du har idag skulle jag rekommendera att kika efter ett passande handfat det så du inte borrar i tätskikt/kakel i onödan. Hyresvärden kan definitivt ha en del att säga om det hela. Och går det fel där kan det sluta med att ha kräver en stadig slant.
 
Krilleman
Lättast för din egen skull är att du ringer och säger som det är och tar det därifrån. Ägare till hyreshus brukar inte gilla att man skruvar på deras rörinstallationer. Och går det fel för dig blir det ännu dyrare.

Och du är inte den första som har sönder ett handfat! Detta är absolut inget ovanligt.
 
Och om du har en allriskdel i din hemförsäkring så brukar sånt här gå på denna.
 
Kika hos lokala rörmokarn på hans bakgård de brukar ha lite himpa dimpa porslin som de inte har hunnit kasta. Sålde i somras ett fräscht handfat som legat och mognat i garaget något år, fick 80kr prutat. Handfatet hämtades utanför garaget och pengarna lades i kattluckan.

Mvh
 
Sånt händer.

En lösning är att hitta ett identiskt handfat och låt hyresvärden sätta dit det. Du slipper förmodligen betala och värden kan inte klaga på arbetet. Dessutom slipper dina grannar vattenläckan som ditt arbete eventuellt skulle orsakat...

Det är inte helt enkelt att byta någon del i vatteninstallationen. Lägenheter brukar helt sakna eller ha fastkärvade avstängningsventiler till handfat, diskbänk etc. Du kan inte byta handfatet utan att stänga av vattnet. Har man tur kan man stänga av vattnet någonstans i lägenheten, annars är det snällt till att ringa hyresvärden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.