Hur nära tomtgränsen får man sätta upp staket? Måste grannen tillfrågas?
 
Kommunerna har olika regler, bl.a. vad som definieras som staket resp. plank. Det kan gälla höjder och också genomsiktlighet, dvs hur mycket "luft" det måste vara mellan spjälorna. Bäst att kolla med byggenheten i din kommun!
 
Du ska kunna underhålla staketet/häcken/mm utan att behöva gå in på grannens tomt, om du inte har (muntligt/skriftligt) avtal med grannen att du får beträda grannens tomt. Hela staketet/häcken/mm ska hela tiden vara inne på din tomt om du inte har avtal med grannen.

Men det bästa är att komma överens med grannen/grannarna. Det kan vara så att grannen också vill ha ett staket och att ni båda vill ha liknande utseende. Det bästa är att skriva ner allt ni kommer överens om i minst två ex där alla parter skriver under alla papper. Detta för att minska eventuella bråk framöver med antingen nuvarande granne eller med blivande grannar.
 
Redigerat:
Beror på staketet och grannen. Om du måste underhålla staketet och grannen inte låter dig gå på sin tomt måste du sätta det så att du kommer åt att underhålla grannens sida på din egen tomt. Ett underhållsfritt staket eller en granne som är överens med dig kan du därmed sätta precis i tomtgräns, under förutsättning att det inte gör att grannen inte kommer åt sina grejer.

Vi äger tex bara 30 cm mark vid sidan av vårt hus. Det blev ju stora problem när nya grannen sätter upp ett nätstängsel för sina hundar hela vägen och dessutom ett skärmtak för en släpkärra. Vi kommer numera inte åt att rensa vår hängränna utan att stå på deras plasttak.
 
C
Sätter du staketet på tomtgränsen delar du ägandet av detsamma med grannen! O detta oavsett om du betalat "allt" Sätt det alltså inte på gränsen!
 
Ett staket på runt metern högt är bygglovsbefriat det brukar framgå inom kommunen exakt vad som gäller, du kan placera staketet hur nära gränsen som möjligt utan att tillfråga grannen, Dock är det bra att stämma av pga underhållsfrågan som nämnt ovan.
 
Tack

Om det går en väg utanför tomten. Är det samma regler?
 
Claesk skrev:
Tack

Om det går en väg utanför tomten. Är det samma regler?
Nej. Det måste du kolla upp vad som gäller, går tex din tomtgräns i asfaltkanten kan det vara så att staketet måste sitta en viss bit in. Är det en gräsyta eller dikesren mellan vägkanten och din tomgräns är det troligen tomtgränsen som gäller.

Och så måste man ha koll på eventuella kablar och rör förståss...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.