I höstas byggde vi en mur med sk Lstöd, de sågade ut hål för de infällda armaturer vi önskade. Tyvärr blev hålen ngt stora å det glipar lite. Idag slog jordfelsbrytaren på å jag misstänker fukt i ngn av armaturerna. Hur kan jag lösa det på bästa sätt? Kan man ha fogskum eller liknande runt armaturen för att undvika att fukt tar sig in?
Problemet när ljuskällan pajar blir då att det blir omöjligt att byta/ta sig in.

Har ni ngt bra tips?

Det var dyra armaturer så de vill vi inte byta.

Nu slog jag av säkringen som dessa ligger mot men vill såklart lösa detta så vi får lite upplyst om kvällen då detta är både belysning i mur å fasadbelysning, som ligger på samma säkring.

Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning, Marie
 
Låter som att du har fel typ av armaturer om de inte är täta bara för att mont.hålet inte stämmer.
Bilder?
 
Fagerhult brukar ju vara skapliga grejor. Har ni någon monteringsinstruktion till armaturerna? Brukar inte L-block vara relativt tunna (typ runt 100mm)? Armaturhuset brukar vara större och denna typ av armatur brukar väl snarare vara tänkt att gjutas in i sin helhet? Ligger armaturhuset delvis i mark?

Normalt förfarande vid dylika armaturer brukar vara ett man drar rör i vid formning som mynnar i antingen en ingjutningslåda eller en ursparning(vanligtvis en bit frigolit för att få till ursparningen vid gjutning). Men då är det som sagt inte prefabelement....
 
Armaturen har ju IP65, så den är ju ganska tät, mer går inte att säga om den då det var väldigt knapphändig info i länken.
Men det behöver ju inte vara den det är fel på, det finns många felkällor i en utomhusanläggning, dolda skarvar, kopplingsdosor, man kanske har slarvat med kabelgenomföringarna o.s.v.
 
snaggletooth skrev:
Armaturen har ju IP65, så den är ju ganska tät, mer går inte att säga om den då det var väldigt knapphändig info i länken.
Men det behöver ju inte vara den det är fel på, det finns många felkällor i en utomhusanläggning, dolda skarvar, kopplingsdosor, man kanske har slarvat med kabelgenomföringarna o.s.v.
Vad jag kunde läsa ut var den "endast" ip56 bakifrån. Torde ändå klara sig bra dock....
 
Kolla här på IP klassningen
Ibland kan vi läsa om att en viss produkt klarar IP 44 eller IP 65. Det handlar oftast om elprylar, men även radiostationer kan ha IP klass. Exempel vis IC-RX7, med IP X4. Här är en förklaring till vad detta betyder.
IP klassning har både med åtkomst och miljö att göra, exvis att man petar med föremål eller att det regnar på apparaten i fråga, tålighet mot damm är en viktig del om elanläggningarna skall finnas i särskilt dammiga utrymmen, exempel på dammiga utrymmen är lador inom jordbruket där damm från hö och spannmål kan bli både brand och explosionsbenäget. Oftast är det en elsäkerhetsfråga.
Första siffran anger:
0 inget skydd
1 Petskyddad mot föremål större än 50 mm
2 Petskyddad mot föremål större än 12 mm
3 Petskyddad mot föremål större än 2,5 mm
4 Petskyddad mot föremål större än 1 mm
5 Dammskyddad
6 Dammtät
Andra siffran anger:
0 Inget skydd
1 Skyddad mot droppande vatten
2 Skyddad mot droppande vatten, apparaten får en lutas mer än 15 grader från
normalvinkeln
3 Skyddad mot strilande vatten max vinkel 60 grader
4 Skyddade mot strilande vatten alla vinklar
5 Skyddad mot vatten från munstycke
6 Skyddad mot kraftig överspolning av vatten, (munstycke sjö etc.)
7 kan nedsänkas tillfälligt i vatten utan att ta skada
8 kan nedsänkas långvarigt i vatten.
När vi köper et vägguttag att montera på altanen, eller vid vattenslangen så att man kan tvätta bilen. Då behövs ju ett som tål sprutning med slang och munstycke utan vi kan nöja oss med ett vägguttag klassat IP 44, vill vi vara säkra är nog ändå IP 65 vad man bör välja.
När vi läser specen på IC.-RX7 finner vi att den är klassad IP X4. Vad det betyder får vi inte i den enkla tabellen ovan. Detta kan vi få reda på om vi söker på nätet, kolla här: http://www.sp.se/sv/index/services/ip/Sidor/default.aspx Vi finner att på SP får vi reda på det mesta.
Vi kan läsa oss till att IP X4 skulle betyda:
Kapslingen exponeras för strilande vatten under 10 minuter, med hjälp av strilbåge där varje dysa ger 0,07 l/minut vattenflöde. Alternativt används standardiserat spridarmunstycke med 10 l/minut vattenflöde. Om spridarmunstycke används är exponeringstiden 1 minut/m2, dock minst 5 minuter. Vattenstrilningen utförs från alla riktningar på kapslingens ytor.
Acceptansvillkoren för IPX4 uppfylls om inget vatten trängt in i sådan mängd eller på sådant ställe att materielens tillfredsställande drift påverkas eller säkerheten äventyras.
Vi kan tolka detta som att om vi glömmer radion ute och det kommer en regnskur, eller om någon sprutar vatten med en vattenpistol slang etc så överlever den. Dock tål den inte dränkning.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.