Kan någon förklara skillnaden mellan totalentreprenad/generalentreprenad?
Vi tänker bygga nyckelfärdigt.
Pratade med LB-hus som har totalentreprenad där du får en byggledare (som "sköter" alla hantverkare?)
Eksjöhussäljaren talar om generalentreprenad där han har typ "Bosses bygg" som vad han säger ska ha "alla" i företaget (snickare, vvs, el, kakel,måleri)
Kanske är det så att "Bosse" i sin tur lägger ut jobben?
 
Betongkeps skrev:
Kan någon förklara skillnaden mellan totalentreprenad/generalentreprenad?
Här kan du hitta lite förklaringar angående de två olika benämningarna:

http://www.byggahus.se/ekonomi/juridik_generalentreprenad.htm

http://www.byggahus.se/ekonomi/juridik_totalentreprenad.htm

Det finns lite smått och gott att finna på denna site :)

Lite mer info:

Generalentreprenad:

I generalentreprenaden har byggherren endast ett avtal rörande arbeten på byggplatsen. Dock kan vissa sidoentreprenader för till exempel maskininstallationer på en industri förekomme. Alla övriga entreprenader blir underentreprenader till generalentreprenören. Generalentreprenören ansvarar för samordningen mellan entreprenörerna. Han svarar även för alla allmänna hjälpmedel som till exempel ställningar, bodar och andra arbetsplatsanordningar.


Totalentreprenad:

Vid en totalentreprenad har byggherren endast ett avtal som omfattar både projekteringen och utförandet av entreprenaderna. Totalentreprenören svarar för att byggnaden uppförs enligt gällande normer och enligt de funktionskrav som är sammanställda i förfrågningsunderlaget.
En projektledare brukar utses för att löpande föra beställarens talan och följa upp projektet under entreprenadtiden. I argumenten emot totalentreprenad brukar hävdas att denna entreprenadform måste bli dyrare än någon annan eftersom samtliga anbudsgivare måste utföra en projekteringsinsats. För komplicerade objekt kan detta vara sant, men för enklare byggnader ken det räcka med att komplettera tidigare använda standardlösningar med det som är speciellt för objektet.

Projekteringen som varje anbudsgivare utför behöver inte medföra att det blir dyrare totalt sett. Vid jämförelser med andra entreprenadformer har det visat sig att entreprenörernas förprojektering (före anbud) och färdigprojektering vid totalentreprenad är så mycket billigare än byggherrens kostnader för färdigprojektering så att 6-7 anbudsräknare kan delta i en tävling om en totalentreprenad utan att det blev totalt ekonomiskt dyrare, än om byggherren hade låtit projektera fram färdiga handlingar.


/Saxat från byggledarna.se/








 
Tack! Det var just vad jag sökte.
Generalentreprenad känns ok, det jag vill slippa är att jaga hantverkare...
 
och just därför väljer du en generalare som är som gjort för att jaga folk. samordningsansvaret ligger ju trots allt på byggherren....
 
Vänta lite nu Mr Z... få se om jag missat här
"Generalentreprenören ansvarar för samordningen mellan entreprenörerna"
Men byggherren är ansvarig för samordningen?
 
Byggherran har samordningsansvaret enligt regelverket men överlåter det ofta på huvudentreprenören.. Men det yttersta ansvaret har btggherren... gäller även arbetsmiljö ansvar ...
 
Nja, detta beror ju helt och hållet på vad som står i det kontrakt som upprättas mellan entreprenören och byggherren.  Det går alltså att lägga över ansvar för myndighetskontakter, samt att lagar och regler följs, på entreprenören.

Vid generalentreprenad ligger projekteringen vid sidan om, vilket kan skötas av en byggledare, arkitekt etc.

Personligen tror jag att en totalentreprenad är att föredra om man vill göra så lite som möjligt själv. Å andra sidan kan det vara lättare att påverka utformningen av huset samt val av underentreprenörer vid general eller delad entreprenad.

Sist men inte minst... Se till att ha ordning på kontraktet vilket bör gås igenom av en sakkunnig.
 
Skulle helst vilja bygga nyckelfärdigt med totalentreprenad vilket funkar med LB-hus.
Ugglan känns dock inte lika bra för oss som Lyckan från Eksjöhus men dom bygger inte med totalentreprenad...
 
Du ska nog inte välja bort ditt drömhus p.g.a. olika entreprenadsformer.
Om inte generalentreprenaden faller dig till lags så går det ju alltid kolla upp vad det kostar att anlita en byggledare som sköter projekteringsbiten ;)
 
Ska kolla lite mer med Eksjöhus, tack för info och kloka synpunkter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.