Hej!

Vi har ett gammalt 1800-tals timmerhus som vi håller på och renoverar, och plockade under hösten upp golven för att kolla så att det inte fanns några skador, och för att bygga en något tjockare, mer välisolerad blindbotten. Det verkar som vi överlag haft tur, för att generellt sett så ser vi inte skymten av några fuktskador, med ett undantag: Under där diskhon tidigare satt så är ett timmerkors anfrätt. Förmodligen har det varit något läckage någon gång i tiden, för att timmret längre ut mot väggen är inte påverkat.

Följande är en enkel principskiss (svart är yttervägg, grått är bjälklaget under golvet):

timmer_skiss.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den skadad biten är under en bärande innervägg, där den stocken som väggen vilar på som går från ytterväggen in till murstocken möter en av stockarna som stöttar upp golvet. Eftersom golven är upplockade i båda rummen som golvstocken löper under så är det ingen nämnvärd belastning på den stocken, men förmodligen desto mer på den under innerväggen även om inte heller den stocken verkar ligga i någon större spänn.

Såhär ser det ut i verkligheten (först bilden är sett från rummet, och andra från köket):

skarv2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
skarv4.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det vi skulle vilja göra är stötta upp den bärande stocken med domkrafter, och sedan skarva båda stockarna. Tanken är att ta ut en dryg meter från båda stockarna, fasa in dem i de gamla stockarna halvt om halvt, och dra ihop det hela med ett gäng genomgående grova bultar (förmodligen 4st). Dvs, sett uppifrån:

33-skarvar.jpg

Tror ni att det blir stabilt nog, och att det kommer att hålla i längden? Finns det något bättre sätt att utföra en sådan här skarv?

Tacksam för alla kommentarer och tips!
 
Timmer brukar man skarva med en sk blixtskarv, se bild. Har själv skarvat allt mitt timmer i huset på detta vis. Du hade tur att det inte var mer rötskador i ditt hus. Jag fick lyfta huset huset och byta alla syllstockar.
 
  • image.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ser väl inte riktigt ut som röta när det är så där ljust? Det är inte skadedjur som varit på det?
 
  • Gilla
Vegbear
  • Laddar…
Din skiss har fel proportioner. längden på skarven ska vara 2,5 till 3 gånger virkets tjocklek.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.