Ska börja renovera mina fönsterbågar med att ta bort kitt, skrapa rent trä och sedan måla. Tänker att för att minska risken med trasiga rutor (handblåst glas) så får jag köpa ett hjälpmedel. Har nu varit i kontakt med Allbäck som säljer en kittlampa som sänder kortvågig infravärme. Detta skall tydligen minimera risken för trasiga glas men inte vara lika effektiv för färgborttagning. Önskeläget hade ju vart en maskin som man kunde använda till båda momenten, ville kolla med forumet om ni har erfarenheter av kittlampa? Har sett andra trådar och Spotheater eller Speedheater och det verkar ju göra stor skillnad på renoveringen men undrar om det är avsevärt större risk att spräcka rutor med en "traditionell" spotheater kontra kittlampa? :)

Vore tacksam om ni har erfarenheter som jag kan använda mig av i valet av inköp....
 
Jag har glasat ur och tagit bort färg på massor av fönsterbågar med både vanlig vatmluftspistol och nu senaste åren med en Speedheater. Man lär sig att använda en varmluftspistol så man inte har sönder glasen och ibland är det betydligt enklare att använda den då den är lättare att hålla i en hand och se skrapa med den andra. Risken är dock mycket större att man spräcker glas eller bränner trä när man använder en sådan. Idag använder jag nästan uteslutande Speedheatern till all färgborttagning och den fungerar mycket bra. Det enda krånglet är när man arbetar med den lodrätt för då måste man hålla den och den väger lite. Det finns dock ställning till det om man vill.
 
  • Gilla
Brotorpet
  • Laddar…
Tack så mycket för ditt svar Sophie! Har nu gjort ett större inköp som jag tror att jag kommer ha god hjälp med under renoveringen! Har fått lite tips via din hemsida med vad gäller kittningen, tack för det (y)
 
S
va beredd att en del går sönder ändå om du har otur
 
  • Gilla
Brotorpet
  • Laddar…
Sophie, har du provat att använda Speedheatern upp och ner (dvs i tak)? Är det bökigt?
 
  • Gilla
Brotorpet
  • Laddar…
Tyvärr är det nog så SBH! Jag har letat tips överallt om vad man kan skydda glaset med och det är alltifrån våta wettex, gipsskivor, masonit, aluminiumfolie m.m. Testade även förra helgen med att lägga på lite linolja på det stenhårta kittet och det kunde anas en viss förmjukning vilket är bra, för då kanske man inte behöver värma alltför mycket mot glaset!
 
Roligt att kunna vara till hjälp.

Själv upplever jag att det fungerar väldigt bra med speedheatern och jag har inte haft sönder några glas alls av värmen sen jag skaffade den, däremot har en del gått sönder av andra anledningar... Kanske är det bara tur att de klarat sig. När jag använde värmepistolen hade jag blöta wettextrasor på glaset och det fungerade riktigt bra det också men det blev så kladdigt med vatten och färgflagor och kitt. När jag värmer med speedheatern på kitt är jag noga med att luta den och lägga kanten så nära kittfalsen som möjligt så värmen strålar aldrig rakt på rent glas.

Jag har använt den uppåt när vi provade att skrapa våra underslag och takfötter när vi precis köpt den men det var sjukt jobbigt och vi kom fram till att då behövs en ställning som håller den medans man skrapar det man redan värmt.
 
  • Gilla
Brotorpet
  • Laddar…
Vi renoverade hälften av våra fönster i somras och använde speedheater och ett par stycken bra verktyg som vi köpte i samband med det. En kittskrapa bland annat, där man kunde ställa hur djupt den skulle skrapa/skära och få bra stöd mot fönsterkanten på så sätt. Ingen ruta gick sönder pga värme, men sedan är det klart att det gick några rutor ändå. Speciellt tycker jag att det kan vara knepigt när man ska ta bort stiften, det kan vara en hel del spänningar i glasen som gör att man nästan är chanslös.

Jag använde en bit wellpapp som jag klätt med aluminiumfolie för att skydda glaset, speciellt behövs ju något när man jobbar med kittet längs spröjsen.
 
  • Gilla
Brotorpet
  • Laddar…
Har också hört att det inte enbart är värme som kan vara riskabelt. Läste inlägg på Gård och torp och en hantverkade uppgav då att han tryckte in en spackel eller en tunn plåt som man sedan med viss försiktighet kunde trycka upp stiftet med vilket skulle dra det lättare att dra ut stiftet.
 
Linolja på kittfogarna två dygn innan du arbetar dem, sedan en våt wettexduk på glaset där du går fram med värmepistolen. Är du inte en fönsterhantverkare har du inget behov av en speedheater. Har arbetat med de här medtoderna i mitt yrke och har fått sprickor i kanske tre procent av av fönstren (munblåsta) jag arbetat med.
 
Ursäkta att jag väcker en gammal tråd. För många år sedan hyrde jag en kittlampa av Allbäcks som de själva uppfunnit, funkade smidigt och ingen risk för att glas spricker. Men i den takt jag jobbade blev det opraktiskt att hyra! Nu är det dags igen för totalrenovering och jag är beredd lägga en slant på utrustning som underläggar. Har tittat på Speedheater men tycker den är dyr. Såg också att det finns en billigare konkurrent som kallas Spotheater.. Tittade också på Allbäcks sida efter deras ursprungliga kittlampa. Fann då att den de säljer är en Spotheater. Vad blev det av deras ursprungliga uppfinning? Mycket förvirrande!

Vad rekommenderar ni för mig som i min livstid renoverar ganska få fönster och i långsam takt. Speedheater, spotheater, eller kanske det räcker med speedheaters Cobra? Varmluftspistol skulle jag aldrig våga p.g.a glaset.
 
Hej! Har renoverat en del fönster. Har faktiskt alla tre varianterna, varmluftspistol, speedheater och allbäcks kittlampa. När jag väl fått ur glasen så brukar jag köra på varmluftspistol, håller med dig, nära glaset vill man inte ha den. Det viktigaste är hur du täcker glaset, jag har kört en masoniteskiva med aluminium på eller en gipsskiva med aluminium på. Sätter på lampan så att värmen strålar precis mot kittet och inte glaset. De flesta glaskross har skett när jag skall ta ur hela glaset eller stiften. Tryckkittet är viktigt att värma upp så glaset inte sitter fast. Så min mening är att det inte är så stor skillnad mellan de olika lamporna. Skall du investera fundera på övrigt användningsområde. Det är ju en del pengar..:)
 
Tack för ditt svar! Vilken kittlampa är det du har? Heter den Spotheater? Och vilken är skillnaden med Speedheatern?

Jag hade nog inte tänkt lyfta ur glasen helt utan bara ta bort kittsträngarna o skrapa rent så att jag kan lägga dit nytt kitt i stället för lappa o laga varje år. Det är små spröjsade fönster, så det är förhållandevis mycket kitt på varje fönster.....

Övriga användningsområden - det kommer aldrig bli aktuellt att skrapa stora ytor färg. Däremot möjligtvis profilerade inomhussnickerier.
 
  • Gilla
Brotorpet
  • Laddar…
Jag har Allbäcks kittlampa, den heter spothheather kanske också. Ett tag sen jag använde den men den var bra till glasen. Tror skillnaden mellan spotheater och speedheathern är att den senare blir mkt varmare men den första. Skulle jag göra ditt jobb hade jag valt spotheatern. Ett bra tips kan vara om du några dagar innan lägger på lite olja på kittet, det sugs in och kan mjuka upp det lite.
 
Sommartorparn Sommartorparn skrev:
Tack för ditt svar! Vilken kittlampa är det du har? Heter den Spotheater? Och vilken är skillnaden med Speedheatern?

Jag hade nog inte tänkt lyfta ur glasen helt utan bara ta bort kittsträngarna o skrapa rent så att jag kan lägga dit nytt kitt i stället för lappa o laga varje år. Det är små spröjsade fönster, så det är förhållandevis mycket kitt på varje fönster.....

Övriga användningsområden - det kommer aldrig bli aktuellt att skrapa stora ytor färg. Däremot möjligtvis profilerade inomhussnickerier.
Vart bor du förresten? Kan ju komma och testa dem olika om du bor i närheten. Har de i Vara kommun /Anneli
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.