Fick i dagarna tillökning och för en gång skull fanns ingen färdig plan hur framtiden ska se ut gällande rum o sånt. Huset är byggt -54 med gjuten källare fast i 4 etage så det är lite speciellt. Ser ut som två hus som står framför varandra med ett halvplans höjdskillnad. Stommen är reglad och utanför sitter det liggande panel.

Har inte hållit på så mycket själv och räknar med att ta hjälp till detta. Funderar nu mest på omfattningen av detta projekt.

Tanken nu är att förlänga den ena delen ca 3 meter för att skapa ytterligare utrymme på ca 3x5 (kortsidan är ca 5 m) där ett sovrum plus en klädkammare ska få plats.

Finns dock några funderingar som påverkar utformningen. Med eller utan källare, har inget direktbehov av mer källare för stunden men utrymme är ju aldrig fel. Dock kostar det säkert en hel del extra att gjuta/mura? Och vad gör man annars, leca för att grunden ska se ut som resten av huset, eller bygga på plint? I så fall kanske det behövs extra isolering för att det inte ska dra in underifrån?

Gör man en enkel lösning, i ett plan, och taket är platt med papp på ser jag det i princip som ett friggebodbygge, reglar, gips isolering och flytta ut ett fönster. Det som behovs utöver är några eluttag och vill man göra det riktigt bra borde rörmockaren få dra ut ledningar till ett vattenfyllt element. Men vill man göra det enkelt så går det ju sätta en elradiator på väggen för att stötta de kallaste nätterna.

Jag inbillar mig att ett sånt här bygge borde gå att genomföra på ca 100.000 om man inte gör källare. Tacksam för alla synpunkter på dessa tankar.
 
Redigerat:
Om du ska bygga 3*5 meter kan du räkna med mellan 200-300.000:- om du inte ska göra nåt själv och det är utan källare.
 
Vi byggde ut 3,6*6,5 meter förra året.

Betong 6200:-
Armering 2000:-
Murning med murbruk och rot 1,8 meter högt 13,5 meter långt 17.600:-
LECA-block 5500:-

Gjorde dränering samtidigt men uppskattade
Grävkostnad 17.000:-
Makadam 7.500:-

Gjorde form, armering och gjutning själv. Endast bil som kom med betongen.

Det är för källaren.
 
oj, det lät dyrt med 200-300, var det före eller efter rot? går det bryta ner den kostnaden något i jobb kontra material, eller antal timmar? Vilken del av sverige, inte stockholmspriser?
 
går det med ett enkelt överslag säga att med källare kostar det nästan dubbelt så mycket som utan?

vad kan man göra för att minimera kostnaden? Bor i avfolkningsbygd där huspriserna snarare minskar än ökar... så vill inte lägga mer än absolut nödvändigt. Kan tänka mig att göra finjobbet själv (tapetsera, måla, lägga golv, lister mm.)
 
Det beror på vilken grund du tänkt ha. Ska du ändå ha en gjuten platta så blir ju inte källare mycket dyrare.

Ska du istället ha krypgrund eftersom ditt nuvarande golv är högre än marknivå så blir det ju dyrare med källare.

Och sen beror det så klart på markförhållanden som kan skilja.
 
Göra så mycket som möjligt själv.

Köra många moment med rörligt pris istället för fasta när det är nybygge.

Leta billigt material själv om man har hantverkare som tycker det är ok att du står för material.
 
finns det några generella saker att tänka på med respektive lösning för grunden?

Källare -fukt?
Krypgrund - fukt?
Pelare - dragit?
 
någon som har några mer tankar att dela med sig av, funderar på kostnadsfördelningen mellan material och arbete. Vad är det man räknar med ta längst tid. Gräva och sånt kan man ju säkert göra en stor del själv...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.