Är det någon som har erfarenhet av migsvetsar utan skyddsgas, alltså med flussfylld tråd? Är det något att ha, eller är det bara skräp?

Om man bör satsa på en vanlig mig, vad ska man räkna med att gasflaskan kostar?
 
Jag har frågat ungefär liknande fråga på ett bilforum och flussfylld tråd var det ingen som förespråkade, bättre är då att köpa en 5-liters flaska om man ska svetsa måttligt mycket, flussfylld tråd är heller inte helt billig !
-Hellre 1-fas och gas än 3-fas och flussfylld tråd......sa någon !

Tydligen kan 1-fas svets av "bättre" fabrikat svetsa bättre än vad man tror......
Rekommendationen om man vill "husbehovssvetsa" till låg kostnad var att köpa en 1-fas svets av "bra" fabrikat samt köpa en 5-liters Misonflaska !

Min egen erfarenhet av 1-fas var med en väldigt billig modell, dock så dög den gott till att svetsa karossplåt med!

På Blocket kostar 5-liters Misonflaskor 1200-1500kr
 
Hej,

Som sagt, Mig/Mag med flussfyllt är rackel. Dock kan man börja med att köpa en enklare svets, t.ex Race 130 eller dylikt som går att köra med flussfylld alternativt vanlig tråd och mison/argon. När man kört slut på flusstråden som brukar följa med har man insett att det är gas man behöver och således kompletterar man med det.

Flaskan kostar 1300 spänn på de flesta återförsäljarna för gas. Påfyllning runt 600kr (varierar dock var och vilken gas man köper). Mig veterligen är AirLiquide billigare än AGA. Smasak?

Acceptabel svets, räkna med ca 3000kr (eller köp en riktigt bra begad rackare på blocket för samma pengar) Slutsumman blir ungefär 4500-5000kr, vilket man rätt ofta sparar igen på saker man kan laga själv.

Mvh
David
 
Var själv i samma situation för två år sedan. Funderade på Biltema grejor men besannade mig! Gick in till en proffsbutik och lyckades pruta 30% på minsta Kemppi svetsen vilket är att motsvara med en Audi ungefär. Då kostade den inte så mycket mer än Biltemas men gud vad fint den går! Köpte till flussfylld tråd och ett speciellt matarhjul. Det är att föredra om man svetsar ute i det fria eftersom skyddsgasen blåser bort då och då blir det bara kattskit!

En fylld gasflaska kostar ungefär 2000kr sen måste du ha en regulator för en 600 kr.

Och priserna på flussfylld tråd har gått ner rejält om du frågar på en firma som säljer svetsgrejor( däremot inte på Jula, C&O, Biltema priser osv) Det är egentligen inte försvarbart att kosta på sig gasversionerna när man bvara svetsar lite och sällan. Du kan dessutom ge dig faan på att gasen tar slut en fredag eftermiddag kl 17:02 när det är omöjligt att fylla på flaskan!

Jag har för mig att jag betalade 8750 kr inklusive moms tillsammans för Kemppis minsta migsvets "Migger" -140A vid 15% intermitet. En fylld 5L AGA-gasflaska. En kvalitetsregulator, en speedglasskärm (batteridriven, svensktillverkad proffsskärm som bländar av automatiskt kostar ca 1700 separat), några extra skyddsglas till skärmen, 5 kg 0,6 vanlig tråd och 5 kg 0,8 flussfylld tråd.

Så mitt råd är att köp en sådan Kemppi men vänta med att köpa Gasflaska och regulator. Då kommer du alltid att ha reservdelar och har dessutom ett mjukt och smidigt slangpaket som inte är för kort osv. Kosta på en rejäl skärm som bländar av själv. Framförallt om du ska reparationssvetsa eftersom det då ofta ska till en liten svetsfog på ett visst ställe och inte en stor lite överallt... Det är alltid lättare att svetsa om man ser var man sätter igång om man säger så!

Esabs billigaste däremot är inte alls svensktillverkad utan något Italienskt smäck...

Mvh
Skogstomten



 
Vad är det du skall svetsa? Jag andvänder min pinnsvets hela tiden...men det är ju lite knepigare att hantera. Det där med popnit vs. flussmag är väl att ta i. Till enklare reparationer funkar det bra utan gas.

Hmm...det är inte Mig utan gas, inte heller med gas om det inte är ädelgas.
 
Huvudet på spiken, på alla ovanstående svar. Råkar vara i svetsande yrkesområdet själv. Jodå, det mesta stämmer bra.

En sak till, bara- Vad gäller köp av gasflaska är det ENBART de små 5-litersflaskorna man kan köpa. De större 20-litersflaskorna blir man ibland erbjuden att köpa privat, men det är bullshit. De stora flaskorna ägs av och är uthyrda av AGA, punkt slut. Inga sk fribrev eller äganderättighet har någonsin funnits. Är de till salu så är de stulna.

(någon som inte tror på det? Behöver inte svara här; ring AGA's HK istället och hör själv.)

Men ett alternativ för dig är ju att hyra en 20-litersflarra själv. Billigt kortvarigt, men dyrt långvarigt.

I övrigt, apropå det där med att ESABs minsting skulle vara Italienskt smäck: Lite osäker... Riktigt att de allra flesta lågprisMIGar kommer från samma italienska smäckfirma, men tror inte att ESABs gör det. Det är betydligt högre kvalitet på alla konstruktioner o komponenter. Har en själv här; kan kolla närmare se'n. Avser fö ESAB Modell LKA 150, anno 1998.

Förresten, pinnsvets kan man komma ganska långt med, och billigt dessutom. Absolut billigaste i drift och mångsidighet.

Tum.
 
Vill inte vara näsvis, men man kan/har kunnat äga alla storlekar av tuber. Dock är det tveksamt om det lönar sig i längden. De ska provtryckas med jämna mellanrum, när de är på fyllning får man klara sig utan dem. Tar dessutom ofta en månad. Dock går det nog inte att köpa nya idag, utan endast begagnade. Aga löste ofta in dem förut, mot ett fribrev, dvs ett femårs hyreskontrakt. Förr var det också så att om man "kom över" hyrestuber på på annat sätt, kunde man som god medborgare lämna in dem till Aga, och fick då som hittelön ett gratis kontrakt ( på ett eller fem år ?). Vet ej hur det är numera, men såg senast idag en annons på blocket om en gassvets med 20 liters tuber, så det är kanske läge att fråga Aga om de är intresserade....
 
Tumstocken skrev:
De stora flaskorna ägs av och är uthyrda av AGA, punkt slut. Inga sk fribrev eller äganderättighet har någonsin funnits. Är de till salu så är de stulna.

(någon som inte tror på det? Behöver inte svara här; ring AGA's HK istället och hör själv.)



Tum.
Och dom som Air Liquid har, är dom stulna från AGA då eller? ::)
Skriv inte så självsäkra påståenden som inte är riktiga.
 
Jesca, tack för omtanken, men de flesta förstår nog att det menades just AGA's flaskor i de fall då det står AGA instansat på bröstet. Air Liquide är en tämligen nytillväxt aktör på den svenska marknaden (även ifall firman är vältablerad sedan länge).

Hurdan policy de har kring sina ägande / nyttjanderättigheter kan du få höra från AL själva. Och som redan sagts ovan, kan du även ta upp saken med AGA ifall du önskar.

Tills dess skulle jag uppskatta att du begränsar dina egna kommentarer kring sanningshalten i mina poster.

Absolut inget illa ment, och ingen ilska här. Hoppas detsamma hos dig.

Och MrMagic, infot ovan om fribrev (=hyreskontrakt, inte köp då) vs ägande fick jag från AGA, vid två olika tillfällen. Männen jag talade med sade sig ha jobbat där i många år, och menade att de visste svaren. Ifall du är äldre o klokare, desto bättre. Tack för infot. Då har jag delvis fel och beklagar.

Tum.
 
Har jobbat i en gasdepå för ett antal år sedan, representerande Aga och hanterat många egenägda tuber. Ang AirL så har de funnits en herrans massa år, har levererat andningsoxygen etc till landstinget under iallafall 20-25 år..... men jämfört med Aga är de ju klart "nya" här !
 
Tack för alla synpunkter. Det verkar helt klart vara så att ska man ha en migsvets så ska det vara en riktig, och de pengarna är jag nog inte villig att lägga på en svets för min lilla användning. Får väl fortsätta att kämpa med den lilla pinnsvetsen i stället (växelströmmare från biltema).

Förresten, om jag inte är helt ute och reser så är väl Air Liquide samma företag som tidigare hette Allti Gasol, i alla fall när det gäller gasolflaskor.
 
perf skrev:
Får väl fortsätta att kämpa med den lilla pinnsvetsen i stället (växelströmmare från biltema).
Kämpar? du använder väl rätt sorts pinnar? vanliga OK-48:surprised:r går inte att använda, kontrollera på asken att det står AC på dem... OK-46 borde fungera bra.

ESAB:s minsta har varit mer eller mindre italienska i åtm. 10 år...
Det kan vara idé att istället för att köpa en kemppi eller esab lägga mera på en större svets typ biltema.
 
Jag har elektroder som ska funka med AC. Kämpandet handlar nog mest om att jag ä ovan, och att jag har haft lite knepiga jobb. De två senaste handlade om att svesta i armeringsjärn respektive rostfritt.
 
Beklagar dröjsmål. Kollade på svetsen där... ESAB LKA 150. Made in Sweden står det på specetiketten; det får man ju tolka hur man vill. Hursomhelst är kvaliten på komponenter , mekanik & sammansättningen avsevärt mycket bättre än motsvarande (o billigare!) italienska maskiner, vilket man också haft.

Har levt ett hårt liv, (yrkeskörd) men går bra. Enda minuset jag kan komma på är det tämligen korta (2 m?) slangpaketet. Bytte ut det mot ett 5-meters under en tid. Det fungerade utmärkt, konstigt nog. Kanske 3,5 m hade varit rimligare. Lite klen i amperen kanske, men man kan väl inte klandra apparaten för det. Den gör ju bara det den är avsedd för.

Allt som allt, väl värd de ungefär fyra tusen spänn man gav för den.

Skickade förresten de där fåniga hjulen som alltid medföljer i soporna och byggde ett ordentligt stativ med stora hjul. Mycket bättre.

 
Svetsa med fluss fyld mig/mag tråd är inte att rekomendera. Dels blir det inget bra resultat, men den största faran är att något mer canserframmkallande gas går nästan inte att upp bringa, så läggtill några slantar på en sjyst svets med separat gas och få ett bättre resultat och en sundare kropp ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.