Hej, såhär tänkte jag placera brandvarnare (har två i källaren som inte är med i bild). Man skall inte ha i eller i närheten av kök eller badrum, eftersom de falsklarmar. Längs gångväg ut är det jag läst. Kommentarer.


bott.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
topp.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ganska bra val tycker jag, men om ni bara har ett sovrum på övre plan hade jag placerat brandvarnaren där i själva sovrummet (den i hallen ovanför trappen täcker ju hallutrymmet). Själv har jag en brandvarnare i alla riktiga rum. Men minimum för mig är i eller i direkt anslutning till alla sovrum, i trapphus och i avgörande utrymningsvägar.

http://www.brandskyddsforeningen.se/i-hemmet/brandvarnare
 
  • Gilla
el_richard
  • Laddar…
Markplan: En i vardagsrummet eventuellt flytta den i hallen dit.
En i matplats.

Övervåning flytta den vänstra till sovrummet.
En i tv-rummet.
En i arbetsrummet.

Varje rum som man kan stänga till och där man kan tänka sig ha levande ljus eller elektronik/motorer bör ha rökdetektering.


I vårt hus på 100+100 kvm (källare, markplan) har vi totalt 8 rökdetektorer till larmet. Vi har en kombidetektor (rök & värme) i tvättstugan och en vid trappan uppe, dom har aldrig falsklarmat. Provar av alla detektorer årligen, testgas, rykande kartong mm.
Är anläggningsskötare av 16 brandlarmscentraler på jobbet.
 
  • Gilla
AndersSt
  • Laddar…
Korvgubbe
Jag hade funderat såhär:
Var, förutom i köket, är det mest troligt att en brand startar?
I ditt fall hade jag gissat att det är mer troligt med en elektronikbrand i tv-rummet eller arbetsrummet, en ljusbrand i vardagsrummet och matsalen eller sovrummet än att det ska börja brinna i hallen. Ju tidigare det larmar desto bättre måste det väl ändå vara. Givetvis brandvarnare som kommunicerar med varandra av samma anledning.

Men jag är enbart en glad amatör, är bäst att tillägga.

Edit: Demmpa hann emellan och skrev vad jag tänkte.
 
  • Gilla
AndersSt
  • Laddar…
Vi har en brandvarnare i köket och den har bara falsklarmat (brödrosten) en gång på tre år.

Personligen vill jag gärna ha brandvarnare i utrymmen med stor brandrisk och där ligger köket högt på listan med många varma apparater och levande ljus.

(Vi har fö även haft en riktig brand i köket för ett par år sedan då en 15-årig dotter rostade en tortilla lite väl hårt. Lågorna gick upp till taket. Lyckligtvis var hon snabb med pulversläckaren.)
 
Alla tre rummen uppe är sovrum, det är en gammal ritning. Planlösninget är identisk.

I vardagsrummet på bottenvåningen är det en öppen spis som vi använder då och då. Vi har en brandvarnare i entréhallen där nere, den tjuter alltid när vi steker pannkakor. :)

Jag har fyra stycken brandvarnare från Classe som skall upp på de här två planen. Är inte så förtjust i brandvarnare i sovrummet, gillar inte saker som lyser när man skall sova.
 
Har en pulversläckare på varje våning (gömda blev kompromissen) och en brandfilt i köket. Bättre än innan. :)
 
Jag jobbar inom räddningstjänsten och i vår kommun rekommenderar vi en brandvarnare i varje rum utom just kök mht risk för fellarmning. Sover ni med stängda dörrar så bör ni verkligen sätta brandvarnare i sovrummen då det visat sig att brandvarnare utanför inte larmat i tid.
 
Vi har två brandvarnare kopplade till larmet. Båda sitter högst upp i trapporna (vi har två trappor mellan våning ett o två). Teorin är att röken skall stiga till varnarna, och förhoppningsvis larma innan det är så rökfyllt att man inte kan utrymma.

Jag ser dem primärt som livräddare, vill helst inte ha varnare i alla rum (tycker de är fula). Dvs. jag hoppas att de larmar så att man kan komma ut. Inte nödvändigtvis så tidigt att man hinner rädda huset.
 
hempularen skrev:
Jag ser dem primärt som livräddare, vill helst inte ha varnare i alla rum (tycker de är fula). Dvs. jag hoppas att de larmar så att man kan komma ut. Inte nödvändigtvis så tidigt att man hinner rädda huset.
Du väljer naturligtvis ditt egendomsskydd själv, så länge som du har brandvarnare tillräckligt för personskydd (eller rökdetektorer till larm). MEN statistiken är tydlig även här, egendomsskadorna till följd av brand är avsevärt mindre där ett gott skydd med brandvarnare finns. Snygga, nej, jag kan hålla med dig, men skyddet är viktigare än det estetiska, men så jobbar jag med brandskydd också. ;)

Jag har fem sammankopplade (via radio) brandvarnare i min kåk.

Ha en brandsäker och lugn jul!
 
Korvgubbe
Även om man har öppen dörr så blir det rätt många kubik med rök som ska till innan den letar sig ned till dörrens nivå och läcker över till nästa utrymme, där brandvarnaren eventuellt sitter. Väl i det utrymmet krävs det först en viss mängd rök innan den larmar. När elden redan har hunnit producera så många kubik rök gissar jag att det redan kan vara försent.
 
Det tar minst en minut innan en brandvarnare i angränsande rum börjar larma, med öppen dörr.
Efter ca 3-3,5 minut efter brandstart övertänder rökgaserna i rummet.

Decibeltalet för en brandvarnare minskar med ökat avstånd, -6dB/dubblerat avstånd, många brandvarnare har 85dB vid 3 meter, minsta decibeltal vid huvudkudde rekomenderas 75dB.
85dB=3m, 82dB=6m, 79dB=12m, men olika vägg/tak/golvmaterial dämpar ljudet.

http://www.youtube.com/watch?v=ZPdJ34vQtnM
http://www.varvilla.se/ta-ansvar-for-brandskyddet-hemma/
http://www.hsb.se/polopoly_fs/1.216289.1341387350!/gns366s.pdf
http://www.amal.se/media/107701/pmbrandochutrymningslarm.pdf

Den som vill studera reglerna nämre kan läsa i SBF 110:6 (utgår 2014-12-31) eller 110:7 (börjar gälla 2014-01-01).
 
Redigerat:
  • Gilla
Swebreeze
  • Laddar…
hempularen skrev:
Jag ser dem primärt som livräddare, vill helst inte ha varnare i alla rum (tycker de är fula). Dvs. jag hoppas att de larmar så att man kan komma ut. Inte nödvändigtvis så tidigt att man hinner rädda huset.
..hmm.. ett nedbrunnet hus är ju dock inte heller så estetiskt tilltalande..;)
 
Håller med hempularen, de är fula. Det blir fyra varnare på de två våningarna. Någon som klarar att prioritera, istället för att säga att jag skall sätta upp två per rum (ifall den ena går sönder)? :)
 
Jag rekommenderar en per sovrum på övervåning samt en i trapphus. På bottenvåning skulle jag placera ut 3 st. Minst ett par länkande mellan våningsplanen. Sen nämnde du källare också och där behövs också minst en som också bör vara länkad.Tänk på att de skall placeras helst mitt i rummet i taket och minst 50 cm från vägg eller enligt anvisning till produkten.

Allt som räddar liv är inte snyggt men väldigt bra att ha när de behövs. Hur snyggt är bilbältet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.