Vi bor i en villa med självdrag som är byggd 1973. I toaletter, badrum och tvättstuga så finns det kanaler med tallriksventil i väggarna/taket som sedan mynnar ut i en skorsten på taket på huset. För att få bort fukt från badrummet uppe och badrummet nere på sutterängplan så har jag funderat på en fläkt typ Pax Passad. Jag vill gärna att den ska vara på dygnet runt för att bättra på grundventilationen i hela huset.
Kan jag sätta dessa i ytterväggen och sedan plugga igen de befintliga kanalerna i väggarna i de två badrummen? Det blir väl inte bra att ha både ha PAX-fläkten i ytterväggen och även den befintliga kanalen kvar?
Jag läste annars att man kan sätta en fläkt vid skorstenen på taket så att den suger från alla kanalöppningar på huset. Det låter ju som det bästa, men kan man sätta en PAX-passad vid skorstenen? Jag såg annars att det finns kanalfläktar, men de drar ju typ 70W och det blir ju ganska dyrt i längden om man vill ha dem på för jämnan. PAX Passad drar ju bara 4-5W!
 
Hej
Jag gissar att det är en frånluftshuv och inte en skorsten som dina frånluftskanaler mynnar ut i.
Skippa isåfall leksaksfläktar ala PAX och allt vad dom heter och sätt en riktig fläkt uppepå frånluftshuven.
På så vis får du en fungerande frånluftsventilation som inte låter speciellt mycket.
Ska man göra det helt korrekt så ska även frånluftsdonen (ventilerna) bytas till moderna och anläggningen justeras in.Injusteringen klarar man normalt inte själv pga det krävs specialinstrument som kan mäta luftflödet.
Normalt har man 0,5 luftomsättning i timmen.
Faran med kanalfläktar är att du istället för att skapa ett undertryck i kanalen skapar ett övertryck vilket gör att "förorenad" luft kan pysa ut om kanalen inte är helt tät, alternativt studsa i frånluftshuven och sen fara ner i närmsta kanal.
Fredrik
 
Det kanske kallas frånluftshuv, det ser i alla fall ut som en vanlig skorsten :rolleyes:
Vad menar du med riktig fläkt? Kan du länka?
Vi ska göra om badrummen snart så jag tänkte låta hantverkarna passa på att fixa detta med ventilationen då. De har säkert också kunskap i ämnet, men det är ju bra att få olika synvinklar!
 
Det finns bara ventilationsklanaler i skorstenen.

Det var ett saftigt pris på den du länkade till. Jag vet inte hur mycket jag vill betala för något som (jag tror) fungerar ok idag. Det finns ju kanalfläktar för under tusenlappen. Är dessa inte något att ha menar du?
Är dessa kanalfläktar alltså tänkta att vara på för jämnan? De drar ju 50-70W vilket innebär en femhundring per år i driftskostnad.
 
Den stora på bilden är dyr för att det är en ec-fläkt. Det finns såklart gamla typens takfläktar för i stort sett samma pris som kanalfläktar..
 
Jag står inför lite samma problematik som TS. Gammalt hus med flera pipor som mynnar ihop i samma pipa och huv på taket. Jag har dessutom platt tak så jag kommer inte åt att sätta något längre ner i pipan lite mer "skyddat"

Är dessa kanalfläktar de bästa? Jag såg på något byggprogram på TV för några år sedan någon längre variant som liksom gick ner en bit i pipan?

500:- om året är en billig peng att betala för en bättre hälsa och inget jag har problem med.

Däremot att vända ventilationen genom att sätta paxfläktar har jag förstått är ganska dumt och kan orsaka problem med baksug i piporna etc. Det är inget jag kommer göra.

Det lutar åt att byta till/frånluftesventlier samt borra in nya ventiler i v-rum/s-rum och köpa en kanalfläkt för taket. En investering på ca: 10-12.000:- inkl injustering (hoppas jag) för att försäkra mig om högsta möjliga kvalitet på inomhusluften för mina barn, det är i mina ögon en "billig" peng. Vad kostar Astma hos två barn i 15-18år? =)

Mvh
T

Ps. Ta det sista med en nypa salt! =)
 
En takfläkt ovanpå huvtaket? yakfläkt.gif har du galler på sidan av huven så tätar du dom och sätt gärna ljudisolerande skivor på insidan huven.
 
  • Gilla
Kris1
  • Laddar…
God kväll, undrar precis samma sak som som TS. Jag har också ett gammalt hus där många rör mynnar ut tillsammans under en "metallhuv" som påminner om en skorsten.
Jag vill egentligen främst ventilera två toaletter och har ingen uppfattning rörlängderna är ca 10m med diameter på ca 10 cm (egentligen fykantiga eternitrör om jag förstått rätt).
1. Hur starka behöver fläktarna vara skall det vara en eller två.
2. Hur mycket bullrar det? Exerg förslag att montera på huven vore genomförbart men jag är orolig för buller, både utifrån och innefrån.

Punkt 2 känns väldigt viktig. Idag pumpar jag ut fuktig luft med pax. Jag oroar mig för att eternitröret läcker.

TS och Thiger, blev ni kloka på det hela?
 
Skall man energibespara in på minsta femöringen är det meningslöst att ventilera over huvud taget.
Det kostar bara massa pengar kortsiktigt.
Det man får stå ut med är ev. svartmögel och att huset I övrigt inte mår så bra I längden.

Paxfläktar är mycket riktigt som Fredrik Å beskriver leksaker.
Paxfläktar är något snickare föreslår vid badrumsrenovering som en "enkel och lätt åtgärd" inget som ersätter grundventilationen I ett hus.
En paxfläkt har en femtedels livslängd mot en riktig fläkt.

Satsa på en riktig fläkt på taket.
Justera ner varvtalet / effekten så du får rätt lufomsättning I huset.
 
  • Gilla
Fredrik Å
  • Laddar…
Våra fläktar hörs överhuvudtaget inte alls.
Det enda som låter är ett svagt sus från frånluftsdonet
Fredrik
 
Redigerat:
Tack för svaren. Jag är ute efter en fungerande lösning priset har jag ännu inte snöat in på.
Fredrik sitter din fläkt ovanpå en plåthuv eller är den inbyggd på något sätt för ett den inte ska väsnas?
Jag tolkar era svar som om att jag bara behöver en rejäl fläkt.
 
  • Gilla
mortimer
  • Laddar…
Dom sitter i/ovanpå original huvarna från 1967.
Taket på huven är portklippt och ersatt med fläkten och sedan har ett nytt tak monterats några cm ovanför fläkten.
Befintliga ventilationsgaller på sidan av huven är igensatta.
Står man och tittar på huven syns inte fläkten överhuvudtaget.
Hoppas beskrivningen var begriplig. Det kan eventuellt finnas bilder någonstans om det är av intresse.
Fredrik
 
Bilder är alltid uppskattat, om möjligt skulle liten skiss vara utmärkt. Är det något man kan fixa själv om man är lite händig?

Dom senaste dagarna har ventilationsproblemen löst sig automatiskt i Skåne :D. Kanske ett vårprojekt. A och o är att fläkten inte hörs från trädgården eller sovrummen på ovanvånigen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.