När vi köpte hus så hade säljaren ett ombud som körde sitt race.
Vi ville göra en överlåtelse besiktning innan tillträdet för att gå igenom städ och fastighetsinventarier på morgonen innan mötet med bank dvs tillträdesdagen.
På morgonen kom inte säljaren/ombudet så besiktning kunde ej genomföras.
Vid mötet med säljaren/ombudet senare på dagen hade säljaren inga nycklar. Vi blev förvånade men mäklaren tyckte inte det var så allvarligt. Säljare skulle leta efter nycklarna och dagen därpå fick vi nycklar till en ytterdörr av tre. Dagen därpå gjorde vi iaf en tillträdesbesiktning som dokumenterades skriftligt med foton och mailade säljare och mäklare.
Anmärkningar som vi hade var att det delvis inte var städat och fönsterputsningen var dålig i vissa rum,
att tapeter var trasiga där det tidigare var bokhyllor. Spis, kylskåp, diskmaskin, torktumlare fungerade inte.
När vi anmärkte på detta så fick vi bara ett mail från säljaren med kopia till mäklaren angående att det var försent att anmärka på detta. Mäklaren skrev inget så vi ringde honom för att fråga vad som gällde. Svaret vi fick av mäklaren var att det var så svårt att avgöra vad som säljaren borde gjort.
Trots att vi var lite påstridiga så hände inget förutom att vi själva städade och köpte nya maskiner efter ett par dagar.
Några dagar senare upptäckte vi även att ett fönster som skulle lagas av säljaren fortfarande inte fungerade och att en värmepump som också skulle lagas inte heller fungerade.
Vi anmärkte även på detta men säljaren nekar till att åtgärda och mäklaren tycker att även detta är svårt att avgöra eftersom säljaren försökt åtgärda fönstret och säger att värmepumpen inte behövs.

Min fråga är bara har vi någon chans att driva någon av dessa brister och isf hur driver man dem?

Med vänlig hälsning,
Murjek
 
Vilken skriftlig dokumentation finns ifråga om vad säljaren tagit på sig att fixa?

Har ni utfört en besiktning? Med egen anlitad besiktningsman?
 
  • Gilla
murjek
  • Laddar…
När det gäller städ och hushållsmaskiner så gjorde vi det själva eftersom säljaren inte ville vara med.
För huset hade vi besiktningsman, då upptäcktes bla vattenskada som skulle vara åtgärdad innan tillträde men det drog ut två månader in på tillträdet.
 
Fönster och värmepump finns i mailväxling där säljaren tidigare skrivit att dom ska laga dessa.
 
Ja, du har ju undersökningsplikt och om inte säljaren uttryckligen åtagit sig att åtgärda så får du nog på egen bekostnad göra detta oavsett om det gäller hushållsmaskiner, vatenskada eller annat.

Har säljaren muntligen utlovat åtgärder så kan du ha svårighet att bevisa vad han utlovat.

Har säljaren skriftligt utlovat och inte fullföljt, ja då har du en stark position.

Jag vågar däremot inte uttala mig om du kan ta in hantverkare och skicka faktura till säljaren eller om du måste ge säljaren skälig tid att åtgärda.

Du vet bäst vad och hur saker är avtalade
 
  • Gilla
murjek
  • Laddar…
Tack iaf
För tre månader sedan dvs vid besiktning så fungerade spis osv enligt uppgifter från säljaren.
 
Är det ngn som vet en bra besiktningsman här runt Jokkmokk?
 
O
Ett misstag som ni gjort och säkert redan förstått är att inte låta säljaren åtgärda något.... bättre att dra av på priset och fixa själv.
Det finns trådar här som rör sig om liknande saker. Jag TROR att det är svårt att nå framgång i detta. Jag skulle nog bita i det sura äpplet och ta kostnaden själv.... om inte annat.... kostnaden är så liten i förhållande till risken man tar för att processa om en sak som detta. En advokat tar nästan 10000:- bara för att han säger hej....

Det är jättetråkigt naturligtvis, men tror det är bättre att koncentrera sig på att åtgärda de saker som måste åtgärdas och sedan ta det lugnt å koppla av....
 
  • Gilla
murjek
  • Laddar…
(O)Lustigt egentligen detta isf kan man som Säljaren lämna huset ostädat, plocka med sig inventarier och lämna det som inte fungerar osv. I vårt fall fick vi tex bara en nyckel till 3 ytterdörrar, så vi kan just nu bara använda en dörr.
Allt är upp till Säljaren, vi kan som du beskriver isf anlita en jurist men som sagt den totala kostnaden för oss är runt 10 000 så det är ingen id'e att gnälla på säljaren. Man får ta igen det när man säljer huset :)
 
Jag kan inte Jordabalken speciellt bra, men tror mig veta att en del inventarier anses tillhöra huset och om det plockas ner av säljaren så är han skyldig att återställa. Möjligen detta också inbegriper nycklar, konstigt vore det annars.

Kanske någon mer påläst kan ge klara besked, annars är det ett tips att studera Jordabalken

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19700994.HTM

saxat från Jordabalken;

2 § Till byggnad hör fast inredning och annat varmed byggnaden blivit försedd, om det är ägnat till stadigvarande bruk för byggnaden eller del av denna, såsom fast avbalkning, hiss, ledstång, ledning för vatten, värme, ljus eller annat med kranar, kontakter och annan sådan utrustning, värmepanna, element till värmeledning, kamin, kakelugn, innanfönster, markis, brandredskap, civilförsvarsmateriel och nyckel.
I enlighet med vad som sägs i första stycket hör därjämte i regel till byggnad, såvitt angår
1. bostad: badkar och annan sanitetsanläggning, spis, värmeskåp och kylskåp samt maskin för tvätt eller mangling,
2. butikslokal: hylla, disk och skyltfönsteranordning,
3. samlingslokal: estrad och sittplatsanordning,
4. ekonomibyggnad till jordbruk: anordning för utfodring av djur och anläggning för maskinmjölkning,
5. fabrikslokal: kylsystem och fläktmaskineri.
 
  • Gilla
murjek
  • Laddar…
murjek skrev:
Vid mötet med säljaren/ombudet senare på dagen hade säljaren inga nycklar. Vi blev förvånade men mäklaren tyckte inte det var så allvarligt. Säljare skulle leta efter nycklarna och dagen därpå fick vi nycklar till en ytterdörr av tre.
Om jag som köpare skulle ta över en fastighet så hade första åtgärd varit att plocka ner samtliga dörrcylindrar och låtit en låssmed "programmera om" dessa samt tillverkat nya önskat antal nycklar av säkerhetsskäl.

Även om säljaren kommer med 10 nycklar och säger att detta är "alla" så kan du som köpare inte veta - det kanske finns ytterligare 5 på driven någonstans.!!

Det finns ett undantag i mina ögon och det är om det är nytt system som är skyddat typ KABA eller liknande där endast 1 utsedd låssmed har koden och kan tillverka nycklar. Han är då också skyldig att hålla reda på hur många som är tillverkade.
 
  • Gilla
murjek
  • Laddar…
O
Det är inte roligt det ni råkat utför, som tur var är det väl inte jättevanligt.... men ingen tröst för er.
Det bästa är nog att bita i det sura äpplet och sätta igång... men som ovan talare... Byta lås är nånting man bör göra när man köper ett hus. Då behöver man inte oroa sig.

Säljaren ansvarar för sakernas skick fram tills den dag å pengarna bytt ägare....
Om du vitvarorna går sönder under den här tiden så är han skyldig att ersätta dessa, dock behöver han inte köpa nya om de inte var nya vill säga. Utan han kan köpa begagnade vitvaror.

Du kan alltid testa att skriva ett brev till säljaren med dina krav... har du tur så blir han lite rädd och ersätter dig. Det är han skyldig att göra. Men frågan är om det är värt att bråka mer om det.
Jag står fast vid min åsikt, skippa processen... Eller så tar du det som små mål. Då får man stå för sina egna kostnader oavsett utgång...
 
  • Gilla
murjek
  • Laddar…
Men hur gick snacket vid överlåtelsen? Det är ju fullkomligt sanslöäst att göra en överlåtelse där säljaren inte levererar huset. Och hur agerade mäklaren?

Häng ut mäkllarfirman med namn här, och anmäl till fastighetsmäklarnämnden (såvida mäklaren nu inte avrådde er från att betala vid tillträdet).
 
  • Gilla
murjek
  • Laddar…
hempularen skrev:
Men hur gick snacket vid överlåtelsen? Det är ju fullkomligt sanslöäst att göra en överlåtelse där säljaren inte levererar huset. Och hur agerade mäklaren?

Häng ut mäkllarfirman med namn här, och anmäl till fastighetsmäklarnämnden (såvida mäklaren nu inte avrådde er från att betala vid tillträdet).
Verkligen +1 på det. Att en mäklare tycker det är ok att säljaren inte lämnar nycklar vid tillträdet är ju helt sjukt, givet att det inte finns fakta i detta fall som inte framkommit (ännu).
 
Redigerat:
  • Gilla
murjek
  • Laddar…
Tack för svar.
Vill inte gå in så specifikt pga litet samhälle osv.
Vi fick inte nycklar förrän dag 2 en nyckel. Var sedan till säljaren och fick två nycklar till. Tredje dagen fick vi nycklar så vi kom in i hela huset.
Mäklaren förstod inte alls att vi tyckte det var struligt, vilket var extra trist.
Vi bytte lås i hela huset direkt när vi fick upp dörrarna. Kontaktade även säljaren angående städning och vitvaror redan dag 2. Säljarens kommentar var bara att det borde vi kontrollerat innan tillträde. Mäklaren gjorde faktiskt inget typ 😳. Vi fotade och bad dem ordna städning och vitvaror. Dom mailade att dom skulle städa men efter fyra dagar så kunde vi inte vänta längre. Vi fotade allt, städade och bytte vitvaror.
Givetvis borde man bara få vidare men .....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.