Noterade att det blev VÄLDIGT varmt på väggen där röret går in från kaminen. När sotaren kom hit så blev det eldningsförbud pga att röret inte är isolerat (röret går rätt bak från kaminen in genom gipskivor). Han nämnde något om en matta som man isolerar röret med? Vart köper man denna matta/isolering och vad heter det? Kan man isolera själv eller bör det utföras av en fackman?

Tacksam för svar.
 
Brandmatta brukar det kallas. Det brukar i princip vara en stenullsmatta med hönsnät. Går bra att montera själv.
 
Sen måste det vara ett visst avstånd till brännbart. Kanske du har träreglar i väggen? Vi fick oxå eldningsförbud då rökröret hade för lite avstånd till brännbart, röret kom ut lite snett genom hålet i väggen, träpanel på utsidan. Kommer inte ihåg vilket avstånd som gäller, kanske det var 5 cm, men då skall det vara isolerat också, fanns nån instruktion för vår skorsten om jag minns rätt.
 
Har tagit bort lite gips runtom och skall nu lägga på brandmatta. Hur tjockt med brandmatta skall det vara runt röret?
 
Standard rekommenderat brukar vara minst 2x3cm med brandmatta. Alltså INTE ett lager utan två med förskjutna skarvar, det är ett litet helvete att få till med spoltråden.
Men om du har plats kan du 2x5cm då får du vilken sotarmästare som helst nöjd, avsluta med rundvalsad svart plåt som du popnitar, eller anlita en plåtis.
 
Har lagt ett lager med 3cm brandmatta. Fick tag på sotaren idag och säger 3x3cm, dvs 9cm brandmatta!!! Blir ett stort hål i väggen om man skall ha 9cm brandmatta och en luftspalt. Har en täckplåt som täckt hålet innan men nu kommer den inte täcka. Rundvalsad plåt?, för att hålla brandmattan på plats? Jag har dragit ståltråd runt brandmattan, ganska hårt.

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.