Jag har en bergslagskamin (verkningsgrad, uppåt 60-80) på ovanvåningen, rökrör ca 180 mm diam som går in i mur ca 2600 upp från golv, takhöjd 2800.

Tänkte bygga så här, 160mm spiro som insug ovanför värmeskyddsplåt, plåt nedsänkt 40-50 mm från tak. Ljuddämpare, en storfläkt så det går att köra på låg fart. Ljuddämpare sen kona ner till 110mm spirorör. Dra fram allt uppe på vinden, sätta mjuka ljuddämpare på varje rör sen gå på med rektangulära rör som leds ner till golv i alla rum på ovanvåningen, ej toa/bad.
Allt skall isoleras med 2 lager isolermatta á 50-70 mm.

Jag tänkte styra fläkt via PLC och tempgivare.

I nuläget så är det endas 170mm spån som isolering men jag skall spruta på lösull, ca 300 mm utan diffusionspärr.
Nu kommer en fråga som jag tror kan vara bra!
Vad sägs om att flytta kalla luften?
Kan man uppnå bättre verkningsgrad? Kalla luften strömmar ut ovanför varm kamin.

Kan man skippa spiro och använda sig av varmluftslang, tänkte närmast på neopren dubbelhttp://www.slangspecialisten.se/pro...hetluft/varmluftslangneopren-dubbel-1393.aspx

Blir det någon besparing, har fjärrvärme. Är lite snål och vill inte gynna energibolaget allt för mkt.
Tillgång till ved.
Har inte gjort någon kalkyl på mtrl, kommer att montera allt själv.
 
Du kan självklart flytta kalluft. Precis som du noterat är det enklare, dessutom är det generellt bättre för alla fläktar/lager att gå kallt.
Det stora problemet dock är att flytta runt värmen effektivt i huset. Tyvärr tror jag inte att det räcker att flytta kalluft till kaminen, utan att du behöver göra så som du först planerat.
Jag bor i en Skånelänga med sluten planlösning och låg takhöjd. Vi har två kaminer, varav den nyare har en inbyggd "turbopropfläkt" för att effektivt kunna ta till vara och sprida all värme som genereras. Det fungerar ändå inte särskilt bra. Kaminen står i köket och siktar ut genom en stor dörröppning till nästa rum som i sin tur har en dörröppning till nästa osv. 30C i köket efter ca en timmes eldande, 25C i nästa rum, 22C i tredje och 20C i fjärde, och då talar vi ändå om relativt små rum och korta sträckor. Dessutom har jag installerat ett FTX-system som hjälper till att skyffla runt luften i hela huset. Därför är jag tämmligen övertygad om att man måste ta värmen från kaminen och aktivt leda den till andra delar. Stora kanaler och rejäla flöden då luft är en dålig värmeledare. Att släppa ut den nere vid golven är helt rätt. Det hade jag tänkt göra med mitt FTX-system också, men det föll på att det var svårt rent praktiskt att komma till ute i hörnen vid taket på ovanvåningen. (Hade i princip behövt demontera yttertaket...)
 
Jag håller på att installera en värmeförflyttare i huset(hämtade ut de sista prylarna jag behöver från DHL i dag).

Vi har, på entréplanet, en inmurad vattenmantlad kamin på 27kw(vatten) + 9kw luft, Det är bra drag i den mao :)

Jag har ett rör som går in högst upp in i hålrummet inne ovanpå kaminen. Det röret leder jag ner till källaren, där det (Ska) sitta en kanalfläkt. Därifrån det ventilationsrör inne i bjälklaget i taket ut till de två sovrummen i källaren och sedan ner i väggen och ut genom ventiler vid golvet.

Jag ska även drar rör till trapphuset(går från källaren upp till övervåningen) så varmluften kan stiga upp genom det till övervåningen.

Till sist så går det ett rör in i tvättstugan och in i ett torkskåp så torkning av kläderna går snabbare.

Fläkten kommer styras av en termostat så den startas när vi eldar
 
Tror jag kommer att hålla mig till ursprungsplanen, flytta varma luften.

Jag har ringa erfarenhet av ventilation.
Fick mail av en ventkille och som han uttryckte det hela ang ljudet.

Ja, ljuddämpare behövs på både sug och trycksida. På trycksidan efter respektive spjäll.
Själv skulle jag välja att montera dubbla ljuddämpare på sugsidan, före fläkten. Om möjligt, beroende på hur kanaldragningen är tänkt, med en eller flera böjar mellan de båda dämparna. Den första dämparen gärna så nära utsugspunkten som möjligt.
Nästa ljuddämpare direkt efter fläkten. Till sist ytterligare en dämpare efter respektive spjäll.
Det jag räknar med är cirkulära dämpare med en längd av 0,9 m. Alternativt kan den flexibla dämpare som kallas för Acucomp vara användbar, i fullt utdraget läge men gärna som ersättning till en böj. Det som talar mot Acucomp är att den består delvis av mjukplast vilket kan vara till nackdel med för snabbt åldrande vid förhöjda temperaturer.

Blir det lite overkill för att maska ljudet?
 
Beror på hur känslig man är för ventilationsljud. Principiellt kan man inte ha för många ljuddämpare. De ska sitta så nära oljudskällan som möjligt, dvs fläktar och don (in- / ut) huvudsakligen, men det är inet fel att ha dem även vid t-rör och ev spjäll.

Acucomp är en smidig lösning, men precis som du skriver så är plast ett material som åldras relativt fort, i synnerhet om det utsätts för UV-strålning och/el värme. Vad gäller just Acucomp så är även möss ett bekymmer.
 
Acucomp raderas ut ur planen.

Ska kolla upp lite olika fläkt alternativ. EC fläkt är tanken.

Iom att det rekommenderas att man skall montera en eller flera böjar efter ljuddämparen så blir det en jävla massa piller jobb med isoleringen.
Ska grubbla lite på det.
 
Ja, det har dragits i lång bänk ovanstående projekt. En annan tanke har slagit mig. Om man uppskattar mtrl kostnad till 15-20k plus massa tid för att bygga, optimera ett relativt osäkert system. Vad sägs om att man tar dessa pengar plus lite till och investerar i en kökspanna, acc tank och kör golvvärmen på den i stället.
Pay off på värmeförflyttare?
Pay off på kökspanna?

Slutsats???
Jag kan brassa på mer med bef fjärrvärme för att uppnå önskad temp i rummen som skulle ha fått värmeförflyttare.
Jag "slipper" betala för golvvärmen.
Golvvärme ytan är ca 60 kvm. Hall, toa, kök samt badrum.
2 st bergslagskaminer i rum som är ca 30 kvm/st.

Tot kvm på rum där värmeförflyttaren skulle hjälpa till är ca 80 kvm.

Om det nu blir kökspanna med tank som uteslutande går till golvvärme, vad sägs om att installera ett kamrör i acc tanken som är inkopplat på fjärrvärmen. Som vid behov går in och värmer acc tanken när man inte har eldat tillräckligt?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.