Byggde nytt 2012 och har nu bott i huset 1,5 år. Vi har en sutterängvilla och muren runt carporten har färgen börjat lossna på. Husfirman som gjorde muren tycker inte det är deras ansvar utan skyller på stensättaren som de menar lagt stenen fel så att det stänker upp på muren när det regnar. Stenläggaren avsäger sig allt ansvar. Det känns helt hopplöst att inte någon tar ansvar, men det måste väl finnas någon man kan vända sig till som står på vår sida. Tacksam för svar.
 
D09
Kattmatte2 skrev:
Byggde nytt 2012 och har nu bott i huset 1,5 år. Vi har en sutterängvilla och muren runt carporten har färgen börjat lossna på. Husfirman som gjorde muren tycker inte det är deras ansvar utan skyller på stensättaren som de menar lagt stenen fel så att det stänker upp på muren när det regnar. Stenläggaren avsäger sig allt ansvar. Det känns helt hopplöst att inte någon tar ansvar, men det måste väl finnas någon man kan vända sig till som står på vår sida. Tacksam för svar.
Bild? :)
 
Exakt samma inlägg finns under rubriken Fasad!!?? Bör tråden flyttas?:confused:
 
Har ni själva hyrt in stensättaren eller är det helentrepenad?

Om dom målat muren utan att säga att dom inte kan hålla garantin eftersom det stänker vatten ska dom meddela detta innan. Har dom inte gjort det så kan dom inte skylla ifrån sig.
 
Undrar som ovan om det är en totalentreprenad eller inte. Har ni enbart avtal med byggfirman och de tagit dit stensättaren får de lösa det själva.

Frågan är också om det är meningen att en färg ska lossna för att det stänker vatten på den. Ta reda på vad det är för färg de har använt och hör med tillverkaren om detta är rimligt. Det känns som att det är ganska ofta man har hårdgjorda ytor i närheten av fasader och därmed går stänk inte att undvika, det är ju det en fasad ska skydda mot. En mur som i detta fallet är byggd på liknande sätt och har samma ytskikt ska ju inte vara mindre tålig.
 
Vi har byggt huset med helentreprenad inkl markarbetet. Stenläggningen ingick dock inte i entreprenaden. Men vi använde oss av samma firma som gjorde markarbetet.

Ber om ursäkt för att mitt inlägg finns med under två rubriker. Skrev först under fasad men kunde inte se vårt inlägg. Trodde att det kommit bort så därför skrev jag ett nytt här.
 
Förutsättningen för att byggfirman skall vara ansvarig är ju att de gjort något fel. Dvs. om färgen borde ha klarat stänk från plattorna så är något fel med utförandet.

Om ni tar upp problemet med färgtillverkaren så kanse de antingen besiktigar åt er, eller kan föreslå en besiktningsman. Har du ett bes. protokoll som påvisar att utförandet är felaktigt så borde byggfirman vara tvungna att rätta till det. Åtminstonde inom 2 årsgarantin.

OM det visar sig att det faktiskt är normalt att färgen släpper efter så kort tid om den utsätts för stänk. Då blir det lite knepigare. Iom. att det är utfört inom olika entreprenader så kommer det att bli svårt att visa vilken av firmorna som borde avrått från antingen denna färg, eller plattor så nära väggen. Troligen är ingen av firmorna skyldig till det, i den delade entreprenad som ni har haft för bygge av mur och plattsättningen, så är troligen du själv ansvarig för konstruktionen.
 
Ditt problem är ju inte att det stänker vatten, ditt problem är att färgen lossnar.

Reklamera skriftligt till husfirman.
 
falkn skrev:
Frågan är också om det är meningen att en färg ska lossna för att det stänker vatten på den. Ta reda på vad det är för färg de har använt och hör med tillverkaren om detta är rimligt.
Jag tänker så här;

En färg skall väl fungera som ett ytskydd (för muren) och som sådant vara stänk/fuktavvisande.

Om färgen är av korrekt kvalité och passande för underlaget så kanske problemet är underlaget dvs muren?

Om det blir fuktvandring från murens baksida så kommer denna fukt fram till tätskiktet dvs. färgen och denna kommer att släppa.

Hur ser konstruktionen och fuktskyddet ut på murens baksida?
 
Det är väl iofs rimligt att ständigt vattenstänk på en målad/färgad yta ger en rejäl fultbelastning med slitage som följd. Men det låter lite konstigt att ytan inte skulle tåla detta i mer än 1,5 år.
 
O
Känns nästan som ett moment 22... Jag tror trots allt att husfirman kan komma undan, med den hänvisningen att det är plattorna som gör att det stänker upp på fasaden, det fanns inte plattor med i entreprenaden... så roligt kan det vara.
plattläggaren kommer nog undan med tanke på att färgen borde tåla stänk...
Det intressanta är då om färgtillverkaren kan på nått sätt hållas skyldig.... Nästa steg är att kolla med en besiktningsman att putsen är korrekt utförd efter de förutsättningar som fanns när putsen lades.
 
Du har inte redogjort hur murens baksida är. Ligger den mot jord? Finns det fuktskydd i form av typ platonmatta eller är
den helt fristående?
Om den är fristående hur är då baksidan behandlad? Färg?Puts?
 
för att svara på frågan behövs mer info. Tex anlitade ni markfirman själva för stensättningen? Dvd fakturerade de er eller fakturerade totalisen er för stensättningen?

Om ni bara har en avtalspart är detta ett garantifel. Dvs totalisen är ansvarig. Om ni anlitade stensättaren själv och de har tex förändrat markhöjden så att förutsättningen för muren förändras då är det den som bestämde utförandet som ansvarar. Dock skall en mur klara stänk utifrån given markhöjd oavsett ytskikt vid anläggandet. Då är det totalisens ansvar. Lite krångligt :)
 
Många följdfrågor - tack för engagemanget ;-)


Hoppas inte missat någon.


Baksidan av muren ligger mot jord men det finns platonmattor, inte säker på att dom sträcker sig hela vägen upp. Men om dom inte gör det så är det inte mer än 10-20 cm som saknas.


All färg är målad på puts. Och målarfärgen säger byggaren, efter pratat med sin målare, är exakt rätt typ av färg för det här.


Vi anlitade plattsättaren själva och betalade räkningen direkt till honom. Men det är samma person som byggföretaget hyrt in till att göra markarbetet på tomten. Finns alltså relation/samarbete mellan dom. Vilket vi i vår enfald trodde skulle hjälpa till att förhindra en sån här situation.


Stensättaren har förändrat markhöjden, men dels är det typ så mycket som stenarna är höga. Dels säger byggaren att han tagit hänsyn/förberett för det.


En följd oro är ju varför färgen släpper. Blir nästa steg att putsen spricker....?
 
Jag tror att du oavsett andra möjliga orsaker, i första hand ska koncentrera dig på fuktskyddet på baksidan.Går inte platonmattan ända upp hela vägen, så exponeras muren för ytvattnet och tar till sig fukt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.