Jag har funderingar på att sätta fyra 3W-spottar i mitt bastutak. Dock så är ju LED aningen känsligt för höga temperaturer. Fungerar LED i tak över huvud taget, eller ska jag slå det ur hågen? Jag vill gärna ha direkt belysning uppifrån för att kunna läsa de gånger jag vill göra det, samtidigt som jag kan dimma ned lamporna när jag inte vill läsa. Hade tänkt mig att använda 3W Angel LED från XeroLight. Drivdonet hamnar givetvis utanför isoleringen med inspektionslucka från utsidan.

Taket kommer att sänkas 125mm och isoleras med minst 70mm isolering.

Kommer värmen från bastun att förkorta livslängden så mycket att det inte är värt att sätta dessa lampor i taket, eller kommer det att fungera åtminstone ett tag?
 
Det ideala är väl fiberoptisk belysning i bastun, men det kostar ju massvis! Från typ 2000 kr.

Egentligen vore det väldigt snyggt med en spot i taket rakt över bastuaggregatet så att man ser ångan när man slänger på vatten, men där är väl allra varmast.
 
Min tanke var precis att det finns tillverkare som uttalat säljer LED-spottar som passar bastutak. Vad kan skilja dessa från övriga? Rejälare kylning?
 
Annan IP klassning kanske?

Hur mycket skiljer det i pris för ditt bygge då?
 
Vet att Molectric har LED för bastumiljöer men har inte själv någon erfarenhet av dom..
 
Tja... Fyra Angel LED 3W, 600:-. Drivdon 340:-. Diverse kablage, 100:- kanske. Med andra ord ingen större skillnad mot exempelvis Tylös spottar, men dessa fyra ger mera ljus, samt att jag vet att de fungerar som jag vill med min återfjädrande strömbrytare (av/på, dimring).

Vill jag kan jag även synka drivdonet med badrummets om jag skulle vilja det.

Jag har samma typ av lampor i badrummet, så går någon sönder har jag i reserv...
 
Läsa i bastun? Badar du torrbastu då eller?
 
mlkjhr skrev:
Läsa i bastun? Badar du torrbastu då eller?
Ja, det händer. De gångerna jag bastar ensam händer det att jag har med mig lite lektyr. En stor nackdel är att alla tidskrifter samt vissa böcker jag provat har lim som inte tål lite värme :D
 
Det som knäcker elektronik är generellt temperatur och fuktighet, speciellt om man cyklar en eller bägge. När elektronikindustrin testar och kvalificerar komponenter så är standardtest 1A ett accelererat test vilket går ut på att man spänningssätter komponenten och kör den i 85°C/85% RH i 1000 h. Detta tillsammans med andra accelererade tester för bl a temperaturcykling används för att kalkylera livslängd. Miljön i en bastu påminner väldigt mycket om dessa tester...

När det gäller LED:ar är det dessutom ännu mer komplicerat: Till skillnad från vanliga IC-kretsar är plastingjutningen runt själva LED-chipet mer fuktkänslig (det ska ju vara transparent) och varje gång chipet kallnar (man slår av ljuset) så dras fukt in i LED:en och chipet korroderar. Och så lägger vi till att LED-chipet i grunden har sämre tålighet mot värme (därav de ganska feta kylflänsarna på LED-lampor/-armaturer).

Utan egen erfarenhet eller egna tester så säger min kvalitetsingenjörsmagkänsla (kan man skriva det i CV:t? :)) att ska man få detta att funka så måste man säkra a) riktigt bra kylning och b) torrt runt LED och drivelektronik. Jag skulle gissa att det är detta de färdiga lösningarna har fokuserat på. Annars får man kanske svälja förtreten och byta LED:ar efter några hundra timmar/några tiotal bastubad...
 
Ujuj... Kanske måste det bli Tylös variant ändå. Fast känns som att köpa grisen i säcken med tanke på ljusflödet.
 
Öppet köp...
 
Tja, svårt att tro att jag får lämna tillbaka beställningsvaror. Kan inte tänka mig att någon lokal butik har dessa i lager tyvärr. Bor på liten ort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.