Hej Hoppas att få goda råd från er.

Igår tände jag mina spotlights på fullt ljus. Glömde sedan släcka och åkte hemifrån ett par timmar.
När vi kom hem upptäckte vi ca två dl vatten på golvet och det droppade från en av de tända spotlightsen.

Vi har ca 2 dm snö på taket.

Naturligtvis släkte jag lamporna direkt och ganska snart slutade det droppa.

Försäkringsbolaget sa nej, detta är ett garantiärende.

Första samtalet med husföretaget (totalentrepenad) så hänvisar de till att detta är ett försäkringsärende och att de har två års garanti. Huset är byggt 2007.

Det känns ju som att någon ganska snabbt behöver komma och kolla vad som är fel och fixa felet. Vart vänder jag mig om jag får nobben från både försäkringsbolag och byggföretag? Tak firma? elfirma? Andra tankar om detta ärende? (tänkte på juridiken?)
 
D09
Dels spontant så låter det farligt.

Sen om du får nobben så kontakta villaägarnas jurist för gratis rådgivning ( för inriktning ) kan hända att du behöver bli medlem.

Försäkringsbolag kan vara lite bråkiga med vatten utifrån.

Låter som ett garantiärende även om försäkringsbolaget borde hjälpa till.

Bryt säkringen, ta ur lampan och kika i hålet om du kan se något?
 
Redigerat:
Det kan vara kondensvatten. Om elröret går upp till ett kallare utrymme så kan det vara så att varm luft börjar stiga i elröret, och när röret kommer ut i det kalla utrymmet så kondenseras fukten ut och rinner tillbaka ned i röret. Fenomenet uppstår främst om andra ändan på elröret mynnar ut i ett kallt utrymme.

Om det nu är så att elröret går från varmt till kallt är det en felkonstruktion. Elektrikern skall ha koll på sådant.

Det kan hjälpa att täta ändan på elröret, så att luftflödet stoppas.

Vad jag hört är byggarantin alltid minst 10 år....
 
Om du har två dl vatten på golvet är det troligtvis inte kondens. Det är alldeles för mycket vatten för det. Vet var elrören går så kanske du kan härleda var vattnet kommer ifrån. Smält snö är ju tämligen troligt. Också troligt att det är värmen från takspoten eller från takspotens "huva" som har smält vattnet. Men snön ska ju vara ovanpå taket inte under...

Spontant är detta ett garantifel.
 
Det jag funderar på är hur i helskotta det har kommit in vatten i ett VP-rör.
Det låter ju som att värme från spottarna skulle stiga upp och smälta snö, som på något sätt rinner ner i en eldosa, och vidare ner i elröret.

Kan du komma upp på någon vind och kolla, eller liknande. Det låter hur som helst inte bra.
 
Oj, missade att det var 2dl, låter mycket. Men det kan ju vara så att det bildas is ngn stans i konstruktionen pga av kondens, och när lamporna var tända länge så smälte den och droppade ned. Behöver inte bero på elröret, utan kan vara ngt annat konstruktionsfel som orsakar isbildningen.

Andra alternativet är ju att det läcker genom taket, men det borde ni ju ha märkt när det regnar.
 
Nu har jag talat med husfirmans distriktschef. Han tror på isbildning under takfönster pga väderlek och har skickat information, vi skulle ha sett till att skotta rent snön, inget garantiärende alltså.

Om deras garanti ska falla ut så är det upp till oss att bevisa att det är ett byggfel. Kollade vad det skulle kosta med en besiktningsman: ca 3500 kr. Kommer bryta strömmen när jag kommer hem och fundera på hur vi ska göra, maken tror att det beror på en trasig tegelpanna.

Pelpet: Det är ingen vind ovanför, endast snedtak, vindsutrymmen ser i övrigt OK ut.

Tack för era svar, grubblar vidare
 
När det gäller försäkringsbolaget, Då ingår inte skydd mot utifrån kommande vatten i de flesta villaförsäkringar, men det finns bolag som har skydd även mot det. I vissa fall via tilläggsförsäkringra. Titta i villkoren.

Sedan att det skulle kunna vara "normalt" för huskonstruktionen är kanske möjligt men i så fall helt oacceptabelt. Här var en tråd för några år sedan om Älvsbyhus, där det ingår en snöskottningsinstruktion, för skottning på vinden, det är alltså helt normalt för vissa av deras modeller att det uppstår en snödriva inne på vinden.
 
fikonstina skrev:
Nu har jag talat med husfirmans distriktschef. Han tror på isbildning under takfönster pga väderlek och har skickat information, vi skulle ha sett till att skotta rent snön, inget garantiärende alltså.
Låter som kvalificerat skitsnack i mina öron. Ett tak på ett hus i Sverige ska väl tåla lite snö utan att läcka. En sak om det är en extremvinter med två meter snö, men den lilla snö du rimligen kan ha fått i år ska inte orsaka ett läckage.
 
Jag håller med Alfredo!
En trasig tegelpanna skall inte heller leda till detta, under teglet skall det finnas ett vattentätt undertak.

Jag tycker att ni skall ta detta på allvar och ta reda på orsaken. Nu upptäckte ni att det droppade, men det kan ju vara så att det ofta är blött uppe i taket.
 
Jag har sett flera "problem" i och kring takfönster på nybyggda hus, oftast är det brister i isoleringen och läckande plastskarvar. Följden brukar bli att det bildas kondens på insidan yttertaket och i isoleringen, när det blir varmare smälter isen och det kan komma rätt mycket vatten, mer än någon dl. Ett sätt att kolla är att termofotografera det misstänkta området. Takfönster är i vårt klimat en mindre bra lösning som vållar mycket problem, jag skulle aldrig montera ett på mitt hus. Även på utsidan kan det bli isbildning som dämmer och ger problem med inträngande vatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.