Hej,
Håller på och renoverar ett badrum i ett Eksjöhus från -72, enplans med källare. Storleken är 3.10x1, 60m.
Badrummet har inbyggda rör i en stålbur i vilken toalett, bide' och handfat även hängt i. Längst in har ett badkar stått på ett upphöjt podie.

Nu ska alla rör bytas, avlopp och vatten, och vanlig golvmonterad toalett monteras samt handfat med kommod som fästs i väggen + ben i framkant.
Ingen bide' eller badkar men en ny golvbrunn monteras för framtiden.
Stålburen som rören gått i har sågats bort och en slät vägg ska byggas med utanpåliggande vattenrör.

Avloppsrören i golvet ska bytas (av en vvs-firma) och jag förbereder åtkomst. Problemet är som ni ser på bilden att det ligger stålreglar i golvet som gör det svårt att lägga in nya rör.
Golvet i badrummet är högre än i övriga huset och befintlig golvkonstruktion är att först ligger takstolarna med c/c 60 ( vid skarven till vänster är det dubbla) med isolering. Ovanpå det 22mm golvspån följt av denna stålkonstruktion med 30x50 rör med c/c 50. Ovanpå detta låg 16mm plyfa och plastmatta.

Nu till själva fråga:
Skulle det funka att såga bort stålkonstruktionen, förutom kanske yttre ramen som går in under väggarna, sedan ny 22mm golvspånskiva över avloppsrören till vänster och ovanpå det en 22mm golvspån V313-P5?
Elgolvvärme och klinkers ska på sedan också.


badrumsgolv.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
vilken konstig konstruktion, går reglarna in i nästa rum? eller är det bara i badrummet?
 
Ja den är lite underlig. Du skulle sett minen på rörmokaren när han kom första gången innan jag sågat ner "buren" :) På bilden är många avloppsrör och vattenrör borttagna.

Stålramen går in under väggarna i badrummet och den vänstra väggen har köket på andra sidan. Stålreglar går in ca 50cm där under bänkskåpen. Dom lodräta reglarna till vänster går bara upp ca 90cm och är en del av den "bur" som alla rör gick i och som toalett, bidé och handfat var hängda i.
Inga stålreglar i huset i övrigt.
 
Man undrar varför någon gjorde sig besväret att skapa denna stålkonstruktion någon gång på 70-talet?

Kan den ha skapats p.g.a. att befintligt regelverk under badkaret var för klent? D.v.s. för att fördela vikten över en större yta?

Innan du tar fram vinkelslipen bör du nog undersöka hur befintliga reglar ser ut? Visserligen skall du inte ha ett nytt badkar, men eftersom du tänkte förbereda för ett badkar (golvbrunnen) så kan det även vara bra att säkerställa att golvet klarar vikten av ett fyllt badkar med en vuxen människa i, utan att svikta.
 
Ja, det var en märklig konstruktion, minst sagt!

Jag föreslår såhär. Behåll stålkonstruktionen, lägg dit en golvspån över avloppet. Flytspackla hela golvet, troligen är det smidigast att först flytspackla så det precis går över stålkonstruktionen, därefter dit med elvärmegolvet och sedan flytspackla in golvvärmen och skapa fallet i flytspackelomgång nr 2. Glöm inte armeringsnät i omgång 2.

Det kanske bygger aningens mer, men då riskerar du inte att ta bort något som kanske behövs.
 
Det kommer inte gå att få in ett badkar men om huset byter ägare i framtiden så kanske man vill plocka bort ett handfat (ska ha två) och ställa in en duschkabin.
Dusch och badkar finns i källaren idag.

Problemet med stålreglarna i sig är inte bygghöjden utan svårigheten att lägga nya avloppsrör under.
 
Det verkar som om golvreglarna av trä under är 95x45. Dubbla reglar aningens til vänster om mitten. Skarven på bilden.
Mejlade Eksjöhus i förmiddags om detta men har inget hört från dom. Har massor av ritningar på huset som täcker det mesta utom detta..
 
95x45 som golvreglar låter otroligt klent, det kan det väl inte vara på hela övervåningen? Är det cc 60?
 
Oops, ettan kom inte med. Ska vara 195x45. c/c 60.
 
Kan det vara så att stålreglarna har med byggtekniken att göra. Om man tänker sig att hela badrummet lyfts på plats som en modul och ställts ovanpå bjälklaget?

De där golvreglarna som är 195 höga, hur lång spännvidd har de? Det skulle ju kunna vara så att de är lite för klena för sin spännvidd, och att man förstärkt i badrummet med den här konstruktionen. Golvreglar är ju som mest 225mm som "vanligt virke", för högre krav får man gå över till limträbalkar och liknande. Och gränsen för en 225 regel brukar gå vid ca 4m spännvidd (beror ju lite på om den skall bära mer än golvet). Skillnaden mellan 195 och 225 låter inte så mycket, men det ger stor skillnad i möjlig spännvidd.
 
Inte helt omöjligt att badrummet är en egen modul. Har nu rivit lite mer i ritningarna och hittat benämningen "Badrumsenhet". Se avscanning.
Spännvidden på golvreglarna är jag lite osäker på men de passerar över en betongvägg i källaren som går vid halva husets bredd dvs 3,7m invändigt.

Ritning badrumsenhet.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Materiel badrumsenhet.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Teknisk beskrivning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Sådär, nu har jag fått lite klarhet.
Ringde Eksjöhus men dom hade ingen aning. Inga ritningar eller anställda fanns kvar från den tiden.

Fick tag i en husbyggare som just varit här och undersökt det hela och konstaterar att stålkonstruktionen inte är en del i någon bärande konstruktion..
Så nu tar jag tigersågen och kör!

Tack alla som varit delaktiga i tråden!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.