Har köpt en Jolly Maxi och ska installera 5 led lampor. När ska man använda 1-10 v potentiometer. Har kopplat dem till en vriddimmer och till led i jollyn. Dimmrar bar lite lite.
 
Du får nog utveckla frågan lite.

1-10V används när man vill kunna reglera ljuset med en ratt, och då ska en vridpotentiometer avsedd för 1-10V användas, inte en vriddimmer.

Om du har kopplat en vriddimmer till 230V-ingången på jollyn så kan det förklara ditt symtom. Det fungerar inte. Däremot kan en tryckknapp användas och kopplas till push-ingången enligt schemat.
 
Jag använder en Schneider Renova[FONT=verdana, arial, helvetica, sans-serif] [/FONT]transistordimmer och Hidelite Jolly maxi och fem Led lampor Malmberg MD-100. Har kopplat strömmen från dimmern till L (och en N kabel) . Strömmen ut från dimmern till lamporna via uttaget som det står LED på. När jag sänker strömmen med dimmern blir det i princip ingen effekt, bara lite. plus att det surrar från jollyn. För mej ser det ut som jag kopplat rätt.
 
Så kan man inte koppla en Jolly Maxi.
Du ska en sådan här dimmer eller en med återfjädrande knapp.
En med återfjädrande knapp är ju det billigaste, då drivdonet har en inbyggd dimmer.
 
  • Gilla
Patrik_Hed och 1 till
  • Laddar…
Tack för informationen. Är inte insatt i olika dimmers olika funktioner, finns något bra ställe att läsa om detta. Tips på en återfjädrande knapp som är billigare
 
Använd en sådan här fjäder i en vanlig strömställare ex. Eljo Renovera.
 
Intressant. Bara konstatera att detta är jag inte insatt i. Men detta kan vara intressant att testa. Vanliga strömställare har jag redan. Även om jag inte riktigt förstår hur det ska fungera.
 
I korthet och med min begränsade kompetens; LED-lamporna fungerar inte som vanliga lampor. Du använder en vanligt strömbrytare men som kan vara återfjädrade. Det innebär att du sätter en fjäder i kontaktet så att de fjädrar tillbaka. Strömbrytaren skickar signaler till LED-trafon och talar om om den skall släckas, tändas eller dimmas. Det märker du när du kopplat in det. I de LED som jag installerat hemma så behöver du 4 trådar till trafon; jord, nolla, fas och signal. Signaltråden är den som går till den återfjädrande strömbrytaren.
 
Tack nu helt klar på hur man kopplar med fjäder. Har dock beställt en dimmer 1-10 v efter som jag vill ha den funktionen. Den ska förhoppningsvis inte vara något problem koppla eller
 
Kapar tråden då även jag har ett par Jolly hemma som ska kopplas in.

Ni erfarna elektriker, föredrar ni push eller 1-10V lösning? Och i så fall varför?
 
Push för att man kan få in fler dimrar i en ram, medans med vriddimmrar blir det fort 3-4facksram när det kan räcka med 1 eller 2-facksram om man använder återfjädrande brytare. Jag tycker att det gå enkelt att dimra, dock finns nackdelen att man inte kan sänka ljusnivån till minimum utan att behöva tända belysningen.
Jag har vriddimrar i lägenheten och det är väldigt skönt att kunna vrida dom till minimum innan man tänder lyset på morgonen och stapplar iväg till toaletten med halvblundande ögon.

Edit: Ja, måste ju naturligtvis även nämna att det är en enklare installation och gör att man kan tända/släcka/dimra från samtliga ställen där man har strömbrytare.

//Patrik
 
Redigerat:
Jag föredrar nog puschen, mest för att funktionen redan finns i trafon. 1-10v blir ca 400-500kr dyrare i inköp och kräver lite fler trådar. Så i slutändan så är det nog vad man själv tycker blir snyggast.

Precis som Patrik skrev, det tar mycket mindre plats med återfjädrande brytare.
Man kan ha 3 olika dimringar på en trippelbrytare.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.