Hände en liten olycka idag när vi skulle frakta in vårt nyinköpta begagnade köksbord. Det har blivit jättestora repor i bordet. Jag skulle vilja ha tips på idéer som är lätt att genomföra och inte allt för dyr :) Tack på förhand
 
  • image.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Fuktig handduk och strykjärn sägs ju fungera. Jag har aldrig provat själv.
 
Lägg på en duk...
 
Slipning och lackning?
 
  • Gilla
fahlis och 1 till
  • Laddar…
Hej Neely, välkommen till Bygga Hus-forumet!

Var det dyrt? Ser i och för sig ut att vara ganska enkel mahogny.

Kanske köpa nytt och vara varsammare vid transporten nästa gång.

Annars är det som Mlkjhr påpekar bara att slipa och lacka.
 
Då bordet ser lackat ut finns ingen enkel metod, slipa/skrapa bort lacken, slipa bordet och lacka/olja bordet igen.

Skulle det hända igen är det enklare om bordet är oljat.
 
Är det massivt virke? Är det faner får man vara försiktig.
Blöt handduk och strykjärn fungerar om det är tryckmärken, är fibrerna avslitna så blir det bättre med strykning men det blir alltid slipning och lack/olja.

Protte
 
Även om du bara lappar själva skadan med lack så kommer den för eller senare att synas.Om bordet inte är nylackat vill säga för då kan man ha tur. Men det är det förmodligen inte och trä mörknar eller bleks av solljuset och om du då bara lacka själva skadan så har du färgskiftningar. Även om du skulle betsa i skadan för att hitta samma nyans som omliggande trä så kommer det att synas i alla fall om några år.

Det finns olika typer av vax eller schellackstänger i olika nyanser. Men även där så kommer färgskiftningar att synas med tiden. Och har man inte gjort det för eller är väldigt konstnärlig av sig så är det svårt att få ett bra resultat.

Nyfniken nämnde strykjärn och det funkar kanonbra om man har fått tex tryckmärken på trä då kan man ta en liten handduk och fukta ena hörnet och lägg det mot skadan ta ett strykjärn och värm med spetsen på handduken värmen mellan 2 och 3. Men efter som bordet är lackat och ni vet förmodligen inte vilken typ av lack det är, hur pass tålig den är så prova på undersida först.
Så tyvärr finns det inga bra genvägar så förmodligen är det bara att bita i det sura äpplet och slipa och lacka hela bordet. Om bordet är fanerat var försiktig då det med stor sannolikhet bara är 0.6 mm tunt faner.

Pär
 
Redigerat:
Slipa ner och måla det vitt, så blir det iaf snygg färg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.