Finns det något sätt att plugga en PEM32 precis ovan mark som klarar att stå med tryck utan att frysa sönder? Har en förgrening i marken till en tappkran där jag tänkte kapa slangen vid marknivå och plugga. Skulle vilja skjuta upp grävandet till våren och ta bort t-kopplingen.
 
  • Gilla
fjodd
  • Laddar…
På vår sommarstuga är det tryck på PEM32-slangen året runt (vi gemensam brunn med 10 andra fastigheter där vissa är åretruntbostäder). När vintern närmar sig så stänger vi av vattnet vid tomtgränsen med en vanlig kulventil. Slangen ligger väldigt grunt på ett berg så varje år sedan 1969 har det frusit utan att detta orsakat några problem. Varken slang eller ventil har påverkats av detta utan fungerar lika bra när våren kommer och vi släpper på vattnet in till stugan. Det är kanske inte optimalt, men PEM-slangen och ventilen tycks tåla det mesta.
 
Hur är kulventilen placerad, är den placerad under jord?
 
Just PEM ska väl vara oproblematisk när det kommer till frysning? En plugg/huv/ändpropp borde väl göra jobbet?

86-6088_m.jpg
 
Sedan två år tillbaka ligger ventilen helt fritt ovan jord. Innan dess låg den ca 20cm under mark i en cementring/brunn och täckt med mineralull. Även om den nu varit helt oskyddad i två år så har det inte inneburit några problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.