Stambytet blev precis färdigt och ny tvättmaskin väntar på att installeras. Men det saknas vägguttag i badrummet och frågan är, om man får själv installera 2 vägguttag? I ett hörn som är menad för tvättmaskin, 2 "eluttag" med plastkåpa iskruvad och förberedd för 2 vägguttag. Bakom plastkåporna, så är det 3 kablar, grön gul, brun, blå och det som som saknas endast är vägguttag för stoppa i en
stickkontakt.
Frågade en av byggarbetare, så sa han att det skall vara 2 vägguttag där när allt är klart och icke. Ringt och samt gått till hyresvärdens kontor och frågade. Samma svar att det skall vara 2 vägguttag och återigen icke.
Har ringt och frågat om man kunde installera tvättmaskin själv och hon sa det var okej. Men självklart står man för alla skador, ifall olyckan är framme och det är jag med på.

Frågor:

1. Får jag själv installera 2 vägguttag för stickkontakt? 1 för tvättmaskin och möjligen torktumlare senare. Ifall ja, vilka vägguttag ska man installera där? Kapsling klass?
2. Är det nån fara, om vatten råkar komma på vägguttaget, även den har ex: IP44 och ifall tvättmaskin är i drift när det händer?
3. Vad är dom "byglar" som sitter på 2, 3, 8 och i elskåpet?

mvh

Ny elskåp:
20131030_160423.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tvättmaskin hörnet:
[video=youtube;4syLK77MEss]http://www.youtube.com/watch?v=4syLK77MEss&feature=youtu.be[/video]
 
E
Nej, alla elinstallationer i våtutrymmen ska göras av behörig installatör. Men det GÅR att installera 2st infällda uttag där anslutningsdosorna idag sitter.

"Byglarna" på säkringarna i centralen är blockeringsdon som hindrar tillslag av säkring. Monteras på säkringar där arbete pågår eller där tillslag kan medföra personfara
 
Bara att ligga på att någon måste ju ha missat att det ska isf vara ett uttag eller dosa i badrummet. Hur ser det ut för dina grannar?

Jag känner igen centralkapslingen. ushh.stackars grabbar som fått montera dessa. men ser iaf ut som det är lite luft imellan. Har skräckbilder på detta ^^
Jag förordar starkt att alla Elektriker köper ut dessa blockerings don eller alternative blockeringar och ett gäng hänglås eller vajerlås. Härligt att det finns de som tänker på säkerheten.

http://i.imgur.com/lq7K4BW.jpg

http://i.imgur.com/5bHtDsh.jpg

Misstänker att det såg ut såhär innan? Trångt!! man kunde knappt få av locket och dessutom låg det nakna plintar med 63A på som matade 6-7-8 våningar.
Får jag fråga var i landet din central sitter?
 
Redigerat:
De grannar som jag känner, hade tvättmaskin installerad innan och då installeras det av elektrikern vid stambytet åt dom automatiskt. Så det sitter 2 vägguttag med stickkontakter på deras vägg. Eftersom jag aldrig haft tvättmaskin innan, så "ingår" inte installation av tvättmaskin för mig och så vet jag inte hur det ligger till. Då jag inte får nåt konkret svar om det från hyresvärden eller arbetarna och typiskt nog så missade jag chansen att fråga elektrikern när han var här. Då har jag jobbat nattskift denna vecka, låg och sov medan han har här och installerade belysningen.

Men nyfiken, hur kommer elektrikern att installera vägguttaget och som skiljer från att man installerar det själv? Då allt är "färdigt", det enda som saknas är vägguttag och det är väl bara skruva dit dom 3 kablar som sitter bakom dosan på ett vägguttag? Bortsett från reglerna att man inte får göra det själv och tar allt ansvar vid olycka?
 
Nu vet jag inte hur de har fört pappers. Men Jag skriver ner och evt fotar vissa moment i mitt utförande.
Det kan stå i varje lägenhets "faktura" vad som har gått åt och vad som är gjort.

Tex vissa tester så som kontinutetsprovning är ju något väldigt viktigt och det är ju ej utfört på ett uttag som ej finns.

Sen att jag vet att ingen kollar papper så länge inget händer eller det blir något fel så är det lungt men när det uppdagas kan du bli ansvarig. Sen att väldigt få folk döms på el punkter är just bevisfrågan. Kanske är elektrikerna kvar i någon annan trappuppgång och arbetar?
Fråga om de kan ta och utföra jobbet? Materialet fakturerar de men annars är en fika en bra väg till att inte vara en "jobbig kund" som bara ska ha.

Jag kan dock tycka det känns konstigt att den som inte har maskin får betala för uttaget när den som har inte gör det.
Dock kan det vara så att de har betalat innan för installationen tidigare eller annan hyresgäst därför de har ett uttag och inte du. Dock konstigt att man inte vill göra det likadant i alla lägenheter dock.
 
För att svara på din sista fråga, ja det är så enkelt. Man tar bort locket och skruvar dit ett uttag istället. Dock får jag känslan av att elektrikern inte är färdig hos dig eftersom det sitter blockeringar i centralen.
 
Om man tittar på filmen i inlägg 1, så ser det ut som att det som är installerat är ansltuningsdosor. De är avsedda för fast anslutning av maskinerna.

Det kan vara så att ditt badrum har en sådan "layout" att uttag inte får installeras. Ett uttag måste sitta minst 120cm från en dusch, eller badkarsblandare, och minst 60 cm från någon badkarskant. Finns lite fler mått att hålla reda på, men de är de vanligaste "problemmåtten".
 
Finns även en annan aspekt att se till. Maskinerna måste placeras på en ställning för att klara kravet i Zon'en.
 
hempularen skrev:
Om man tittar på filmen i inlägg 1, så ser det ut som att det som är installerat är ansltuningsdosor. De är avsedda för fast anslutning av maskinerna.

Det kan vara så att ditt badrum har en sådan "layout" att uttag inte får installeras. Ett uttag måste sitta minst 120cm från en dusch, eller badkarsblandare, och minst 60 cm från någon badkarskant. Finns lite fler mått att hålla reda på, men de är de vanligaste "problemmåtten".
Det är 180 cm från duschen och de andra har vanliga väggutag installerat. Elektrikern får ju inte klippa av stickkontakten på tävttmaskinen, då försvinner CE märkningen och garanti upphör. Men ska till hyresvärden på Mån och låta dom fixa det. Så får man det gjort nån gång och man kan sova lugnt på nätterna, utan oroa sig för olyckor.
Men tack för alla svar, man lär sig nåt om el iallafall. :)
 
Det finns lite delade meningar om "förbudet" att klippa av anslutningskablar. Men helt klart får man en viss uppförsbacke vid ev. garantiåtgärder om man klipp bort en kontakt och installerat fast.
 
Har du ingen gruppförteckning som visar vad de grupperna förser? Troligen kommer elektrikern och färdigställer och sätter upp den sen i så fall. Rör inget tills han är klar, försök få honom att stå för installationen då det kan finnas en del fallgropar i värsta fall.
 
Äntligen fick man svar på det hela, när slutinspektionen gjordes och fick svar från 2 "projekt ledare" som inspekterade stambytet.
Eftersom duschhuvudet ligger för nära vägguttaget, då är det fast installation som gäller och om det varit badkar (man fick välja att ha dusch eller badkar vid stambytet). Då skulle 2 vägguttag med lock sitta på väggen och då är det bara koppla in tvättmaskinen med stick kontakt.
Tycker det är märkliga regler.
- Avstånd från duschhuvudet är 180cm och det är väl 120cm för fast installation?
- Även med badkar, så finns ju dusch med handtag också och man kan fortfarande använda det som dusch ju. :confused:

Iallafall tycker jag det är mycket dåligt av hyresvärden, av inte skicka ut papper och vad det är som gäller vid stambytet. Vid val av dusch eller badkar papperet, står det inget av detta installation sätt och skulle valt badkar annars. :mad:

Men gjort är gjort, papper underskrivna och bara vänta i 2-3 veckor för elektrikern skall komma.
 
Tjaa. 180cm vid dusch låter som lite hemmagjorda regler. Men hur mäter du det förresten? Det är inte det 3 dimensionella avståndet, utan avståndet "projicerat" på golvet. Skillnaden mot badkar kan ju vara att man då brukar sätta blandaren längre ut från hörnet, mer mitt på väggen där badkaret står, det skulle öka avståndet till dina uttag nära hörnet.
 
Jag vet att vi ibland installerar en sorts hörnbox med locköver och bara precis en springa ut så att stickproppens kabel slinker förbi. Kan se om jag hittar någon bild på det.

EDIT: Jag tänkte även på Elkos "admiral ip44" men den är locket lite öppet på. Men jag ska se om jag hittar "hörnboxen" jag syftar på.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.