Vi byggde med Smålandsvillan för lite over ett år sedan. Första året var de väldigt duktiga på att komma och åtgärda de olika problem som fanns då de levererade huset. Men nu när vi har äntligen fått färdigt vår övervåning, har det varit lite svårare. Till sommaren fick vi upptäcka att det satt en spik från fabriken i röret som var förberett för värmen till övervåningen. När rörmokaren kopplade vattnet fick väggen mellan badrummet och tvättstugan (och grunden!) mycket vatten i sig och laminatgolvet utanför badrummet förstördes. Det har Smålandsvillan stått för och har bytt ut golvet efter ett par månader och många moment. Har dock fått betala elen för avfuktare och stor byggfläkt i några veckor, samt två timmars felsökning av rörmokaren som de inte har ersatt. (2000tkr)

När vi skulle sätta upp den sista detaljen, handledaren till trappen, någon vecka innan de byte ut golvet, fick vi ritningarna från huvudkontoret. Då upptäckte vi att de som hade ritat vårt hus hade bara förberett för ett fäste på kortsidan. Alltså glömde de sätta en kortling för handledaren som innebär att gips är allt som skulle stödja den. Vi lovades att de skulle hitta en lösning. Över två månader senare och mycket tjat har vi handledaren kvar i hallen och senaste emailet från byggledaren (som inte svarar våra samtal), ljöd "förr eller senare hittar vi en lösning". Våra barn har ramlat ned för trapporna en för många gånger i saknad av handledaren och detta tycker vi inte är ok!

Är det några andra som har haft detta problem med handledaren? Några förslag som kan hjälpa dem hitta rätt? Hoppas att Smålandsvillan kan fixa sitt eget slarv snart!
 
Man ramlar väl inte i trappan för att handledaren saknas? Men till problemet det är väl inte svårare en att man öppnar gipsen och sätter in en regel där fästet bör vara. Om det är ett stort problem för er att det saknas handledare så gör det själva så är problemet ur vägen. Kräv sedan in den relevanta kostnaden för arbete och material om ni har rätt till det genom att entreprenören inte utför vad som åligger honom.
 
Tydligen har du inte små barn - när en två åring har ingenting att hålla i när de går ned trappor.... Är det så enkelt borde Smålandsvillan ha gjort det du beskriver för länge sedan.Tyvärr ligger detta utanför min kompetens men innanför Smålandsvillans löfte om ett hus som var förberett för inredning av övervåning.
 
Orebroare2 skrev:
Tydligen har du inte små barn - när en två åring har ingenting att hålla i när de går ned trappor....
En vuxens hand är det perfekta alternativet och finns ingen hand att hålla i ska barngrind användas! Så små barn har väldigt svårt med trappor, även med ledstång. Det ska inte skyllas på hustillverkare om barnet ramlar i trappan.

Drömmarn - med barn i ung samma ålder och trappa utan ledstång
 
Så ni känner att Smålandsvillan sköter sig på ett bra sätt? Säg att min frustration att mina barn ramlar för att de har ingenting att hålla i är en skitargument - men vad om svensk lagstiftning att det måste finnas en handledare? när våra gamla släktningar kommer för att besöka är det ett stort problem att visa vår övervåning. Man måste nästan krama de hela vägen upp och hela vägen ned. Ärligt, känner ni att det är ok att leverera ett hus som de marknadsför så hårt att det är så väl förberett för inredning och inte leva upp till de förväntningarna eller ens fixa det? Hade de tagit ansvar skulle jag inte sitta här och skriva om min frustration. Tar de ansvar och sätter dit en kortling på ett snyggt sätt är jag nöjd.
 
I stället för att sitta och diskutera om och hur, läs igenom vad som exakt ingår i leverantörens villkor, det framgår i den husentreprenad , leveransdeklaration som du fått vid kontraktsskrivningen. Står det att det skall monteras en handledare eller att det skall vara ordnat så att det bara är att skruva fast handledaren på väggen. Då skall du påpeka detta och att om dom inte gör det så kommer du att kräva ersättning. Men kolla först, för vad jag förstår så har ni färdigställt övervåningen i efterhand vilket då kan föranleda vissa funderingar om vem eller hur det är tänkt. Du kanske inte har beställt montering av handledaren.
 
Säg att det inte finns i den finstilta... det löser inte min bekymmer och det som vi har förstått när vi köpte huset. Då får alla som köper vara varnade! Vill man ha en inredd övervåning måste man förstöra undervåningen!
 
Förstår att TS är upprörd och kanske med all rätt men tror inget kommer att lösas om du inte lugnar ner dig lite. Men om det står i kontraktet att det skall vara med handledare och smålandsvillan inte åtgärdar inom rimlig tid så tror jag att man kan själv få åtgärda och vidareföra sina rimliga kostnader för detta. Men jag kan ha fel.
 
Men handledaren skruvas i reglarna i väggen, leta upp dom och skruva fast den. Det går garanterat fortare än att beklaga sig över hur usla SMV är. De
 
Det finns starka rekommendationer kring hur en trappa skall vara utformad för att vara säker. Hus företaget får inte leverera en trappa som inte har förutsättningar att uppfylla kraven. Spelar ingen roll att man niohundranittionio gånger av tusen klarar sig alldeles utmärkt utan handledare.

Men det låter som ni köpt ett hus med oinredd övervåning? Ingick trappan i själva husentreprenaden eller har ni köpt till den senare? Har ni köpt till den senare så är det nog upp till er att öppna väggen och kottla så att det finns fäste på rätt ställe.
 
Jag har byggt några övervåningar på Smålandsvillor och vi har alltid satt handledaren i reglarna. Har aldrig hört att dom satt kortlingar för handledaren.
 
  • Gilla
RoBo och 2 till
  • Laddar…
Orebroare2 skrev:
Över två månader senare och mycket tjat har vi handledaren kvar i hallen och senaste emailet från byggledaren (som inte svarar våra samtal), ljöd "förr eller senare hittar vi en lösning". Våra barn har ramlat ned för trapporna en för många gånger i saknad av handledaren och detta tycker vi inte är ok!
Jag skulle också vara sur om jag betalt dyra pengar för ett hus och fick denna grad av support. I detta fallet handlar det väl inte om att detta är något som är lätt att göra själv, det är väl principen att betalar man ett par miljoner (eller vad ett sånt hus nu kostar) så vill man också ha det rätt och riktigt.

Tyvärr är det ju så att alla jag känner som låtit bygga hus har hamnat i någon form av diskussion/bråk med leverantören. Det gamla talesättet att "ska du vara säker på att få något riktigt gjort, så får du göra det själv" har väl aldrig stämt så bra som när det gäller husbyggen.
 
Hej

Smålandsvillan är hårda när det gäller leveransspecifikationen. Står det inte uttryckligen att det ska vara så är det dött lopp. Vill man ha mer flexibilitet så finns det andra tillverkare. Jag ser dock inte vad som är problemet då man kan sätt räcket/ledstången i väggreglarna som tidigare poängterats. Vad gäller läckaget så provtrycker man väl ett värmesystem innan man släpper på vatten i det?

//Calle
 
Jag måste säga att jag förstår inte riktigt problemet.

Handledaren monterar man väl som sagt i väggreglarna, eller har hustillverkaren levererat handledaren med förmonterade fästen som inte stämmer med placeringen av reglarna? Eller finns det inga normala reglar i väggen?

Att de kört en spik genom röret är klantigt, men de har såvitt jag förstår stått för skadan, att en vattenskada tar 2 - 10 månader att åtgärda är normalt? Hur resonerar de om kostnaden för torkning och felsökningen? Har de framfört något argument om varför de inte tar ansvar för den kostnaden?

Ang. argumentet att rörmokaren borde provtryckt innan han fyllde på vatten. Ja, men egentligen bara de rör han dragit nya, de bef. rören från fabrik borde varit tryckta som en del av leveransen. Fast det hindrar ju iofs. inte att en skruv eller spik kunde punkterat röret under slutmontering på plats.
 
Hej

Köper inte dina argument kring inkopplingen!

Som det är på en Smålandsvilla så är det för draget med rör upp som inte är inkopplade. Alltså har den lokal rörkrökaren sammankopplat rören och anslutit dom till system. Därmed borde ansvaret ligga hos honom att kolla så att alla kopplingar är tätat och upptäcka ev. fel innan vatten kopplas på.

//Calle
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.