Hej.

Om man installerar ett Wirsbo eller likanande system med för varje golvslinga av rumsgivare elektriskt styrda termostster får frånslag trots att " styrkurvan" begär värme, hur hanterar då pannan detta?
Denna situation kan exempelvis uppstå om man eldar i kaminen.

Resulatatet skulle väl kunna bli att man inte får någon temperatur differens mellan framlednings- och returlednings temperaturen. Hur hanterar pannan detta?
Man vill ju inte att pannan skall köra parallellt med eldningen om inte behovet finns.

Mvh
TDK

 
Man ska alldrig ha termostatstyrning när man har värmepump med utegivare.
kasta bort som o ställ tempen med fast strypnining.
ska du kompensera för eldning så är det innegivare som gäller, då talar du ju om för pumpen att det inte finns nåt värmebehov eller att värmebehovet är lägre.

gör man inte det kommer pumpen att produsera lika mycke värme fast du eldar oavsett om termostaterna är öppna eller en = kan bli massa tokigheter 6 defenetivt inge ekonomiskt
 
CarMan förklara vad du menar med fast strypning.
Håller på med att hitta rätt värmekurva på vår IVT 490 efter den varit bortkopplad och gåtts igenom av en tekniker. Har bara vanliga rumstermostater som nu står på max och börjar hitta rätt med kurvan så vi har behagligt inne, men solen stod på igår och vi fick 27-28 grader i vissa rum, men ville inte mixtra med termosterna.
 
Alla radiatorer & värmeslingor i golvvärmen har en strypventil. på denna kan du strypa fjödet till radeiatorn/slingan.
litet flöde ger lägre temp.

du ställer flödet så du har samma temp i alla rum, sen ställer du husets temp i värmepumpens instänlinger, menhjälp av kurvan & finjusteringen
 
Jag har en CE50 med golvvärme och termostater i alla rum. Jag har nu efter inrådan ställt alla termostater på max, stängt bypassen, och strypt in alla slingorna så att temperaturen blir jämn i huset. Jag låter då värmepumpens eget reglersystem styra värmen via givaren i frånluften. Detta är det bästa sättet att reglera enligt många.

Sedan kan man ju använda rumstermostaterna i vissa rum, t ex där man har mycket solinstrålning eller kamin/kakelugn.
 
Ja ok, har ganska jämn temperatur i alla rum förutom toa som är lite varmare och så vill vi ha det. Men om som igår t.ex temperaturen ute är -7 och solinstrålningen i vissa rum gör att temperaturen stiger till 27 grader och man stryper med rumstermostaten så måste ju golven kallna betänkligt innan termostaten slår till igen då vi fortfarande hade 24 gr. i rummen vid 21 tiden igårkväll, då måste ju patronen jobba ordentligt och länge innan golvet kommer ikapp igen.
 
Det är det som är nackdelen med golvvärme i betongplatta - det blir mycket trögt att reglera. Vi hade samma problem som du med solinstrålning och vi löste det med att skaffa markiser med solautomatik.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.