Vi har 3 stolpar på vårt nya altanräcke som väntar på armaturer. Mitt i stolparna väntar vita kablar...

Har varit runt och tittat och sökt på nätet, men hittar inget så enkelt som vi vill ha.

Kan man göra egna om man följer vissa regler??
Var hittar man dessa el-bestämmelser, hur utomhus-armatur måste vara beskaffad?

Vad händer om man nu gör ett egetbygge och inte till pricka följer bestämmelserna??

Finns det något företag som ni vet tar på sig ett sånt här uppdrag så är vi evigt tacksamma!

(Vi har flera förslag, men typ kubformade lampor gjorda av glas - som inte är helt genomskinligt - dessa fäst i kanterna på alla sidor med "bockade stållister". Vi har en vattentät konstruktion för botten/infästningen som omöjliggör att vatten kommer i kontakt med elen. Lampan gängas fast.)
 
Opalglas kan måhända bli lite väl bländande om omgivningen är mörk i övrigt. Varför inte välja något helt avbländat istället, som ger nerljus utan att ljuskällan eller en någon luminant yta syns?

Det är enligt mig omöjligt att ge tips om armaturer utan att ha sett den miljö de ska sitta i, har du möjlighet att skicka upp en bild på verandan kanske man kan ge några tips.

Du frågar om det finns företag som tar på sig sådana uppdrag - vilken typ av uppdrag menar du? Att formge en armatur, eller att bygga en?
 
Formgivningen är någorlunda klar. Ljuset är inte till för att belysa omgivningen utan vi vill bara ha ett mjukt sken som inte räcker så långt, dvs en mysbelysning. Den ska dock inte lysa neråt utan åt sidorna. Det ska alltså vara ett "vitt" (eller på något sätt ej genomskinligt) glas och svaga lampor. Den kubformade lampan ska ha bockade smala stålkanter som håller ihop de 5 sidorna, eventuellt hela "taket" i stål. Kubens botten går nedanför "infattningen", dvs elen. Hela kuben ska gå att gänga/skruva loss för lampbyte. Lampan sitter på en sockel med sarg. Om ni fattar...

Det är konstruktionen/bygget vi är ute efter, dvs OM det nu är så att det behövs professionell inblandning. Finns det företag som åtar sig just utomhs-armatur-uppdrag?

Just ikväll sa vi att nu måste vi göra nåt för de 3 stolparnas ändträ behöver täckas på något sätt och där sticker 30 cm kabel upp mitt i = not najs...

Vore det extra mulligt nu på hösten att ha dem tänt.

 
Om man använder 12volts lampor eller annan lågspänning så har jag för mig att det inte finns mkt till krav på lamporna, kanske en ide?
 
Även lågvoltslampor går under starkströmsföreskrifterna. Dvs samma hårda regler som allt annat elmaterial på marknaden.

Hälsningar

Magnus Andersson
Maxel Belysning
 
Aaah! En gammal tråd uppfiskad. Vi har faktiskt idag fått priser på en lykta (egentligen en pollare), modellen heter Malmö, från Bauhaus.

Vi grejar inte att tillverka som vi vill ha det, bocka plåt å sånt... Och vet inte var man vänder sig för att tillverka lampor...

Dock kan man inte bara köpa "lyktan", utan måste även köpa stolpen. Helt sjukt.

Ingen händig som byggt färdigt och känner sig sysslolös???
 
Jag kan rekomendera ett besök eller telefonsamtal till:

Spotlight AB
Regeringsgatan 85
Stockholm

08-14 38 90

eller:

Homelight
Rindögatan
Stockholm
08-660 52 40

Det de inte kan ta fram, det finns inte! =)

Hälsningar

Magnus Andersson
Maxel Belysning
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.