Vi köpte nya utebelysningar för ett par år sedan. Kommer inte ihåg fabrikatet, och affären finns inte kvar längre. Problemet är att lamporna i dem inte håller. Det sitter 2st i varje, riktade 1 upp och 1 ner. Sockeln är GU10. Från början monterades 4st halogen, 20W tror jag de var på. Fick byta den första efter mindre än ett halvår, sen gav de upp på löpande band. Tröttnade till slut och gick över till LED. Köpte 4st på Kjell, 5W och 99:-/st. Den första höll nog inte mer än 3mån, nu har den andra gett upp. Vad sjutton kan det bero på? Jag har svårt att tro att jag har mer än avsedd spänning fram, vilket iofs skulle kunna mätas upp om det behövs.
Innan vi satte upp de nya armaturerna satt ett par gamla på samma plats, med samma kabel fram. Då byttes det aldrig en lampa på säkert 8år.
 
C
Jag irriterar mig också på den korta livslängden på dagens lampor. Halogen, särskilt nätspänning, har inte så lång brinntid ens på pappret så glöm det om lamporna är tända mycket och du vill att de håller länge. Att alla går sönder mer eller mindre samtidigt har jag också konstaterat. Uppenbarligen verkar brinntiden variera betydligt mindre än man skulle kunna tro.

LED var nog rätt tänkt men det är tyvärr otroligt mycket skräp på marknaden, både billigt och dyrt. Sannolikt drivelektroniken som inte håller måttet, kanske för att de sitter utomhus. LED i lite högre effekter är kan också vara känsligt för hur armaturen är utformad och lampans position då värmeavledningen kan hindras från att fungera som det är tänkt.

CFL tyvärr lite samma lotteri som LED. Har en billig 15W IKEA-lampa som brunnit konstant i ca. 10 år, men har haft många 200-kronorslampor som pajat efter 1-2 år.

Det som är så irriterande är att LED och CFL är dyra, men när de inte håller måttet har det ändå gått så lång tid att ingen ids bråka med säljaren. Så nivån av självsanering på marknaden verkar mer eller mindre obefintlig.
 
Min första tanke var värme, men det rimmar ju inte med LED.
 
Samma problem här också.
köpte en billig LED på jula
15000timmar det är 625dygn

min gick sönder efter 7månader! lampan har inte varit på mer än några timmar per dag.
Skulle den ha varit på dygnet runt då hade jag kommit upp i ca 5000timmar

Blev nyfiken och öppnade lampan, kontaterade att elektroniken som reglerar spänningen till led:s hade gått sönder. själva LED:s var hela.

Jag antar att det är bara på LED:s de lämnar lystid. inte på elektroniken....
Man kanske ska reklamera nästa gång. men de orkar man inte pga. små summor...
Så det är troligtvis därför de aldrig blir bättre. ingen orkar reklamera en lampa för några tior.


Ang. halogen så brukar värmen ta dö på de lamporna...
Vi har mycket halogen på jobbet, byter ofta:thumbdown:


Här är lampan som jag hade....

ansl.gif
[h=4]Klotlampa LED E27 2,5 W 140 lm[/h]Energiklass: A+. Sockel: E27. Nominell livslängd: 15000 h. Ra: 80. Färgtemperatur: 2700 K. Fullt ljusflöde utan fördröjning: ja. Av/på: 20000 ggr. Dimbar: nej. Kvicksilver: 0 mg. Mått: L87xØ45 mm. (Artnr: 42134
 
Välkommen till verkligheten konsumenter! Jag tror också mycket på vad ni säger om dålig kvalité och elektronik som går sönder långt före LED-lampan i sig, dvs det låga priset har ett pris - ett resultat av konkurrensen där kvalitén får ge vika.

Men samtidigt kan det vara bra att försöka utesluta andra orsaker. Glödlampor kan gå sönder i förtid av överspänning, glappkontakt, kontaktstudsar, vibrationer, för hög värme och dålig kvalite. Elektronik är mest känsliga för fukt, glappkontakt, kontaktstudsar och allmänt dålig elkvalité. Allt detta är inte så lätt att undersöka, men de flesta orsaker kan synas som flimmer och fladder i lyset.
 
Jag har noterat att de lågenergilampor med låg effekt (ca 3 watt) inte håller mer än ca 2 000 timmar. Vi har en mörk hall där vi måste alltid ha tänt en lampa i en öppen välventilerad väggbelysning av äldre snitt (men som inte är så gammal). Lampan brukar bytas 4 ggr per år. Enligt specifiktation skall lågenergilamporna hålla 8 000-10 000 timmar, dvs ett år. Har reklamerat en massa lampor, men har inte ork att alltid springa o göra detta. Antar att det ändå är värmen som knäcker lampan.
 
Sen är det ju så att tillverkarna för längesen gick ihop och bestämde hur länge lamporna fick hålla, dom som höll för länge fick böta till sina konkurrenter. Har ni inte sett lampan på brandstationen i USA som är runt 100år gammal?

Helt enkelt så gör dom för dåliga lampor med flit för att vi konsumenter ska behöva byta lampor hela tiden, det handlar bara om pengar.
 
xdigger skrev:
Sen är det ju så att tillverkarna för längesen gick ihop och bestämde hur länge lamporna fick hålla, dom som höll för länge fick böta till sina konkurrenter. Har ni inte sett lampan på brandstationen i USA som är runt 100år gammal?

Helt enkelt så gör dom för dåliga lampor med flit för att vi konsumenter ska behöva byta lampor hela tiden, det handlar bara om pengar.
Den s.k. glödlampskonspirationen har tagit stora proportioner i media och på internet. Mycket är inte sant. Det är riktigt att det fanns en kartell under 30-talet som verkade för att få ned livslängden på glödlampor för att tjäna mer pengar. Kartellen blev dock inte långlivad eftersom konkurrenter snabbt såg sin chans att marknadsföra mer långlivade lampor. Det spann livslängden rörde sig i var ca 1000 - 2500 timmar.

Lampor som lyser i 100 år är antaglien koltrådslampor eller någon annan tidig form av konstruktion. Dessa lampor gav mycket mindre ljus än de volframtrådslampor som vi har nu. Förutom livslängd var de alltså underlägsna dagens glödtrådslampor.
 
  • Gilla
Nyfniken och 2 till
  • Laddar…
Då ställer jag mig ännu mer frågandes till varför lampor idag håller sämre än dom för tio år sen. Jag har fått byta många lampor här(lågenergi och vanliga) så jag har tröttnat och har nu investerat i led lampor på en del ställen och nu har det funkat bättre. Har monterat lysrörsarmaturer i källaren också för att slippa byta lampor(+ bättre ljus).
 
D09
Har mängder med överblivna ( oanvända ) halogenlampor om någon vill ha.

Bytte samtliga till led och på 2 år har endast 2 st gett upp. Varav 1 ute.
 
  • Gilla
xdigger
  • Laddar…
Står det 220V eller 230V på dom?
 
D09
Enk Projektet skrev:
Står det 220V eller 230V på dom?
240v 50w gu10 något
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.