Jag bor i ett hus byggt 1947 och ska nu inreda tvättstuga i källaren med golvvärme. Jag dränerade om runt huset för 3 år sedan o satt då platonmatta och fyllde upp med makadam från sulan o hela vägen upp.
Mina planer är efter att ha hört runt lite, att knacka bort betonggolvet, gräva ur och därefter isolera med frigolit, lägga golvvärme och därefter gjuta nytt golv o sedan lägga klinkers. Väggarna ska målas och på två mindre partier på väggen över bänkskivor ska det kaklas. Jag har inte tillräckligt med takhöjd i källaren för att bygga på golvet med både isolering och golvvärme så det är därför jag menar knacka upp det befintliga golvet.

Jag är ganska ny på det här så jag undrar om någon har erfarenhet av ett sådant ingrepp och hur mycket frigolit man bör ha för att varken under eller överisolera. Vilken golvvärme som är att rekommendera och om man bör lägga ett lager makadam i bottnen och i så fall hur tjockt eller om det finns andra material som fungerar bättre?
 
hur länge brukar du stå barfota i en tvättstuga ? Är det värt mådan att lägga golvvärmen? Har ingen svar på din fråga.... bara en fundering eftersom jag har en tvättstuga i en uppvärmt källare men utan golvvärme och har aldrig frusit om fötterna .... med strumporna på. Jag kanske börde sakna det?
gaia
 
Hej
När jag gjorde iordning badrummet så grävde jag ut drygt 60 cm la grus i botten och 25 cm frigolit. Sen vattenburen golvvärme och armering innan jag göt plattan. Passade även på att sänka golvet med 8 cm då takhöjden i källaren var väl låg

Min åsikt är att ju mer isolering desto bättre. Om du skall ha golvvärme
 
Vi ska börja med ett badrum i källaren nu, vi tänkte göra så att vi gräver ur och byter stammar osv, sedan ett tunt lager med singel och sedan 200mm isodrän. Märkduk på det och sedan gjuta ny platta med golvvärma på det sen.

Anledningen till isodrän är att den är dränerande i sig och vi slipper gräva ur så mycket för singel.
 
Isodränskiva låter intressant. Hur ser prisbilden ut jämfört med att lägga frigolit?
 
Jag la Isodrän eller var det Pordrän i ett litet (6kvm) källarbadrum. Jag tror att det blev dyrare än vanlig cellplast både för att produkten i sig är dyrare men framförallt för att det inte fanns i lager så Beijers fick ta hem bara för mig. Men det var ingen avskräckande större kostnad i alla fall!

Anledningen att jag valde en dränerande och kapillärbrytande isolering var för att vi hade låg takhöjd i källaren. Med Isodrän/Pordrän kan makadamlagret ersättas med isolering i stället. Jag grävde så långt ner som jag vågade (i jämnhöjd med sulan/murens nederkant), la ett tunt lager sand för utjämning, markduk, sedan fick jag plats med två skivor isolering (2x7,5cm tror jag). Därefter så gjöt jag golvet med vattenburen golvvärme.

I vår tvättstuga tyckte vi att det var för mycket arbetsinsats med att bila bort golv, isolera, gjuta för golvvärme, så vi har en vanlig trasmatta i stället. Vi är nöjda med den lösningen!
 
Håller med rappala, dock så har vi ganska bra ned takhöjd, men orkar inte gräva så mycket :)
 
Rummet, eller rummen som jag ska göra i ordning ligger intill varandra med öppet dörrhål o är storleksmässigt ca 33m2 där ena delen blir tvättstuga o andra hobbyrum så för mig är det viktigt att det blir mer än komfortvärme på golven. Blir prisskillnaden för stor mellan isodrän/pordrän och frigolit blir det nog det billigaste alternativet. Själva grävningen kostar ju inget o får i så fall ta lite extra tid. Skiljer det sig nåt resultatmässigt mellan dom två olika alternativen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.