Har någon gång fått information om att man inte får skarva flera grenuttag efter varandra och funderar därför på hur det är med timer. Jag skulle vilja sätta en timer i vägguttaget och från timern ett grenuttag som går till två lampor. Dessa lampor skulle jag vilja tända per automatik vid ett givet klockslag. Men får man sätta grenuttag på en timer eller räknas det som att man bygger flera grenuttag på varandra?

Dum fråga kanske, men här har ni en tvättäkta elnovis :)
 
Två saker är tänkvärt när det gäller skarvsladdar och grenuttag.

1. Har du många grenuttag i varandra och kopplar i många förbrukare så ökar risken att du överbelastar någon del i kedjan. Det kan i värsta fall orsaka brand.

2. Om du drar en mycket lång skarvsladd kan det bli så hög resistans i den att säkringen inte löser ut när den borde. Vi pratar då om storleksordningen mer än 50m skarvsladd.

Två lampor i ett grenuttag i en timer kommer inte att ställa till några problem. Inte ens om du sätter några grenuttag i varandra.
 
  • Gilla
Teebman och 1 till
  • Laddar…
Finns inget som säger att man inte "får" skarva fler grendosor och sladdar på varandra, däremot får en skarvsladd inte ersätta en fast installation och det är olämpligt att plugga ihop flera grenuttag och belasta dem hårt med tex värmefläktar eller stora bygglampor. Skarvsladdar permanent genom dörrhål är inte heller så lycket. En timer och en gren till två lampor är helt OK, men har du lamporna i varsin ände av huset är det bättre med två timers.
 
  • Gilla
EndZone
  • Laddar…
Stort tack för era svar, då har man lärt sig något idag också! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.