O
En fråga angående gamla hus med källaren. Som jag förstått det var det under en period vanligt att man gjöt sulan direkt på marken utan något kapillärbrytande skickt under. Sedan murades eller gjöts stödmuren direkt på sulan och slutligen gjöts källargolvet, även det helt utan kapillärbrytande skickt. Ofta dessutom med dålig elller helt obefintlig dräneringslösning.

Jag har hyfsad koll på vilka möjligheter det finns att dränera utsidan, men finns det över huvudet taget något man kan göra för att komma till rätta med problemet att sulan och betonggolvet suger upp vatten?
 
Ja, dom brukar bila bort plattan, gräva ur och lägga i isolering. Sen gjuter dom igen hela rasket.

... ett riktigt hästjobb men det finns några här på forat som gjort det.
 
Det beror på hur du skall använda din källare. Om du skall använda den som källare och har ett golv som kan "andas" bort fukten och det är ok att det är lite högre luftfuktighet i källaren så kan det var ok som det är. Betonggolv ev slipat eller klinker är sådana golv. Om du skall inreda källaren och använda den som boyta blir det mera problematisk.

Man kan bila ut golv och platta och gräva ur och lägga cellplastisolering 30-40 cm och gjuta ny platta ovanpå. Mest rätt men mycket jobb. En annan lösning är ventilerade golv tex nivell, granab eller platon beroende på hur jämnt golvet är.Då har man helt enkelt luft mellan plattan och golvet och en fläkt som cirkulerar lukten så att fukten vädras ut. Mindre jobb men stjäl takhöjd och viss driftkostnad.
 
O
Jag antar att sulan begränsar hur djup man kan gräva och att resultatet därför oftast blir en reducerad takhöjd? Att gräva sig ned längre än sulan borde vara ett riskfyllt projekt med stor risk för sättningar?

edit: pelle242, du nämner inte "stjäl takhöjd" på gräva-ur-isolera-gjuta-lösningen. Beror det på att man kan gjuta den nya plattan tunnare så att isolering plus ny platta är lika tjock som den gamla plattan?
 
Redigerat:
O
pelle242 skrev:
Man kan bila ut golv och platta och gräva ur och lägga cellplastisolering 30-40 cm och gjuta ny platta ovanpå. Mest rätt men mycket jobb.
En grundkonstruktion från den tiden har gamla härliga golvbrunnar och rör i gjutjärn som behöver bytas. Så att bila upp golvet, om än i mindre omfattning, är ändå nödvändigt förr eller senare varken man vill eller inte! :confused:
 
Redigerat:
Risk för sättningar finns det säkert, man bör tänka sig för mer än en gång innan man bilar ur men det görs.

Att bila ur för avlopp kan såklart behöva göras men det är ett väldigt mycket mindre jobb än att bila upp ett helt golv. Förekommer även re-lining av avloppsrör.

Sedan är det inte säkert att du har fuktproblem föra att du har den här konstruktionen, du kan ha tur och ha bra naturlig dränering under ditt hus, det är stor skillnad på en rullstensås och en leråker.

Man kan borra ett hål i plattan och mäta fukt i den under en tid, helst på sommaren när det är som fuktigast, då kan man veta om man behöver göra något drastiskt eller om det är bra som det är.

Ett enklare test är att tejpa en bit plast på golvet och se om det blir kondens under, ger en fingervisning iaf.
 
  • Gilla
r3jonwah85
  • Laddar…
Steamboy: man bilar bort plattan och gräver ur så mycket man kan, hur långt ner i marken som väggen fortsätter varierar men ofta 30-40 cm under gamla golvet. Där lägger man kapillärbrytare, isodrän eller makadam, 10-20 cm frigolit och 7-10 cm betongplatta. Har man tur kan man vinna några cm i takhöjd.
Själv behöll jag gamla golvnivån för att slippa ändra trösklar, trappa och dörrar.
 
O
Tack allihop! Det blev ingen husaffär. Slutpriset inklusive allt arbete ni beskrivit var lite i mastigaste laget. Så jakten går vidare...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.