Vi har hittat ett hus (Stockholm) som vi gillar, bra läge, fin tomt, men det är lite litet. Huset är traditionellt 1,5 plan byggt 1967, grunden är platta på mark, fasad tegel + trä, stomme och bjälklag trä. Det vi funderar på är att bygga ut på ena sidan, bara 1 plan (alltså ej 1,5), ca 30 kvm. Det ska bli vardagsrum, alltså endast ett rum, inget badrum eller dylikt. Utrymmet är idag stenlagd uteplats, delvis omgärdad av tegelmur. Kommer att passa ihop med garage och förråd på ena sidan, svårt att förklara men tror det kommer se bra ut. Vi vill ha ganska stora fönster, och så tillkommer väl ett par tre element (vattenburet). Vi kommer inte att göra något själva (saknar kunskap, talang och tid). Vad kan en sådan utbyggnad kosta, på ett ungefär? Alltså leja ut och använda ROT-avdrag till max. Vi har hört oss lite för och fått uppgifter som varierar från 10 000 kr - 30 000 kr per kvm. Är alltså lite förvirrade och skulle bli väldigt glada och tacksamma om någon som vet kan dela med sig av sina kunskaper!
 
oj, svår fråga!
Skulle tippa på 2-300.000 kr.
 
  • Gilla
Vilseivillan
  • Laddar…
Ok, tack för svar! Det låter ju lite mer rimligt med närmare 10 000 kr/kvm än 30 000 kr/kvm för denna typ av utbyggnad. I mina oerfarna öron. 15 000 per kvm borde iaf kanske räcka?
Kom på att vi funderar på att ha golvvärme och då behövs väl inte element installeras.
 
Överväg 1,5-plan om det går, ni får halvplanet nästa på köpet.

Priset borde landa på 15 000 - 20 000 kr per kvadraten. Skalmur är dyrt den gör så att det blir ett par tusen dyrare per kvadrat.
 
  • Gilla
Vilseivillan
  • Laddar…
Tack för svar! Bra input.1,5 plan går, men vi är tveksamma av flera anledningar. Dels är huset ganska smalt, så vi får inte till ett extra sovrum på övervåningen (det ena skulle bli genomgångsrum), utan endast ett lite större sovrum + kanske litet allrum. Sen skulle nog huset se lite oproportionerligt ut. Fördelen med att ha utbyggnaden som endast 1 plan som vi ser det är att vi då antingen kan bygga en takterass ovanpå, eller ha ett par takfönster (typ takkupol) för extra ljusinsläpp.
Kostnaden är naturligtvis en faktor också, att vi känner att det inte skulle vara värt den extra kostnaden för de få extra kvadratmetrarna på övervåningen. Men om prisskillnaden inte är så stor kanske man ska fundera en gång till. Blir alltså kvadratmeterpriset lägre för 1,5 plan? Med tanke på att det blir fler kvadratmetrar, men kanske inte så mycket högre kostnad?
 
stora kostnader ligger i taket samt grunden, dessa kostnader är desamma oavsett om du väljer 1-plan eller 1,5.

Givetvis skall man ej bygga 1,5-plan om inte ytan blir praktiskt användbar.

1,5-plan och 2-plan är normalt billigare per kvadratmeter boyta än 1-plan
 
Ok, tack igen för svar! Vi får fundera vidare, men bra att veta ungefär vad det kan landa på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.