Vi har fått ett stenskott i ett stort treglasfönster (120 x 160 cm). Mitt i siktfältet, men också med ett litet hål 2-3 mm. De två inre fönstren är hela. Billigast är väl att byta endast glaset, men hur påverkar detta isoleringen? Det lär väl vara gas mellan båda skikten?

Det är svårt att fråga tillverkaren eftersom de verkar ha lagt ned, märket är Allmogefönster i Norrland (Inwido). Fönstret är två år gammalt, så vi var väl bland de sista att beställa.

Tips och info mottages därför tacksamt! Ett tips till er alla är att vara försiktiga med grästrimmern...
 
Skulle tro att du får byta hela glaskassetten, inte svårt att göra själv.

Skulle gissa 1500-2000kr för glaset
 
OK. Det låter nästan för bra för att vara sant. Man skulle alltså kunna byta ut själva glas-delen av fönstret och låta ramarna stå kvar. Det som har gått sönder är mittsektionen av ett större fast fönster, med total-mått 240 x 160 cm, och där det alltså finns två sektioner till på 60 x 160 cm, och som är hela.

Var köper man glaskassetter?
 
En lokal glasmästare kan alla gånger ta hem det du vill ha. Ofta står mått på kassetten i distanserna mellan glasen.
 
  • Gilla
bjogul
  • Laddar…
På aluminiumkanten som du ser i fönstret finns också ofta info vilken typ av kassett du har tex
D4-12 betyder två 4mm glas med 12mm luft/gas emellan.
T4-12 betyder tre 4mm glas med 12mm luft/gas emellan.
Många gånger finns också text med vilken gas tex Argon.
 
  • Gilla
bjogul
  • Laddar…
Mitt råd skulle bli att låta en glasmästare komma hem och identifiera och mäta glaset. Lite taskigt om det blir en liten skillnad i nyans eller liknande, när det är en av flera glaskassetter i ett fönster.

En glasmästare kan läsa i distanslisten och få fram information om glastyp och storlek. Samma information kan ju såklart alla andra också läsa sig till, men det kan vara lite klurigt att tolka förkortningar och facktermer.
 
  • Gilla
bjogul och 1 till
  • Laddar…
Tänk på att ha respekt för glas, glas är oerhört mycket vassare än man kan tänka sig. En halvstor glasskärva som lossnar får tillräcklig kraft av sin egentyngd för att i princip skära av både armar och ben på en gång. En bekant råkade ut för det, skärvan lossnade och skar först rakt igenom handleden där den tog pulsådern och det mesta av senor och nerver, därefter skar den igenom låret och kapade pulsådern där. Han blev återställd men det var en lång resa.
 
  • Gilla
bjogul
  • Laddar…
Ni har väl hemförsäkring? Det är bara att anmäla till försäkringsbolaget och invänta en glasmästare som byter glaskassetten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.