Hej.
Har en fundering kring vår frånluftsvärmepump Nibe fighter 360P.

Vi bor sedan 3 år tillbaka i ett hus på 250 kvadrat. Två våningar. Vattenburet system (element). En kamin, stl stor som vi eldar mycket i, lika hög som mig (170cm). Vår årsförbrukning ligger runt 27.2MWh. De som bodde här före oss hade snitt 33.4MWh så vi har lägre förbrukning trots att vi är fler. Varannan vecka bor vi 4 personer här (två vuxna och två barn, 12 och 2 år), en hund och tre katter. Varannan vecka är vi 6 då det tillkommer två barn 14 och 16 år.

Vi har länge misstänkt att pumpen är för liten för husets storlek. Vi tycker att det är alldeles för höga elräkningar. Elpatronen kickar in redan när det ligger runt 0 ute. Inte så kul med tanke på att senaste vintrarna bjudit på temperaturer som legat stadigt runt -15 -till -20. Första vintern vi bodde här hade vi en räkning för dec månad på 10 000kr, iofs rörligt elavtal:( Nu när vi bott ett tag i huset har vi förbättrat en del kring fönster etc. och vi har fast elavtal så nu har vi inte haft räkning på 10 000 men runt 6000 dec, jan och feb månad. Det svider i plånboken. Finns roligare saker att göra för pengarna.

Är pumpen för liten? Eller går det att göra ngt åt inställningarna? Finns det ngn som har några tankar?
 
Kan tillägga att vår innetemp under vintern är 16-19 grader om det nu är till någon hjälp.
 
Ha en frånluftsvärmepump som huvudvärmekälla i ett hus som inte är superisolerat är fel tänkt från början.
Frånluftsvärmepumpen måste ha någon värme att jobba med från början. I ett superisolerat hus räcker det med värmen från spis, elapparater och människor men i ett vanligt hus är det för lite.
Får du installerat en riktig och ekonomisk värmekälla som tillför huset värme så gör frånluftvärmepumpen bra nytta genom att ta vara på och förmera värmen i den luft som ventileras bort.
Har du flera barn tycker jag du ska tänka på deras framtida hälsa och undvika elda i kaminen. Alla mätningar som gjorts har visat på höga halter av cancerframkallande benspyrener i inneluften hos de som envisas med att elda i kaminer. Ska du köpa ved blir det ändå ingen billig värme.
I praktiken har du ett eluppvärmt hus och med så många kvadratmeter kommer det att löna sig snabbt att installera en seriös värmekälla.
 
Vad skulle vara en bra värmekälla? Tänker du bergvärme/jordvärme/pellets/solenergi?
 
Det beror ju helt på förutsättningarna. Solenergi hjälper inte på elräkningen i december, så den kan man nog räkna bort, eller mer se som ett komplement för att kunna sänka de låga kostnaderna på sommaren ytterligare.

Pellets kanske ger lägst pris per kwh (?), men kräver en del skötsel och hantering. Finns många som tröttnar och gör om till bergvärme.

Bergvärme eller jordvärme beror på förutsättningarna. Bergvärme tror jag är bäst om det finns bra förutsättningar för borrning. Har man ex. 80m ner till berg som är vanligt i Skåne, så blir borrningen oerhört dyr. Jordvärme förutsätter att man har en lämplig gräsmatta att gräva skyttegravar i.

Man kan också överväga en luft/vatten värmepump, men med ett så stort hus tror jag att det är mer en nödlösning, om förutsättningarna för både berg och jordvärme är dåliga. Luft/vatten är lite billigare i investering, men ger klart sämre verkningsgrad över året, ger i princip ingen besparing alls när det är -20 grader ute.
 
Jag kan ge vårt hus som exempel. Byggt i början på 30-. talet, med obefintlig isolering, tillbyggt på 70 talet och 2000 talet. Vi hade eluppvärmning,blandat direkt el (ca. 80%), och vattenburet. När vi byggde om så konverterade vi rum för rum till vattenburet och kopplade på det på den bef. elpannan.

När allt var klart installerade vi bergvärme. Investeringen i bergvärme kostade ca 150 000, och vi sparar ca 30 000kwh per år (från 48 000 till 18 000). Detta är tom bättre än kalkylen vi fick från installatören. Vi håller dessutom varmare i huset med 18000 kwh, än vad vi hade förut. Vi har en bergvärmepump (Thermia) på 12 kw och borrade 220m, vilket är 20m mer än installatören rekommenderade, här låg berget på 4m djup.

Vi var lite oroliga över djupet till berget. Grannen gjorde en geoteknisk undersökning inför en utbyggnad, där varierade djupet från 2 till 12m, på en sträcka av 6m mellan provhålen. Vårt borrhål ligger ca 10m från deras 2m testhål. Så hade det varit samma lutning av berget hos oss så kunde det varit 25 - 30m till berg.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Till så stort hus borde bergvärme eller jordvärme vara ett bra val. Kommer antagligen att kräva att man installerar större radiatorer för att få ned framledningstemperaturen. Ventilationen har du redan fixad genom FLVP.
 
Varför skulle radiatorerna behöva bytas ? Menar du att Flvp ska vara kvar och man ska ha bergvärme också ? Det är inte så konstigt att det går en hel del el effekten på vp är helt enkelt för låg vet inte exakt men gissar på att den lämnar ca 2 kw allt däröver blir elpatron. Har du möjlighet att gräva jordvärme så är det ett bra alternativ annars borra men det brukar kosta lite mera. Det finns ju luft/vatten eller kraftigare Flvp också men det tycker jag är sämre alternativ. Ventilationen får du lösa endera genom en kanalfläkt eller via ventåtervinning till brine men dom brukar bli för dyra och svårt att räkna hem för antar att du inte vill ha kvar både flvp samt bergvärmen. Ett annat alternativ är en luft/luft vp som kommer värma en del av huset då kommer effekten från 360 räcka lite längre och det är ett betydligt mycket billigare alternativ än bergvärme men är befintlig flvp några år kanske det är dags för byte snart och steget till bergvärme inte så stort.
 
Om du ska byta uppvärmningssystem bör du jämföra de olika systemens lönsamhet.
Pellets och olika former av värmepumpar har nämnts i tråden. Fjärrvärme kan också vara ett bra alternativ om du har möjlighet att skaffa det.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.