Hej,
Jag håller just nu på att byta ut det gamla spänntaket mot ett nytt med takskivor. I dagsläget sitter en gammal klotformad porslinslampa i taket som skall bort. Då tänkte jag att när jag väl sätter nytt tak är det lika bra att sätta ett lamputtag i taket så att man underlättar för sig i framtiden.
Tvättstugan som är från slutet av 70-talet har jordade uttag och röret med sladden till nuvarande lampa innehåller en blå, gul och en gulgrön sladd. Dock är jorden instoppad igen i plaströret och det är bara blå och gul som är kopplade till den gamla lampan.

Är det inte lika bra att sätta in ett jordat uttag?

Hur vet jag att gulgrön i sin tur är inkopplad på rätt sätt i andra änden av plaströret? Bara att ta det för givet?

Är det bättre att inte montera ett lamputtag i taket utan istället montera kommande taklampa direkt i sladdarna?

Tvättstugan används enbart för tvättmaskin och ett handfat, inget vattenkrig...

Tar tacksamt emot råd från elexperterna :)
Tack på förhand!
 
Huruvida du ska ha uttag eller inte beror på vilken armatur du tänker montera. Vissa armaturer har inte tillräckligt med utrymme för att monteras på ett uttag. I en tvättstuga byter de flesta inte armatur särskilt ofta så att ha ett uttag för att underlätta byte är överdrivet. Jag skulle kört vidare utan uttag.

Ett enkelt test för att se om jordkabeln är ansluten: Mät resistansen mellan jordkabeln och jordblecket i ett uttag du vet är korrekt anslutet. Är resistansen noll eller nåogn enstaka ohm är den ansluten. Den kan förvisso vara felaktigt ansluten (t.ex. hopkopplad med nollan), men den är i alla fall inte lös i andra änden.
 
Tack för snabbt svar!
Jag skall mäta, men kan man ta för givet att detsamma gäller för det jordade uttaget som just den lösa jorden vid lampan? Den kanske kan vara skadad på vägen? Även om det låter osannolikt med tanke på att det är placerade just i dessa små fina plaströr... Jaja, skall mäta och fundera över vilken taklampa som gör sig bäst i en liten tvättstuga. Inte helt lätt val...
 
Eftersom en tvättstuga primärt är en "arbetsplats" bör man låta funktion gå före det estetiska. Jag skulle rekommendera en lysrörsarmatur 2x36 W typ Julas 423288 eller Claes Ohlsons 36-3068 bestyckade med lysrör som har ljusfärg 830 (varmvit)
 
Mikael_L
elmont skrev:
Eftersom en tvättstuga primärt är en "arbetsplats" bör man låta funktion gå före det estetiska. Jag skulle rekommendera en lysrörsarmatur 2x36 W typ Julas 423288 eller Claes Ohlsons 36-3068 bestyckade med lysrör som har ljusfärg 830 (varmvit)
Jag väljer också gärna lysrör där jag arbetar, och har därför lysrör i garaget, tvättstugan och två armaturer i köket (som komplement till all annan trevlig belysning.)
När det ska arbetas så vill jag dessutom ha ett ljus som får färger att synas bättre, dvs "kallare" ljus, närmare dagsljus. Och därför väljer jag 840-rör i tvättstugan och garage, men i köket har jag dock nöjt mig med 830-rör som lite kompromiss i mysighets-hänseende.

Jag tycker dessa lysrörsarmaturer är väldigt prisvärda. Bättre än Julas.
Jag har dessa i tvättstuga, och 6 st ska ersätta de rusta-armaturer som sitter i garaget. Dom tänder blixtsnabbt, helt utan blink. Och är knäpptysta. Det surrar rätt bra från de som sitter i mitt garage just nu.
http://www.bauhaus.se/lysrorsarmatur-works-vit-168.html
http://www.bauhaus.se/lysrorsarmatur-works-vit.html

Det ingick lysrör 840, när jag köpte.
 
Jag föredrar dom med lite "enklare" kapsling på dom platser man klarar sig med det, jag tycker att dom med högre kapsling än IP 44 nästan alltid är lite väl klumpiga.
 
Mikael_L
Det är sant.

Jag har trots detta sådana armaturer i garaget och tvättstugan.

Men de i köket ser väldigt lika ut den från Jula som du föreslog. När jag tänker efter skulle jag nog gärna se att den i tvättstugan var lika "snygg" och slim. Men åtminstone i garaget kommer jag vara väldigt nöjd med bauhausarmaturerna.
Och i tvättstugan kommer jag knappast byta heller, det är otroligt lågt prioriterat i så fall.

Vad det gäller takarmaturerna i köket så tror jag att just bortom hörnet här i framtiden kommer det börja dyka upp många trevliga armaturer med LED som kommer vara ännu smäckrare och mer osynliga, men samma goda ljus som lysrören ger.
Samt att de förhoppningsvis kommer gå både att dimma som att ändra ljusspekrat på, dvs ändra Kelvin-tal.
Tänk vilken grej, både råkallt och starkt arbetsljus när det behövs och mysigt varmt cousy ljus när det önskas - från samma armatur.
Den framtiden skissar jag på i mina önskedrömmar, när LED-revolutionen börja landa i best practice.
 
Problemet med dioder är väl lite samma som med lysrör, för att få med så många färger av spektrum som möjligt måste man belägga dioderna med "lyspullver" (som i lysrör) och då tappar man mycket av den energivinst man får med "rena" dioder. Dessutom får man, trots olika kelvintal, ett ljus vars spektrum saknar mååånga färger. Sysslar man med foto ser man hur "fel" det blir, även om dom flesta människor tycker att det är ett bra ljus man har. Hjärnan har turligt en stor förmåga att "korrigera" för dåliga ljussammansättningar.
När fullfärgslysrören komm fans det hos grossisterna en "låda" som var delad på mitten samma bild satt på bägge sidorna men ljuskällorna var fullfärg (tex 830) på den ena sida och enkel färg (tex 29) på den andra sidan en mittvägg.Tände man endast den sidan som hade enkefärg tyckte man att bilden var helt korrekt, men när man även tände den sidan där det satt fullfärg såg man vilken mycket stor skillnad det var. Man som sagt dom flesta reagerar inte alls på den dåliga "ljuskvaliteten" om man inte gör som dom gjorde med "lådan".
 
Mikael_L
Ja LED kan komma, i allra bästa tursamma fall, få samma ljusverkningsgrad som T8 och T5 lysrör, tippar jag. Ja åtminstone om vi snackar LED med bra och jämn färgåtergivning.
Idag är ju vanliga ljusrör fortfarande nästan dubbelt så bra som LED, vad det gäller ljusutbyte.


Vill man ha absolut högsta ljusutbyte utan att bry sig så väldigt mycket om spektrat kommer troligen LED att kunna krama ur sig ännu fler lumen/watt i framtiden.
Det blir kanon för vägbelysning, gårdsbelysning, belysning på en del arbetsfordon osv.

Vägljusen här runtikring har precis blivit bytta mot LED förövrigt, såg jag. Starkt ljus, mer skarp avgränsning av "ljuskäglan" Aningen blått ljus, men i stort inte mycket sämre än metallhalogen (fast på ett annat vis) är min högst amatörmässiga åsikt.
Bytet har knappast skett för att spara el, utan troligast ligger besparingen i att inte behöva åka och byta lampor lika ofta.


Men åter till LED i hemmen.
Riktigt intressant tycker jag det blir när färgtemperaturen går att ändra/dimma.
Inte de där spexiga LED-lamporna man hittar idag, som kan lysa i blått, rött, grönt och alla möjliga andra färger. Och dessutom kan ändra runt i ett evigt program.

Nä, en LED som går att justera från säg, 2500K till 6500K med ett dimmerreglage, och ganska bra RA-tal oavsett vilken K man har vore ju rätt häftigt, eller hur?


edit:
Sorry för all min OT. :surprised:
Bestäm vilken armatur ni vill ha där. Troligen tänker ni till sist en fast monterad så det kan bli lämpligt med ett rörutlopp rakt in i armaturen, och sen inget kontakstycke alls, bara fast inkopplat direkt.
I köket har jag så, men i tvättstugan var kanske inte huvudet vaket riktigt, så där sitter det en infälld dosa och nu går det ut en kabel från den dosan till lysrörsarmaturen precis bredvid.
Jag kan ta en bild och visa.
edit2:
Om ni monterar ett uttag där i taket, blir det (kan det bli) ett infällt uttag, eller måste det bli utanpåliggande?
Det handlar alltså om ifall ni är beredda på att såga/fräsa ur för en dosa, i taket.
 
Redigerat:
Det lutar nog en fast monterad amarmatur med lysrör.. Det rör sig bara om strax under 4 kvm, är 2x36 W för mycket då? Det gäller bara att frugan vänjer sig vid tanken på lysrör. :)
Något särskilt man bör tänka på vid den fasta monteringen eller är det bara att borra ett litet hål, leda ned de tre sladdarna och montera?

Stort tack för alla nyttiga svar!
 
Då duger det med en 2x18 W och köper du en armatur med låg kapsling (det duger gott och dom är lite lättare att få acceptans för) fins det med stor säkerhet färdiga hål i armaturen. Classes 36-3067 borde duga för "basen".
 
Mikael_L
Med 2x36W på 4kvm så lär det vara få som klagar på ljuset i alla fall.
(Klagar och klagar ..., men inte att det är för mörkt i alla fall. :cool: )

Själv tycker jag ändock att det vore en perfekt ljusmängd för ordentligt arbete ;). Men självklart lite överdrivet kanske. :)
Men vi har 3x36W i vår 7 kvm tvättstuga och det är ljusstarkt nog. Jag tror att du tryggt kan välja 1x36W eller 2x18W.
 
är resten av rummet jordat, sätt jordat uttag(om du ska ha det) är rummet ojordat sätt ojordat uttag
 
annars är ju kanske som tidigare svarare sagt; en armatur ett bra val i tvättstugan:)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.