Hej!

Skall börja renovera källaren och först ut är gillestugan. Källaren är på 84 m2 och i rummen ligger nålfiltsmatta. Skönt att gå på men ser inte så bra ut. Dessutom bubblar det sig lite här och där. I pannrummet, tvättstuga och matkällare är det målad betong. Tanken var att hela källaren skall vara klädd med klinker. Rummen i källaren skall vara lekrum, biorum, ev. gästrum inkl. tvättstuga och wc. Uppvärmningen är vattenburna radiatorer och de klarar av att hålla värmen i rummen. Men nu måste jag bestämma om jag skall göra något åt de kalla golven som jag kommer få. Jag hade inte tänkt lägga värmegolv i hela källaren utan är mer ute efter att få mindre kalla golv. Finns där något bra sätt för att få mindre kall klinker?

Sten är ju sten och är den väl kall så är det svårt att ändra utan värme. Kan man lägga nån isolerskiva innan man flyter och få ett bra resultat eller är det bortkastade pengar om man inte skall flyta.

Vet att man kan lägga platonmatta och med trägolv eller laminat som ytskickt men jag är nog inne på klinker fortfarande.

Hur skall man göra och vad hade ni gjort?
 
T
Har du redan en värmepump eller fjärrvärme till ditt vattenburna system skulle ja kompletterat med fläktelement gärna väggmnterade likt en luft/luftvärmepump. Har du inte redan fjärrv eller VP skulle jag sätta in en Luft/lufvärmepump.

Fläkelement heter Konvektorelement på fikonspråk.

Då kommer du få rörelse på luften och därmed varmare golv.

Lycka till!
 
Tack! Vi har inte bytt värmesystem än men som det ser ut nu kommer vi satsa på naturgas och FTX anläggning. Rör kommer dras ner till källaren om allt går som det ska. Vi har redan bestämt oss för att inte gräva ut källargolvet och isolera. Ev. isolerar vi runt grunden längre fram. Men min tanke var om det fanns något sätt att få ett "skönare" golv att gå på. Och då utan att lägga golvvärme. Man kan ju flyta/gjuta med EPS som, om jag förstår det rätt, är bättre isolerande. Men det kanske kostar mer än det smakar. Sen har jag ingen koll på detta med fuktvandring.
 
Om du är ute efter en tunn isolering för gamla källargolv kan du ju kika på Isolectaskivan:

http://www.elot.se/product.html?product_id=13489

Den är ju egentligen tänkt för användning med golvvärmeslinga men funkar ju även utan. Fast jag tvivlar på att ett källargolv utan golvvärme någonsin upplevs som varmt utan golvvärme, oavsett val av isolering. Då är man nog tvungen att välja ett ytskikt som upplevs som varmt, typ matta eller trä.
 
varmare känsla på klinkers - välj ojämn yta på plattorna så att kontaktyta mellan golv och fot blir mindre. Klinkeryta är nästan lika varm som luften i rummet men bara upplevs kyligare på grund av klinkers värmeledning. Samma händer när man går på laminat.

Annars går det bra att lägga mattor över klinker på de mest strategiska ställen fex vid säng, vid soffan. Strumporna värmer också :)
gaia
 
Tack för era svar. Var ett tag sedan men nu närmar det sig. Gillestugan är tömd och kvar är bara betong. Nu är väggarna behandlade men mögel-fri. Snart dags att putsa väggar och fixa golvet.

Just golvet låter ihåligt på flera ställe när jag knackar. Inte överallt men där är bom på flera ställe. Enligt ritningen så skall sularn varca 80 + 30 och under ligger "100 väl. kompr. grus". Kan det vara så att grusen sjukigt undan under vilket gör at det låter ihåligt. I badrummet så låg asfaltmatta under finsatsen. Kan det vara så att man har gjort liknande här. Man kan se en svart remsa på väggen ca. 20 mm upp. Kan det vara uppvik från någon form av fuktskyddsmatta man lagt och sedan flytigt golvet. Jag vill ha ett stabilt underlag för när jg skall lägga klinker.

Jag har frågat tidigare om att isolera. Och vi kommer inte gräva ut källaren invändigt. Men kan det finnas någon anleding att flyta med någon form av EPS bruk och eventuellt ha någon skiva under. Eller skall man köra vanligt flyt? Mattor för komfort skall vi ha ändå. Men kan man få det något "skönare" på golvet så är det väl inte ett minus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.