Om man har fräscha gamla träfönster och byter till energiglas antingen på en sida eller bägge, vad får man för u-värde då?

Skissar på en utbyggnad och vill använda gamla fönster jag har men misstänker att det ställs krav på energiprestanda även för utbyggnad av gamla hus. Korrekt?
 
Har läst i någon rapport att u-värdet blir ca 1,8 med energiglas på innerrutan, mot ca 2,8 med vanligt fönsterglas.
 
Vi satte i energiglas i innerbågarna på övervåningen och vi märkte väldigt stor skillnad på kallras och kondens. Kondensen försvann till minst 98% och rummen blev lite behagligare i temperaturen.

På nedervåningen har vi innerfönster från oktober till våren, typ. Hade vi gjort de fönstren i dag så hade vi satt energiglas där också när vi ändå hade ur alla glas.

I källarfönstren som vi gjorde i ordning i somras satte vi energiglas i innerbågen på alla. Det ska bli intressant att se om det blir någon skillnad.

Kopplade tvåglas från -74 överallt, totalrenoverade eftersom de var i mycket gott skick, trämässigt.
 
  • Gilla
BiFuel
  • Laddar…
Energimyndigheten har mätt uvärde på olika renoveringsalternativ på 2glas. Googla och du finner. Energiglas innerruta ger 1,8.
 
BiFuel skrev:
Om man har fräscha gamla träfönster och byter till energiglas antingen på en sida eller bägge, vad får man för u-värde då?

Skissar på en utbyggnad och vill använda gamla fönster jag har men misstänker att det ställs krav på energiprestanda även för utbyggnad av gamla hus. Korrekt?
Det är samma krav som på nya byggnader. Uppfyller du inte dessa krav ställs det i stället krav på u-värde på samtliga delar av klimatskalet. Fönster får ha ett maximalt u-värde på 1.2
 
Så enkelt är det väl ändå inte att det ALLTID ska följas de nya kraven. Det skulle innebära att ett vackert hus från förra sekelskiftet alltid ska in med nya fulfönster. Svaret blir, det beror på:

Kap 1 BBR "
Vilka delar omfattas av kraven? Utgångspunkten är att kraven endast kan ställas på den ändrade delen. T.ex. är
det vid utbyte av en del i ett tekniskt system enbart den utbytta delen som omfattas av reglerna. Dock ska man ta hänsyn till den utbytta delens konsekvenser för samtliga krav. Vid ändrad användning utgörs ändrad del av hela den bostad eller
lokal i en byggnad som ges ändrad användning. Hela bostaden eller lokalen omfattas därför av kraven.
Vid ombyggnad omfattas hela byggnaden, eller den betydande och avgränsbara delen av byggnaden som påtagligt förnyas, av kraven.

Vilka krav gäller vid ändring?
Utgångspunkten är att det är samma krav som gäller vid ändring som vid uppförandet av en ny byggnad. Vid ändring ska dock kraven anpassas och avsteg får göras med hänsyn till ändringens omfattning byggnadens förutsättningar
varsamhetskravet förvanskningsförbudet.

Ändringens omfattning
Vid ändring av byggnader ska tillämpningen av kraven modifieras utifrån ändringens omfattning. En utgångspunkt för reglerna vid ändring av byggnader är att man ska kunna ta hänsyn till befintliga förhållanden men vid mycket stora
förändringar av en byggnad finns det oftast få förhållanden som kan motivera en annan kravnivå än den som gäller vid uppförande av en ny byggnad. Vid mycket begränsade ändringar lär kraven oftast sammanfalla med det krav som finns i
8 kap. 14 § PBL om att en byggnad ska underhållas så att dess utformning och tekniska egenskaper i huvudsak bevaras."

Ja, 1,7-1,8 i U-värde är nog ett vettigt riktvärde på kopplade 2-glas med bra tätlister. Med ytterligare en extraruta på insidan kan man närma sig "moderna" fönsters värden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.