[h=2]Vi ska titta på ett enplanshus med källare som är byggt 1971.[/h]
Det är uppbyggt på följande sätt:

Undergrund: Lera.
Grundmur: Betonghålsten.
Grund: Grundsulor.
Stomme: Trä.
Bjälklag: Armerat betongvalv.
Fasad: Tegel.
Takbeklädnad: Taktegel.
Utv plåtarbeten: Plåt.
Hängrännor: Plåt.
Fönster: Kopplade fönster.
Ventilation: Självdrag.


- Är det vanligt med fukt i 70-talshus (med tanke på källaren)?
- Hur ska man kunna ta reda på om där tex är dräneringsrör och isf hur länge håller dom, kan/får man byta dom själv?
- Har ni några åsikter/tankar/kloka ord om hur huset är uppbyggt?



 
Ja det är ett typiskt 70-talshus, vi har ett likadant hus förutom att det är träbjälklag. Vi har endel fuktgenomsläpp i vissa källarväggar, märks både luktmässigt och att plastfärgen som föra ägaren målade väggarna med bubblar på endel ställen. Lukten har vi fått bukt med genom att installera FTX-system.

Om det inte står i beskrivningen/prospektet att dräneringen är bytt dom senaste 10 åren så är det dags för byte. Vid omdränering så bör ni fundera på att isolera källarväggarna utvändigt, om inte isolering så måste fuktskyddet bytas/kompletteras. Dränering kan man göra själv om man vill. Hyra/låna minigrävare å gräva bort allt ca 1 m från grunden.
 
Redigerat:
Har ett byggt -71.
Vi har ingen fukt i vägg/golv källare. Orginal dränering. Våran dränering funkar fortfarande helt klanderfritt. Bara för det är 70-tal så är det inte säkert att dränering behöver åtgärdas i närtid.
Om det finns fuktgenomslag eller inte beror på läge och hur det är gjort från början.
Tegel och taktegel är väldigt underhållsfritt.
 
Jag har ett sutterräng byggt 1974, undergrund sprängsten och hela området sluttar. Fukstisoleringen består av asfalt. Original dräering. Inga som helst fuktgenomslag på bakväggen, betongplattan är torr och fin. Gäller at besiktiga just ditt hus.

Är det råbetong på källarväggarna förbättrar det läget, alla former av ytbehandling, speciellt uppreglade innerväggar, försämrar läget. Kolla noga efter lukt, det är bästa tecknet på bristande dränering.

Men generellt så är den här typen av hus mogna för omdränering inom 0-10 år. Att huset du tittar på ligger på lera förbättrar inte situationen. Räkna in omdränering i budet.
 
Huset har ett garage byggt ovan mark som sitter ihop med huset. Hur går det då med dräneringen som behövs göra på husgaveln som är under garaget? Blir inte det problem att fylla upp utrymmet man grävt bort under garaget?

Kommer att krävas en hel del arbete isf för att dels kunna dränera men även för att återställa trädgården i det skick som det var från början. huseta.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
bak.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
rit.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kanske svårt att säga vad en dränering kostar ca? Huset är på 106kvm. Finns ju även två st uteplatser intill huset som isf måste bort.
 
Här är en planritning på källaren.

husss.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Dränering är förmodligen det absolut vanligaste ordet här på byggahus.se när någon tittar på ett begagnat hus. Visst, det är en stor kostnad, men ofta är det inte alls nödvändigt att dränera om. Bara för att källarväggarna eller t om betongplattan har en hög fukthalt behöver inte på något vis bero på att dräneringen är dålig. Tillskjutande markfukt kan man inte dränera sig ifrån, däremot kan man styra bort grundvatten via dräneringen. Men visst, man ska väl alltid ha med kostnaden i någon form av framtidskalkyl bara för att, men det finns ofta betydligt viktigare punkter att se över först. Som t ex yttertakets kvalitet.

Bor i enplansvilla med inredd källare. Byggt 1982. Originaldränering. Inga fuktproblem som härrör till uttjänt sådan. Därmed inte sagt att just det hus du tittar på inte har problem med för hög grundvattennivå, men det brukar man ofta kunna se på plats.

Dränera inte plånboken i onödan helt enkelt.
 
Någon som vet hur man går tillväga för att gräva bort under garaget och intill husväggen? Misstänker att man måste bila bort garagegolvet och gräva uppifrån. Går även en trappa från källaren upp i garaget.
 
Man struntar för det mesta att gräva under garaget. Det räcker att dräneringen är bra på långsidorna. Under garaget är nog marken snustorr.
 
Hej
Vårt hus har liknande konstruktion. När dom grävde visade det sig att det fanns en grundmur även på garaget som gick hela vägen ner till husets grundmur. Dräneringen placerades runt garaget. Tyvärr finns det en vägg i huset som inte går att komma åt och isolera med mindre än att bila bort plattan i garaget och gräva bort att fyllning.
Lösningen är att väggen som inte går att komma åt får vara lite fuktig och att vi stället får anpassa väggbeklädnaden efter det med puts eller kakel.

Fredrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.