Jag har en hederlig vedspis, en Husqvarna 3026. Har på sista tiden funderat på hur man ska elda i den och har väl två olika scenarior.

1) Spjället mer öppet, spisen blir då mindre varm, men samtidigt blir murstocken mysigt varm, framförallt i badrummet, men gissningsvis i övriga huset. Svårt att laga mat på spisen, ugnstermometern på luckan visar kanske 150 grader som max.

2) Spjället mindre öppet. Spisen blir då väldigt varm, ugnstermometern visar uppemot 250 grader, går bra att laga mat, går åt mindre ved, men samtidigt blir inte murstocken speciellt varm. Köket blir snabbt varmt och man måste sluta elda efter 2-3 timmar för att inte storkna.

Finns det några säkerhetsaspekter på respektive metod. Risk för sotbrand, dålig förbränning, bra för huset, bra ur torpargrundssynpunkt?





 
Metod 1 är sämre ur brandrisksynpunkt eftersom rökgaserna blir varmare då. Är muren inte helt tät ökar risken för antändning nånstans.
Dessutom eldar du ju mest för kråkorna, och SÅ jäkla roligt att ordna ved är det väl inte.

Metod 2 ökar risken för sotbrand, men då ska du kväva spisen duktigt under en längre tid.

Murstocken kommer att bli varm oavsett metod bara hösten och vintern kommer närmare.
 
Flyttade tråden till Biobränsle.

/ MVH Moderator
 
Viktigaste vägledningen får du av att titta på röken. Är den tjock och svart eller grå är det för lite luft till elden. Idealet är osynlig eller svagt vitfärgad rök. Gällande frågeställningen är det bättre att värmen stannar kvar i spisen än går ut i skorstenen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.