Vill klistra in senaste informationen jag fått avs kolfilterfläkt. Avser då villabyggnader el likv, ej flerbostadshus/bostadsrätter med gemensam frånluftsventilation där det är förbjudet att ansluta en kolfilterfläkt till imkanalen.
"Vi hoppar över argumentationen och går direkt på domslutet:
”Genom Boverkets författningssamling, 2011:6, BFS, har verket med stöd av 16 kap. 2 § 3 plan- och bygglagen (2010:900) och 10 kap. 3 § 3 plan- och byggförordningen (2011:338) meddelat i målet tillämpliga föreskrifter för att byggnadsverk ska uppfylla kraven enligt 8 kap. 1 och 4 §§ plan- och bygglagen.
Enligt 6:25 BFS ska ventilationssystem kunna föra bort hälsofarliga ämnen, fukt, besvärande lukt, utsöndringsprodukter från personer och byggmaterial samt föroreningar från verksamheten i byggnaden.
Av 6:2524 BFS framgår vidare att frånluft i första hand ska tas från rum med lägre krav på luftens kvalitet, att, vid dimensionering av frånluftsflöden i hygienrum och kök, hänsyn ska tas till fuktbelastning och förekomst av matos samt att ventilation i kök ska utformas så att god uppfångningsförmåga uppnås vid matlagningsplatsen.
En kolfilterfläkt för inte bort lukt och föroreningar från byggnaden utan är närmast att jämföra med en luftrenare. Bolagets förslag till utförande av ventilation vid matlagningsplatsen innebär att det inte kommer att finnas ventilation, utan endast luftrenare (kolfilterfläkt) vid matlagningsplatsen.
Eftersom bolagets förslag alltså strider direkt mot gällande författningskrav ska överklagandet avslås”.
Mål nr P 3536-13 " :|
 
Slutsatsen förefaller självklar.

Ventilationssystemet skall ju bland annat föra bort fukt från bostaden.
Och det kolfilter som absorberar fukt är ännu inte uppfunnet.

Spisfläkten, av kolfilter- eller utsugstyp, är ett komplement till den övriga ventilationen.

Vilken tydligen saknades i detta kök. Vart tar ångorna från potatiskoket vägen?
 
Hokuspokus. Precis som stor enkelho. Det försvinner och ut i badkaret. :rolleyes:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.