Mikael_L; det gäller samma sak när man projekterar hus och många andra discipliner också. Kunden vet inte vad den villa ha utan man måste komma med förslag, ideer, alternativ och då får man dela upp anbudet i två delar. Timpris med tak och t ex två-tre idéförslag och sedan projektering mot ett fast pris för det förslag man kommit överens om. :cool:
 
Ceril skrev:
Det finns nog ingen gräns. Huvudansvaret att få fram en kravspec ligger hos den med kunskapen, dvs hantverkaren.

Jag jobbar själv inom IT. Fram till nyligen så var den vedertagna inställningen inom IT att "kunder får bestämma sig och vara tydligare". Nu är det så att kunden inom IT faktiskt inte vet vad de vill ha. Vi får inte ett önskemål "Sätt upp ett element" utan "Det känns lite kallt i huset, kan ni fixa det?" Kunder har oftast ingen aning om hur deras önskemål skall lösas, eller ens vilka deras önskemål är. Mer mogna utvecklingsteam jobbar numera med en ständig kontakt med beställaren. Utvecklingen sker i pyttesmå steg och man stämmer av varje pyttesteg på vägen.

Detsamma gäller rimligen hantverkare. De som har kunskapen får ställa frågor för att klura ut vad kunden vill ha. Om man vet med sig att man har fått missförstånd om typ av rör tidigare, kan man kanske ta med en bok med bilder och visa vad de olika alternativen innebär.

Jag tror det hela är en mindset-fråga. Antingen anser man att "kunden måste lära sig" och att leveransen är att få upp ett element på väggen i rätt höjd, eller så anser man att det viktiga är att huset blir varmt, installationen ur kundens ögon ser bra ut och att kunden blir nöjd.

Hur många hantverkare utvärderar vad kunderna tycker efter ett uppdrag? Något man ofta gör i andra brancher är att ställa en enkel fråga med svar på en skala 1-10 "Skulle du rekommendera mina tjänster till en vän eller kollega?". Allt under 7 är ett underbetyg. Sedan kan man muntligen följa upp och fråga varför de satte en 4:a, 8:a eller vad de nu satte. För varje kund som svarar så funderar man på vad man kan förbättra till nästa gång. Utvärderingen där visar på om det lyckades eller inte. :)
Jag tror få av alla dessa som i ömsom ondgör sig över hantverkarpriserna och ömsom hur dåligt beteende hantverkarna omger sig med är beredda att betala 1200-1500 kronor i timmen för att ett "moget utvecklingsteam" skall sitta och bläddra i bilderböcker tillsammans med kunden för att utröna om man skall ha en pressad koppling eller en klämringskoppling..........tyvärr. ;)
 
  • Gilla
Xlntjone och 2 till
  • Laddar…
Mikael_L skrev:
Spontant tänker jag dock att det måste bli svårt att ge en offert eller ens ett grovt kostnadsförslag... ;)
Helt rätt!
Det är ett av de stora hindren när det gäller att få kunden/beställaren att jobba på detta sätt. Kunden får inte veta innan vad det kommer kosta.

Sedan är det en sak som inte nämns och det är att det kräver mycket mer engagemang från kundens sida. Kunden måste vara kunnigare och mycket mer delaktig för att det ska fungera.
 
Mikael_L
Det blir liksom en stark polarisering* i denna tråden.
Där de två lägrena drar sig allt längre ifrån varandra (och sunt bondförnuft).


Men givetvis handlar inte mötet mellan hantverkaren och kunden vare sig om att hantverkaren ska fråga kunden vilken färg han ska ha på strumporna när jobbet utförs, lika lite som det är acceptabelt att bara ånga in och köra sitt race helt utan att låta kunden få vara med och ha åsikter.

Det rätta och lämpliga ligger ju någonstans där mitt i.


Och även när precis lagom har uppnåtts kan det fortfarande ske misstag, ja missuppfattningar, så målbild och slutresultat inte överensstämmer.
Jag kan inte riktigt kalla det vare sig beställarens fel som hantverkarens fel när det råkar bli tokigt trots de bästa intentioner och god lyhördhet.
Ibland sker det helt enkelt misstag - man får acceptera det, försöka fixa något som inblandade kan acceptera, och ha lärt sig ytterligare lite om livets svårigheter.

Detta utesluter ju inte att det också finns både utförarfel som beställarfel, men det jag vill trycka på är att det kan bli fel även när båda har gjort det mesta man kräva av dom.



*som i många andra liknande trådar. ;)


edit:
Jag undviker också att försöka värdera just TS fall, då jag inte har någon riktig koll på vad som gäller i den branschen och inte heller alla omständigheter kring det.
Men visst, jag kan tänka mig att kromade radiatorer kanske är lite ovanligare, så rörkillen borde väl just då kunnat hejda sig lite och fundera om det inte var dags att ställa lite frågor till kunden.
Och att vara nonchalant efteråt är ju inte OK.
 
Redigerat:
  • Gilla
noone70
  • Laddar…
Vilka branscher är duktiga på uppföljning överhuvudtaget?
 
Vårt företag har krav på detta men det funkar dåligt på grund av att det antagligen "glöms" bort. Kravet hänger samman med certifieringen så det ska göras.
 
seniorkonsult skrev:
Vårt företag har krav på detta men det funkar dåligt på grund av att det antagligen "glöms" bort. Kravet hänger samman med certifieringen så det ska göras.
En härlig tolkning på när teori vs praktik är som bäst....:D
 
Enk Projektet skrev:
Vilka branscher är duktiga på uppföljning överhuvudtaget?
De som förlitar sig på återkommande kunder...
 
mariatherese skrev:
De som förlitar sig på återkommande kunder...
Som tex?
 
Enk Projektet skrev:
Som tex?
Jag är teknikkonsult. Jag arbetar inom en relativt snäv branch med ett tjugotal större återkommande kunder. Vid varje projektavslut genomför vi en undersökning för att undersöka om vi kan göra något bättre till nästa gång.

Enligt min erfarenhet är det inte alls ovanligt att man arbetar med kundnöjdhetsuppföljning... men räknar man inte med att samma kund kommer tillbaka oavsett hur man agerar så är det naturligtvis slöseri med tid.
 
mariatherese skrev:
För hantverkaren självklart! För honom skall ju frågorna gå som på rutin! Det ingår i hans jobb, precis som en tekniker i helpdesken skall fråga om användaren prövat att starta om... säkert inte så kul för helpdesk tjejjen/killen heller. Men det ingår i jobbet för att slutresultatet skall bli rätt.
Det var inget vidare bra argument för att det skulle vara kundens fel (i vilken annan branch är det för övrigt ett motto).
Det är bara ni med hantverksförakt som anser att alla förklaringar till varför hantverkare kan agera som de gör är ett motto och/eller att alla försvarar hantverkare i dessa fall en förklaring ges. Med den "allmänna" inställningen är det kanske inte så konstigt att det blir som det blir då......same same men olika...
 
sunqan skrev:
Det verkar som att vi är rörande överens om att det inte finns nån standard när det kommer till det estetiska :)
Fackmannamässigheten handlar inte bara om de uppenbara sakerna som att saker sitter rakt, att man inte använt skruvar med olika utseende, att man inte slarvat med underarbete osv, utan även att man är rimligt säker på att man gör det kunden vill göra framförallt när kunden är en privatperson.

(Finns gips i andra färger än vitt??? Synd att ingen sa det. Hade varit kul med ett vinrött gips eller ett grönt som omväxling:))
Jo....ungar brukar kunna få val, blå, rosa osv.
 
mariatherese skrev:
Jag är teknikkonsult. Jag arbetar inom en relativt snäv branch med ett tjugotal större återkommande kunder. Vid varje projektavslut genomför vi en undersökning för att undersöka om vi kan göra något bättre till nästa gång.

Enligt min erfarenhet är det inte alls ovanligt att man arbetar med kundnöjdhetsuppföljning... men räknar man inte med att samma kund kommer tillbaka oavsett hur man agerar så är det naturligtvis slöseri med tid.
Det är ju jättebra...hur många har återkopplat till dig när du köpt något?
 
Korvgubbe skrev:
Eller kan det vara så att de ställer lite högre krav än "komma i tid och vara nykter"?
Jag tror fortfarande ingen nekat till att kunder ska ställa krav....frågan är fortfarande, var dras gränsen för kundens/beställarens egna ansvar?
 
xdigger skrev:
Jag hade lätt frågat om man kommit dit och sett att: - Oh fan, killen har köpt kromat element, ahh då vill ha troligen ha kromade rör. Sen hade jag ställt frågan om han ville ha kromade kopparrör. Bryr sig kunden om att köpa ett kromat element så kan man ju anta att han verkligen bryr sig om hur det ser ut, eller, är det bara jag? Som Ulf Brunnberg skulle sagt.
Varför? Om någon tagit hem kromade eller för den delen svarta som är vanligt på en strömbrytare/uttag så kan jag säga att i de fall det blir utanpåliggande kabel så är det ingen kund som ens tanken på att de skulle ha en kabel som inte är vit. Snyggt med svart kabel....inte!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.