Ger mig in med lite funderingar om detta med att det rinner vatten mot jackson/isodrän mfl. plattor. Jag vet bara hur det ser ut runt mitt hus som inte är dränerat sedan det byggdes -50. Då jag inte har någon typ av vatten rinnande mot min källare utan "bara" markfukt skulle jag troligen få ett bättre källarklimat hur jag än gör vid en dränering så länge jag inte återfyller med blöt lerjord.
Jag säger inte emot att dessa inte funkar eller att de funkar utan mer att jag tror att man måste välja system efter hur huset står.
 
Om markduken blir tätare och tätare så börjar de uppföra sig som Platonmatta och stänga ut vatten från isolering och källarvägg.
Eller fattar jag helt fel?
 
prototypen skrev:
Om markduken blir tätare och tätare så börjar de uppföra sig som Platonmatta och stänga ut vatten från isolering och källarvägg.
Eller fattar jag helt fel?
I princip, ja.

Men så blir det aldrig för Platonmattan är helt tät men en filterduk kommer alltid att släppa igenom vatten och fukt (den kan aldrig bli diffusionstät). Men inflödet minskar kraftigt och eventuellt vatten i fri form skall enligt teorierna då transporteras neråt i dränskivorna och inte nå väggen.
Här har Locke iofs rätt att om skivorna har blivit nersmutsade rakt igen sin struktur så kan fukt transporteras i dammet/smutsen in mot väggen.
Personligen är jag inte lika orolig för detta, för om man monterar skivorna rätt och skyddar dom under byggtiden samtidigt som man inte låter duken ligga i lervatten när man bygger så kommer skyddet nog att vara ganska bra trots allt.

Men jag är inte vän av dessa skivor utan förordar, pss som Locke, Platon med cellplast isolering istället, för det är ett säkrare system enligt min mening. Men som så mycket annat finns det många åsikter i branschen om detta och jag är kanske lite ödmjukare än Locke till dessa typer av skivor. Dom har trots allt funnits i 30 år så det finns ganska mycket erfarenhet av dom.

Men jag förordar tex oljefärg före akrylat färg i de flesta sammanhang och kolla så många åsikter det finns om detta bland specialister, tillverkare, målare och GDS.are, så nog finns det olika uppfattning om dräneringsmetoder också :)
 
Redigerat:
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.