Är det någon här som är sugen på att moderera delforumet Juridik?

Söker alltså någon som har lust att hjälpa till och hålla ordning här. Det passar den som ändå är inne här ofta och läser, och kan tänka sig att få lite extra knappar och kunna radera, flytta inlägg, döpa om trådar och lite sådant som en moderator sysslar med.

Skicka pm till mig om du är intresserad, så berättar jag mer! smile.gif
 
Välkomnar idag Lolle som ny moderator för delforum Juridik.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 13 till
  • Laddar…
All heder åt Lolle men jag hoppas att vi i samhället låter bli att låta en och samma individ agera som:

- Domare
- Polis
- Lagstiftare
- Expertvittne
- Sakkunnig rådgivare/expert
- Lobbyist
samt
- debattör med glimten i ögat

:cool:;)

Jag kommer sakna Lolles knivskarpa åsikter och kommentarer i en juridisk värld där saker inte är svarta eller vita:(
 
Tur att det var Lolle och inte jag som modererar då, för då hade ditt inlägg åkt i sopkorgen direkt. Att moderera och delta i diskussionen har funkat sedan BH föddes och jag är säker på att Lolle av alla klarar det utmärkt.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Nimajneb, du får ursäkta men jag tror du missuppfattat en moderators roll en nypa. ;)
 
Hemmakatten
Önskar Lolle lycka till med modererandet. Men såå himla märkvärdigt är det inte. Var själv moderator ett tag för några år sedan. Det handlar om att (som i alla andra delforum här på byggahus) se till att inläggen håller en god ton och inte drar iväg allt för mycket från ämnet. Dock måste poängteras att byggahus är unikt på det sättet att här vill man verkligen och verkar för och modererar hårt för att byggahus ska ha en trevlig stämning octt alla ska känna sig välkomna, och inga frågor är för dumma. Så, kör hårt Lolle.(y)
 
  • Gilla
D09 och 2 till
  • Laddar…
ullberg
Även jag tror att lolle fixar detta och kunde inte önskat en bättre moderator, och det vore ju trist om detta påverkar hans medverkan i juridikfrågorna (tror och hoppas så inte blir fallet).

Detta för mig till något som kanske är OT för denna tråd (i så fall får moderator gärna bryta ut ;) ).

Borde det inte står tydligt i regler / information till medlemmar att rollen "moderator" är en extra, och inte default, hatt för en person. När någon av våra användare som också är moderatorer agerar med den hatten på ska det vara oerhört tydligt, typ starta ett inlägg med "start mod:" och avsluta med "slut mod" el. "/mod" (det senare ser jag ofta men jag vet inte om det är reglerat / alltid är fallet)

Det skall i så fall vara tydligt (och detta är det viktiga) att när våra moderatorer inte använder dessa "taggar" så är inte moderatorhatten på, utan sådana inlägg kommer från själva användaren (i likhet med alla andra användare), med samma krav (och framförallt avsaknad av dessa) som vi ställer på alla andra användare (typ mig).

För mig är det redan uppenbart att så är fallet, men jag får en känsla av att det ibland förekommer åsikter liknande att moderatorer måste vara extra vaksamma / har hårdare regler att följa.

/U - som kanske överdriver ett icke-problem så här på fredagskvällen...
 
Hemmakatten
Jo, håller delvis med. När jag var moderator så var jag extra noga med att inte framföra allt för personliga åsikter i inläggen. Men det är en personlig tolkning.Tittar man på de som är moderatorer idag så är det personer som förutom moderatorskapet är mycket aktiva med inlägg i olika trådar. Det är väl som med politiker - man vill att de ska ha ett mer moraliskt korrekt leverne, men i slutänden visar det sig att de är precis (eller något lite värre) än alla oss andra. Jag tror inte att de blir några problem för en moderator här på byggahus att skilja på rollen som moderator och som personen som skriver ett inlägg.
 
Som ex-moderator kan jag ju ge min syn på det hela, jag håller helt med Hemmakatten. Jag försökte särskilja mellan mina personliga åsikter och åsikter som moderator, oftast gick det utmärkt men vissa medlemmar hade svårare att förstå att det var en skillnad. Så, olika typsnitt, olika färg eller kanske tydligare avsändare hade varit en klok idé.
 
Hemmakatten
Sen ska man inte glömma bort att det är en rolig och stimulerande uppgift att vara moderator som man gör utan direkt ersättning. Så personligt engagemang och uppskattning är viktigt.
 
Har fullt förtroende för "Lolle" och är säker på att han klarar uppdraget galant :D
Lycka till...även om det ej behövs.
 
Ja för tusan, Lolle kommer klara detta alldeles utmärkt! Stor tumme upp! (y)
 
Jag tycker det är en fördel och en absolut nödvändighet att en moderator samtidigt är en aktiv medlem på forumet och jag har under alla mina år här aldrig upplevt det som ett problem. Sen tycker jag att en moderator för en viss forumdel bör både ha ett intresse och en viss kunskap inom området vilket i det här fallet inte råder någon tvekan om.

Men skulle det vara så att exempelvis Lolle är väldigt engagerad i någon tråd som spårar ur så kan kanske en god idé vara att någon annan moderator går in och sätter stopp eller städar upp för att inte riskera en diskussion om dubbla roller.
 
Nimajneb skrev:
All heder åt Lolle men jag hoppas att vi i samhället låter bli att låta en och samma individ agera som:

- Domare
- Polis
- Lagstiftare
- Expertvittne
- Sakkunnig rådgivare/expert
- Lobbyist
samt
- debattör med glimten i ögat

:cool:;)

Jag kommer sakna Lolles knivskarpa åsikter och kommentarer i en juridisk värld där saker inte är svarta eller vita:(
Hördu Mr Benji

Sakkunnig rådgivare, lobbyist och debattör köper jag plus ev starka åsikter men domare/polis och lagstiftare kan du vara själv ;)

För övrigt så vart jag tillfrågad och hade initialt inte riktigt tänkt mig rollen pga tidsbrist plus att jag i sig skriver en del. Efter lite fundering så resonerar jag mer som så att jag redan nu försöker hålla mig ifrån tjaffs utan ger min syn när jag anser att det kan vara relevant.

Jag läser såpass ofta här så att jag kan ganska snabbt plocka bort inlägg eller sköta enklare moderering så jag tackade ja och vill gärna att forumet ska fortsätta vara ett utrymme där sakliga diskussioner främjas och nivån hålls hög utan att klippa sönder diskussioner som tillför något.
 
  • Gilla
Marcus_L och 6 till
  • Laddar…
Lolle skrev:
Hördu Mr Benji

Sakkunnig rådgivare, lobbyist och debattör köper jag plus ev starka åsikter men domare/polis och lagstiftare kan du vara själv ;)
Det du beskriver var ditt liv före moderator tiden, det som en moderator skall göra förutom det som du tidigare så elegant skött är att agera Polis genom att skanna forumet och jaga efter inlägg (alt svara på om någon ringer "112" som bryter mot regelverket. Ett regelverk som du tillsammans med forumledningen stiftar och till sist är det ditt beslut som domare att välja om ett inlägg är OK eller inte.
Så kanske har vi samma åsikt i frågan.;)

Mitt syfte med mitt inlägg var inte att kritisera dig Lolle som person eller din kompetens. Jag ville se en debatt runt hur ett forum kan utvecklas med rätt typ av moderering.

Om man kopplar till en verklighet utanför forumvärlden och likställer en moderator med en facilitator så finns det en Gyllene regel för att lyckas med facilitering, av en grupp kompetenta människor, som har som syfte att tex hitta en lösning på ett affärsproblem/möjlighet.
Den gyllene regeln är att inte låta chefen eller den främsta specialisten facilitera då det med direkt blockerar tankefriheten hos deltagarna i gruppen. Det som karakteriserar en god facilitator är dennes förmåga att lyfta fram tankar och ideer hos deltagarna som inte naturligt funnits hos chefen/specialisten.

Jag är övertygad om att du kan lyckas med rollen som moderator under förutsättning att:

1. lämna dina inlägg mer öppna än vad dom är idag, du har en förmåga att stänga dina åsikter vilket låser följande diskussioner. Detta förstärks genom din bevisade sakkunskap.
2. känn inte pressen på dig att just du ska komma med det förlösande svaret på gåtan, låt övriga skribenter komma till tals även om deras synpunkter enligt dina åsikter inte är 100%-iga.

Fixar du ovanstående så kan Juridikdelen på BH fortsätta att vara ett forum och inte riskera att bli en frågespalt typ "Fråga (L)Olle"

Så kör hårt nu Lolle och ta med dig mina tankar i jobbet så kommer det att bli kanon:)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.