Har en gammal ytterdörr, låset är dock inte så gammalt. Låset började kärva för ett par veckor sedan och nu kan vi inte låsa upp det alls, varken inifrån eller utifrån. Som tur är så kan vi komma in och ut ur huset genom källaren så länge :(

Låset är av typen med "snurrande" låskolv, vet inte vad det kallas. Nu känner vi oss förvirrade över vad vi skall göra. Dörren är ca 90x200 cm och gammal (har slagit sig). Den borde ju bytas, men inget vi hade planerat för just nu. Ta hit en låssmed för att sätta in ett nytt lås i en så gammal dörr känns minst sagt onödigt.

Hur skall vi bära oss åt? Jag tror ärligt talat inte att vi fixar ett dörrbyte själva... Kan man måttbeställa ny dörr utan att byta dörrfodret? Är det något att rekommendera? Vi står så småning om inför en mer omfattande fasadrenovering, men känns jobbigt att inte ha någon ytterdörr tills dess för det kan nog dröja.

Hjälp oss rookies! Vi vet inte ens vart vi skall börja...
 
Du kan inte ta en bild på låset som inte fungerar? (in och utsida).
Vad händer när ni försöker låsa upp dörren?
 
Här är en bild på låset från insidan, bilden vill envisas med att hamna på sned, men hoppas man kan se ändå.

Det som händer när vi skall låsa upp är att låskolven går emot något och det går inte med handkraft att vrida runt vredet på insidan eller utsidan. Vi förstörde en nyckel när vi försökte använda en skruvmejsel som hävarm :surprised:

Låset har ju krånglat en del innan och det har vart samma problem att kolven tar emot något (antar att dörren satt sig...). Men när dörren är öppen är det hur lätt som helst att vrida på nyckeln och låsa/låsa upp, så tror inte det är något fel på låset utan på att dörren hängt sig galet.

bild-14.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Testa att lyfta dören samtidigt som ni försöker vrida. Om ni är två, kan en lyfta för allt vad tygen håller i handtaget, samtidigt som en försöker vrida vredet eller nyckel.

Funkar inte det, så "hänger" dörren på något annant sätt. Pröva tryck + vrid, drag+vrid och pressa ned+ vrid.

Men oftast hjälper lyft+vrid.
 
  • Gilla
josehananon
  • Laddar…
Ja, vi tycker ju att vi provat det mesta men får försöka lite mer... Men om vi får upp dörren så måste vi ju fixa det så att man kan låsa och gå hemifrån...
 
I regel så är det att dörren rört sig (slagit sig, satt sig, svält, krympt mm).
Det vanligaste är att dörren sjunkit och att det ligger ett tryck på hakregeln vilket gör att du inte kan låsa upp.
Ibland så spänner slutblecket i sidled, ibland är springan mellan dörr och karm för stor för att dörren torkat under sommaren.
Precis som Niclas Jonsson skrev så testa att röra dörrbladet i alla olika riktningar samtidigt som du försöker låsa upp dörren, kanske går det att se var det spänner mot hakregelkolven från utsidan?
OM du håller ner trycket (handtaget) och rycker (drar) och trycker (pressar) i dörren om det då finns ett litet glapp så är det troligen i höjdled som felet ligger och då har dörren antagligen sjunkit, Om det inte räcker med att lyfta lite i dörren samtidigt som du försöker låsa upp så lyft med ett verktyg eller slå in något kilformat i nederkanten från utsidan.

När du fått upp dörren så blir du tvungen att justera så allt går lätt och bra igen, fungerar låset bra när du har dörren på vid gavel (öppen) så ligger nog problemet i hur låset och slutblecket passar ihop.
Om du har justerbara gångjärn så är det lättaste och bästa att justera gångjärnen vilket ofta är tillräckligt.
Annars är det enklast att flytta slutblecket så det passar eller om det är lite som skiljer så kanske det räcker med några fil tag.
Var noggrann och känn efter att allt går lätt och bra, även dörren bör gå lätt att öppna och stänga med endast trycket (handtaget).

Om detta inte fungerar så bör du ringa efter en låssmed.
 
Kan även vara så att cylindern är felmonterad, Det finns ett kryss med en pil som skall riktas upp eller ner (minns inte vilket) på låset och är inte denna rätt så kan låset fungera bra till en början men sedan börja kärva och sluta fungera.
 
Går det inte att skruva bort låscylindern och använda något annat i hålet för att vrida ?
Vet ej hur erat lås fungerar då jag ej har sett ett liknande.
På min dörr kan jag skruva bort själva låset och då finns det ett fyrkantigt hål innanför.
Tänkte så ni inte förstör o bryter av en nyckel i låset.:(
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.