Borg och Ingves inser att svenska hushållens skuldsättningsgrad totalt sett är för hög. Ingves har inga direkta styrmedel som är effektiva i rådande marknadsläge för att få ner skuldsättningen och de båda ringer därför sin vän Martin på Finansinspektionen. Martin förstår budskapet och tar ett snack med Bankdirektörerna om situtationen och meddelar vänligt att om ni inte tar till er av detta så kommer vi att reglera detta och då blir det som vi vill. Bankdirektörerna tar till sig detta och och inser att det är bättre att utforma detta själva än att låta någon annan göra det åt oss. I Bankföreningen kommer de därför fram till följande Riktlinjer vad gäller bolån:

http://www.swedishbankers.se/web/bf....pdf/$file/PM Principer för bolån slutlig.pdf

Amorteringar
Kunden bör ha en tillfredsställande andel eget kapital i sitt boende. Kunder med stora skulder i förhållande till sina tillgångar bör amortera av på skulderna för att uppnå
en betryggande buffert mot högre räntor och fallande bostadspriser. En buffert på i
storleksordningen 25 procent av bostadens värde eftersträvas. I normalfallet innebär
detta att nya lån som är kopplade till bostaden och överstiger 75 procent av bostadens värde bör amorteras.

Ska man sedan till att tolka texten ovan så kan man säga att ordet "bör" i kanslisvenskan kan bytas ut mot "ska".

Praxis i svenska bankerna har därför blivit att den del av krediterna överstigande 75 % som är kopplade till bostaden amorteras på max 10 år. Bankerna är väl medvetna att om de inte kommer att följa detta att Martin återkommer med ett regelverk kring bolån.

Vägen över lagboken är inte nödvändig i en reglerad marknad utan det blir klart mycket lättare för FI att helt enkelt bestämma hur man vill ha det.
 
Redigerat:
D09
Då hade det ju varit bättre att ändra ränteavdraget till ett motsvarande med motprestation om att man amorterar :)

Slår ju direkt mot dom som har lån, och dom som köper nytt vill ju också ha möjligheten att nyttja det och lägger sig på en nivå där man kan amortera
 
D09 skrev:
Då hade det ju varit bättre att ändra ränteavdraget till ett motsvarande med motprestation om att man amorterar :)

Slår ju direkt mot dom som har lån, och dom som köper nytt vill ju också ha möjligheten att nyttja det och lägger sig på en nivå där man kan amortera
Skulle inte vara några större problem att komma runt en sådan regel om man är lite kreativ :)
 
PCLarsson: Perfekt för bankerna att kunna luta sig mot detta för gemene Svensson men utan lagkrav så de fortfarande har friheten att fullständigt skita i amorteringskrav för de kunder de vill (de är tillräckligt få för att inte sabba statistiken i nån större utsträckning).
 
Min erfarenhet är att det faktiskt skiljer en hel del från bank till bank och till och med mellan olika kontor inom samma bank. Visst finns det centrala direktiv men tydligen har man viss rörelsefrihet också.

Under en viss period kör bank "A" hårt och tar marknadsandelar, sedan lättar de på gasen och får in en hel del kunder av bara farten då de har rykte om sig att vara 'billigast' fastän de vid det laget har ökat sina marginaler väsentligt. Sedan är det bank 'B' som rycker och på den vägen fortsätter det. Man får passa på kampanjerna helt enkelt.

Välj inte bort någon bank p g a något du hört eller läst. Bokat ett besök och se vad de erbjuder.

Förhandla, förhandla, förhandla, ha is i magen och göra inga förhastade beslut.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.