Hej!
Ny på forumet och med nytt hus.

Ska byta en strömbrytare då den är sprucken. Blir lite fundersom på om den befintliga kopplingen är ok. Från ett vägguttag(utanpåliggande) är det dragen en 3G1.5 EKRK ledning till en strömbrytare. Nollan är obruten, fasen är bruten med en brun tändtråd till lampan. Har för mig att man var tvungen att ha en 2-polig brytare för att det ska vara ok.

Det är kopplat exakt som denna fina paint-skiss.

Får man koppla en lampa fast från ett vägguttag eller måste man gå via en dosa?
Räcker det med en 1-polig brytare?
el.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tack för hjälpen!
 
Nädå, det är i sin ordning.
För att spåna vidare med just din fundering så tänk så här. Fas och nolla kommer från central till en dosa. Fas och nolla går vidare till uttag obrutna/skarvade uttaget funkar. Fas obruten/skarvad går också ner till brytare där den då bryts och kanske byter färg för att gå tillbaka till dosan. Den nu brutna fasen går iväg till lampan ihop med en skarvad/obruten nolla.

Samma sak alltså fast olika anläggningar, är du med?

Däremot finns det andra tillfällen man ska använda tvåpolig brytning som tex till motorer.
 
Tack för svaret!
Då behöver jag inte vara orolig för hur det var kopplat. Tyckte själva lösningen var lite "speciell" men det är snyggt draget och verkar vara noggrant uppsatt. Konstruktionen finns i ett skafferi som troligen fick el vid en renovering på 50-talet, därav utanpåliggande och kanske den speciella varianten att ta ström från ett vägguttag och inte via en dosa.

Vore det inte en fördel(kanske inte här) att ha tvåpoliga brytare då man har JFB för att undvika läckströmmar?

//Fredrik
 
I "normala och väl underhållna" anläggningar är det inga problem med läckströmmar. Med min långa erfarenhet har jag ALDRIG råkat ut för att det skulle vara problem med läckströmmar i själva elinstallationen, däremot i div "apparater" och där toppar hårfön och ångstrykjärn.
Och din "lösning" är på intet vis speciell utan helt "normal" och vanlig.
 
Det är bra att du är uppmärksam på detaljer. Det är väl inte fel att nalla ström från ett uttag i en uttags- och belysningsgrupp, men om det skulle planeras från början skulle man nog undvika det, utan istället försöka placera en kopplingsdosa på ett lämpligt ställe. Det beror hur det ser ut.

Tvåpolig brytare till belysning tror jag att det aldrig funnits något krav på, inte inomhus. Iden att bryta bort läckströmmar blir nog svårt, de blir inte så stora att det skulle ha betydelse på N-sidan. Men om det handlar om mer eller mindre kortslutning mellan nolla och skyddsjord så finns det en skäl. Risken är dock liten att din lampa skulle läcka så.

EDIT: sen...
 
Och varför ska man det? Det "normala" i bostäder är just grupper som har både belysning och uttag. Det är det praktiska som styr vart man tar strömmen från och kopplingsdosor använder man nästan inte i en modern anläggning utan man kopplar i takdosor och apparatdosor,
 
Tack för all hjälp. Nu är det bytt och funkar precis som innan dock utan en trasig strömbrytare.

Denna måste dessutom varit installerad mycket senare då alla kablar har moderna färger(brun, blå och g/g)

En annan fundering som slog mig är att man dragit en ny stam till elecentralen för att få jord. Det är en EKLK-kabel dragen till en gammal plåtkopplingsdosa med porslinsinanmäte. Från kopplingsdosan går den nyare EKLK kabeln vidare till VU och lampa men det går också 2 äldre EDKL-kablar till jordade uttag. Dessa kablar har endast 2 ledare och verkar använda biledaren som jord. Är detta verkligen ok? dels att blanda ny och gammal el och även att ha en biledare som jord?

Då JFB finns borde ju inte ett jordfel medföra en allt för stor belastning på biledaren men den ser ut att ha en klenare tvärsnittsarea än ledarna.

Kanske skulle posta detta i en ny tråd men känner att det hör ihop med denna installation.

Kommer en elektriker om en månad för att fixa med el till övervåningen i ett badrum så får väl be denne ta en övergripande koll på det som är installerat men är lite nyfiken på vad som gäller.



//Fredrik
 
Redigerat:
Svårt att svara då du inte bifogar bilder men generellt kan man säga att om det var ok med jordning från biledare då det installerades är det ok nu också men såklart ytterst lämpligt att byta dessa också. Är det en utanpåliggande kabel med med bly låter det som något motsvarande dagens EKLK med biledare i form av aluminiummantel och koppartråd och denna får idag inte användas som skyddsjord. Du kan även använda den mer moderna EXLQ exempelvis eller någon EKRK typ om det är i torrt utrymme.

Men det klarar sig säkerligen en månad till tills elektrikern kommer, du har ju även JFB som sagt och det är bra. Man kan megga kabeln och bedömma skick om det inte är aktuellt att byta, men det borde vara det bästa valet (byta kabel).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.